Hurtig vejledning i arbejdet med oprindelsesregler
Oprindelsesregler — hvorfor har vi brug for dem?
Oprindelsesregler er en væsentlig del af EU's handelsaftaler. For at være berettiget til en lavere eller ingen told i henhold til en EU-handelsaftale skal dit produkt være i overensstemmelse med aftalens specifikke oprindelsesregler.
Oprindelsesreglerne afgør, i hvilket land et produkt er indkøbt eller fremstillet — dets "økonomiske nationalitet" — og bidrager til at sikre, at toldmyndighederne anvender lavere toldsatser korrekt, således at virksomheder i frihandelsaftalelandene drager fordel heraf.
Det er lige så let som 1, 2 og 3!
En handelsaftales oprindelsesregler kan ses ved første øjekast, men når du har forstået de grundlæggende principper, er det let.
Tre trin til betaling af lavere told:
Begynd at nyde godt af lavere told for din import eller eksport!
For at finde oplysninger om eksport/import af et bestemt produkt til/fra et specifikt partnerland i en frihandelsaftale kan du tjekke det interaktive værktøj til selvvurdering af oprindelsesregler (ROSA) i My Trade Assistant for at vurdere, om dit produkt opfylder oprindelsesreglerne, og finde ud af, hvordan du udarbejder de korrekte oprindelsesbeviser.
For at få et overblik over de generelle principper for bestemmelse af oprindelse i EU's frihandelsaftaler kan du læse afsnittet nedenfor:
Se, om dit produkt opfylder betingelserne
Sådan finder du ud af, om dit produkt er berettiget til lavere told
Hver handelsaftale fastsætter specifikke oprindelsesregler for hvert produkt.
Opfylder dit produkt et af oprindelseskriterierne?
For det første fastslås det, om din vare er fuldt ud fremstillet i det pågældende land. Hvis det er tilfældet, kan den være berettiget til lavere told. At være fuldt ud fremstillet er for det meste relevant for levende dyr og landbrugsprodukter.
Hvis dit produkt ikke er fuldt ud fremstillet i det pågældende land, skal det overholde andre produktspecifikke regler. Hvis der findes alternative regler, skal dit produkt kun overholde én af dem.
Det er typisk reglerne.
- detaljerede oplysninger om kriterierne for tilstrækkelig produktion eller forarbejdning, hvis produktet er fremstillet af såkaldte materialer uden oprindelsesstatus
eller
- definere, hvilke produkter der kan betragtes som støtteberettigede, hvis de udelukkende er fremstillet af materialer med oprindelsesstatus
Eksempler på grundlæggende produktspecifikke regler
- regel om værditilvækst — værdien af alle anvendte materialer uden oprindelsesstatus må ikke overstige en given procentdel af produktets pris ab fabrik
- ændring af tarifering — produktionsprocessen resulterer i en ændring af tariferingen mellem materialerne uden oprindelsesstatus og det færdige produkt. F.eks. fremstilling af papir (kapitel 48 i det harmoniserede system) på basis af papirmasse uden oprindelsesstatus (kapitel 47 i det harmoniserede system)
- specifikke aktiviteter — der kræves en specifik produktionsproces. F.eks. spinding af fibre til garn. Sådanne regler anvendes hovedsagelig i tekstil- og beklædningssektoren og den kemiske sektor.
Tips til at hjælpe dig med at overholde de produktspecifikke regler
Hvis dit produkt ikke direkte overholder de grundlæggende produktspecifikke regler, kan et yderligere sæt regler stadig hjælpe dit produkt med at få oprindelsesstatus.
Yderligere fleksibilitet vedrører hovedsagelig tolerance og kumulation. Handelsaftalen kan også indeholde visse undtagelser.
Tolerance
- tolerancereglen tillader anvendelse af materialer uden oprindelsesstatus, der normalt er forbudt i henhold til den produktspecifikke regel, op til en vis procentdel — normalt 10 % eller 15 % — af produktets pris ab fabrik
- du kan ikke bruge denne tolerance til at overskride tærskelværdien for det tilladte maksimum for materialer uden oprindelsesstatus, der er anført i de produktspecifikke regler
Kumulering af støtte
- kumulation giver dig mulighed for at anse dig for at have oprindelse i dit land eller være udført i dit land
- anvendte materialer uden oprindelsesstatus
eller
- forarbejdning i et andet land
Der er tre hovedtyper af kumulation
- bilateral kumulation (to partnere) — materialer med oprindelse i partnerlandet kan anvendes som materialer med oprindelse i dit land (og omvendt). Denne kumulation gælder for alle EU's præferenceordninger.
- diagonal kumulation (mere end to partnere, der anvender identiske oprindelsesregler) — materialer med oprindelse i et bestemt tredjeland (nævnt i den relevante bestemmelse om kumulation) kan anvendes som materialer med oprindelse i Deres land
- fuldstændig kumulation — processer, der udføres i et EU-land eller et andet defineret land (nævnt i den relevante bestemmelse om kumulation), kan anses for at være udført i dit land.
Undtagelser
- der kan også gælde særlige undtagelser — tjek handelsaftalen
Hvis dit produkt opfylder alle regler, skal du overveje en række yderligere krav.
Opfylder dit produkt også alle andre gældende krav?
Produktet skal opfylde alle andre gældende krav såsom minimumsprocesser (tilstrækkelig bearbejdning eller forarbejdning) og regler om direkte transport.
Minimale arbejdsprocesser — tilstrækkelig bearbejdning eller forarbejdning
- du skal kontrollere, at den bearbejdning eller forarbejdning, der er foretaget i dit land, er mere vidtgående end det minimum, der kræves
- de minimale transaktioner er anført i oprindelsesreglerne i handelsaftalen. De kan omfatte operationer som f.eks.
