История на предприятия:

Вековна стопанска дейност, която се възползва от търговските споразумения

Вековна стопанска дейност, която се възползва от търговските споразумения

Ulla Kjær Jensen, директор на Palsgaard по глобални регулаторни въпроси, наблюдава екип, който работи по нормативната уредба и съответствието.

При търсенето на експортни пазари Palsgaard винаги взема предвид търговските споразумения, тъй като те оказват въздействие върху възможностите за бизнес.
Ulla Kjær Jensen, Palsgaard

Независимо дали сте чували за Палсгар или не, вероятно сте консумирали продуктите си в по-голяма степен. Те произвеждат емулгатори и стабилизатори за хранителната промишленост. Тъй като това са специализирани продукти, използвани в малки количества, износът винаги е бил от значение за тяхната стопанска дейност и понастоящем 90 % от продуктите им се изнасят.

Екипът на г-жа Йенсен работи зад кулисите, като проучва споразуменията, за да гарантира, че всеки продукт от Palsgaard е правилно категоризиран. Съставът на всеки продукт определя неговата категория и следователно тарифните освобождавания. След като тази работа бъде извършена, процесът на експортиране е много лесен.

За износа се изисква или формуляр за сертификат за произход EUR.1, декларация върху фактура или дългосрочна декларация на доставчика (LTSD). Дългосрочните декларации на доставчиците са еднократни декларации, валидни за пратки за период до две години. „Тъй като LTSD е валидна за по-дълъг период, тя допълнително намалява административните формалности“, казва г-жа Йенсен.

Значителни икономии от мита

Всяко търговско споразумение е различно, така че икономиите са различни в отделните държави.

„Премахването на митата чрез Споразумението за свободна търговия между ЕС и Южна Корея доведе до значителни икономии на продукти от Palsgaard за южнокорейските клиенти.“ Например митото върху кристализаторното решение на Palsgaard за маргарин и спредове е спаднало от 36 % на 0 % в резултат на това споразумение. Това значително увеличава конкурентоспособността на Палсгар на южнокорейския пазар.

Палсгар намира, че Споразумението за асоцииране между ЕС и Египет е от особена полза за техния износ, тъй като „широка гама от наши продукти отговарят на изискването за статут на преференциален произход и следователно се ползват от освобождаване от мита“. Например, Palsgaard произвежда редица емулгатори за сладкиши. Митата върху много от тези продукти са намалели от 5 % на 0 % в резултат на споразумението.

Време за инвестиране днес

Палсгар също търгува с Виетнам от известно време и екипът на г-жа Йенсен проучва как новото търговско споразумение между ЕС и Виетнам ще бъде от полза за тяхната стопанска дейност. Това споразумение влезе в сила на 1 август 2020 г. и ще премахне над 99 % от всички мита, а останалата част ще премахне частично останалите чрез ограничени квоти за нулеви мита. Екипът по регулаторни въпроси на Palsgaard понастоящем проучва подробностите по споразумението заедно с всеки продукт от Palsgaard, за да определи какви тарифни освобождавания се прилагат.

Получаване на наградите

Понастоящем Palsgaard има растения в Дания, Нидерландия, Бразилия, Мексико, Китай и Малайзия. Въпреки че тези местоположения бяха избрани въз основа на пазарите и/или доставките на суровини, г-жа Йенсен е сигурна, че „Палсгар ще вземе предвид възможностите по търговските споразумения за бъдещите обекти на заводите.“ С един век на търговията, стояща зад него, Палсгар очаква траен растеж в световен мащаб — благодарение на нито една малка част от търговските споразумения на ЕС. Добра новина за своите служители!

Palsgaard, основан в Дания преди повече от век, е европейски бизнес с дълга история на трансгранична търговия. Понастоящем дружеството изнася за 110 държави, включително 40 държави с търговски споразумения на ЕС.

Споделяне на тази страница:

Бързи връзки