- emballage
- enkel udskæring
- enkel samling
- enkel blanding
- strygning eller presning af tekstiler
- maling og polerearbejde
- hvis den produktion, der udføres i dit land, er en af dem, der er opført på listen, og der ikke blev foretaget noget andet i landet, hvilket betyder, at der ikke blev produceret eller omdannet materiale, kan produktet ikke anses for at have oprindelsesstatus, selv om de produktspecifikke oprindelsesregler var opfyldt.
Regler for direkte transport eller transport gennem et tredjeland
- selv om dit produkt tæller som "med oprindelse", skal du stadig sikre, at produktet blev afsendt fra eksportlandet og ankom til bestemmelseslandet uden at blive manipuleret til noget andet land, bortset fra de processer, der er nødvendige for at holde produktet under gode forhold.
- hver handelsaftale fastsætter de særlige betingelser.
- typisk er omladning eller midlertidig oplagring i et tredjeland tilladt, hvis produkterne forbliver under toldmyndighedernes tilsyn og ikke undergår andre behandlinger end
- losning
- genpålæsning
- enhver operation, der har til formål at holde dem i god stand
- Bemærk venligst, at du over for toldmyndighederne i importlandet skal bevise, at dit produkt er blevet transporteret direkte.
Toldgodtgørelse
Nogle handelsaftaler giver mulighed for toldgodtgørelse.
Det betyder, at hvis du betaler told på materialer uden oprindelsesstatus, som du bruger til at fremstille et produkt, som du derefter eksporterer under en præferencetoldsats, kan du anmode om tilbagebetaling af disse afgifter.
Hvem kan hjælpe med at afgøre, om dit produkt opfylder betingelserne?
- brug ROSA til at hjælpe dig med at vurdere, om dit produkt opfylder reglerne. Gå til Min handelsassistent, og vælg dit produkt og dit marked for at nå frem til denne bistand
- hvis du ønsker at være juridisk sikker på, at du på forhånd anvender den korrekte produktkode på dine varer, kan du anmode om en afgørelse om bindende tariferingsoplysninger (BTO).
- hvis du er usikker på dine varers oprindelse, kan du også ansøge om bindende oprindelsesoplysninger (BOI). En BOO-afgørelse attesterer dine varers oprindelse og er bindende i Den Europæiske Union. Bemærk venligst, at en BOI ikke fritager dig for at fremlægge oprindelsesbevis i henhold til reglerne i den relevante handelsaftale.
Hvis dit produkt har "oprindelsesstatus"
Når du ved, at dit produkt er berettiget til lavere told (dit produkt anses for at have "oprindelsesstatus"), er det næste skridt at bevise dets oprindelsesstatus over for toldmyndighederne i bestemmelseslandet. Først da vil du kunne betale lavere told.
Dokumentation for dit produkts oprindelse
Hver handelsaftale fastsætter specifikke regler for oprindelsesprocedurer. Du kan se dem op i sektionen Markeder eller i søgeresultaterne for min handelsassistent. Reglerne angiver, hvordan du kan bevise dit produkts oprindelse.
Bevis for oprindelse
Der findes forskellige typer oprindelsesbeviser afhængigt af handelsaftalen. De kan typisk være enten
- et officielt oprindelsescertifikat udstedt af udførselslandets toldmyndigheder (f.eks. "varecertifikat EUR.1")
- en egenerklæring fra eksportøren (ofte benævnt "oprindelseserklæring" eller "fakturaerklæring")
For officielle oprindelsescertifikater, handelsaftalen
- indeholder et eksempel
- giver vejledning i, hvordan den færdiggøres
For egenerklæringer, handelsaftalen
- angiver, hvilken tekst der skal anføres på fakturaen eller på andre dokumenter, der identificerer produkterne
Oprindelsesbeviset er gyldigt i et bestemt antal måneder fra udstedelsesdatoen.
Normalt kræves der ikke bevis for oprindelse for produkter af lav værdi.
En eksportør, der anmoder om et oprindelsescertifikat, bør kunne fremlægge dokumenter, der beviser de pågældende produkters oprindelsesstatus.
For at kunne selvangive oprindelsen skal eksportøren normalt forhåndsgodkendes af toldmyndighederne med status som "godkendt eksportør".
Fremlæg dine produkter og dokumenter til toldbehandling
Når du har alle de dokumenter, der er nødvendige for toldbehandlingen, herunder det korrekte oprindelsesbevis for dit produkt, er du klar til at fremsætte din anmodning om at betale lavere told til toldmyndighederne i bestemmelseslandet.
Hver handelsaftales oprindelsesregler beskriver, hvordan toldmyndighederne kan kontrollere et produkts oprindelse.
Kontrol af oprindelse
Toldmyndighederne kan kontrollere, om et importeret produkt rent faktisk har oprindelsesstatus eller opfylder andre oprindelseskrav. Verifikationen er normalt baseret på
- administrativt samarbejde mellem indførsels- og udførselslandets toldmyndigheder
- kontrol udført af lokale toldmyndigheder
Begynd at nyde godt af lavere told for din import eller eksport!
Hvad sker der, hvis dit produkt ikke opfylder kravene?
Hvis dit produkt ikke overholder oprindelsesreglerne i handelsaftalen, finder den normale told anvendelse.
- for lande, der er medlemmer af Verdenshandelsorganisationen, anvendes mestbegunstigelsessatser (MFN-toldsatser).
- for andre lande vil den generelle toldsats (GEN-toldsatser) finde anvendelse
- Rosa hjælper dig med at finde oprindelsesreglerne for dit produkt