Det övergripande avtalet om ekonomisk handel mellan EU och Kanada

Ceta är ett handelsavtal mellan EU och Kanada. Den sänker tullarna och gör det lättare att exportera varor och tjänster, vilket gynnar människor och företag i både EU och Kanada.

Ceta trädde i kraft provisoriskt den 21 september 2017, vilket innebär att de flesta av avtalet nu gäller. De nationella parlamenten i EU-länderna – och i vissa fall även de regionala – måste sedan godkänna Ceta innan det kan få full verkan.

Avtalet i korthet

Det övergripande avtalet om ekonomi och handel mellan EU och Kanada (Ceta) trädde i kraft provisoriskt den 21 september 2017.

De områden som ännu inte har trätt i kraft är

  • investeringsskydd och investeringsdomstolssystemet (ICS)
  • tillträde till marknaden för portföljinvesteringar
  • bestämmelser om kamerauppspelning
  • två bestämmelser om insyn i administrativa förfaranden, omprövning och överklagande på medlemsstatsnivå

Avtalet kommer att få full verkan när alla medlemsstaters parlament formellt har ratificerat det.

Vilka är fördelarna för ditt företag?

Avtalet

  • undanröjer eller sänker handelshinder, tullar och exportrelaterade kostnader
  • förenklar pappersarbete, tekniska föreskrifter, tullförfaranden och ursprungsregler, krav på produktprovning, upphandlingsinformation, immaterialrättsliga frågor osv.
  • öka handeln med livsmedel, animaliska produkter och växtprodukter samtidigt som höga nivåer av människors, djurs och växters hälsa och säkerhet upprätthålls
  • gör det möjligt för ditt företag att lämna anbud på alla nivåer av den kanadensiska regeringen
  • skapar ytterligare marknadstillträde inom vissa sektorer, erbjuder bättre rörlighet för anställda och underlättar ömsesidigt erkännande av yrkeskvalifikationer för yrkesverksamma
  • skyddar ett stort antal geografiska beteckningar för högkvalitativa europeiska livsmedelsprodukter på den kanadensiska marknaden
  • främjar investeringar av hög kvalitet mellan EU och Kanada

Områden som omfattas är regler för marknadstillträde för varor, tekniska handelshinder, sanitära och fytosanitära åtgärder, investeringar, tjänster, elektronisk handel, konkurrenspolitik, offentlig upphandling, immateriella rättigheter, regleringssamarbete eller tvistlösning. Bilagorna omfattar tidsplaner för avskaffande av tullar, kvoter, förfaranden, ursprungsregler, ömsesidigt godtagande av bedömningar av överensstämmelse osv.

 

Kapitlen i avtalet förklaras kortfattat här och den tillhörande texten kan laddas ner.

Tariffer

Den 21 september 2017 avskaffade Kanada och EU redan 98 % av sina tullpositioner och enades om att gradvis avskaffa nästan alla återstående tullpositioner. Senast 2024 kommer 99 % av alla tullpositioner att ha avskaffats.

Kanadensiska produkter som omfattas av en övergångsavveckling av tullarna omfattar

  • motorfordon
  • fartyg
  • korn och malt
  • raffinerat socker
  • potatisstärkelse
  • blommor

Bland de europeiska produkter som omfattas av en övergångsavveckling av tullarna ingår

  • motorfordon
  • vissa fisk- och skaldjursprodukter
  • råsocker och raffinerat socker
  • vissa kärnor

Det gradvisa avskaffandet av tullar följer en tidsplan för avveckling av tullar. Minskningarna uttrycks i stegvisa kategorier i bilaga 2A till avtalet.

  • A: tull med noll den 21 september 2017
  • B: tullsatsen ska sänkas till noll vid lika stora nedskärningar under 3 år
  • C: tullsatsen ska sänkas till noll vid lika stora nedskärningar under 5 år
  • D: tullsatsen ska sänkas till noll vid lika stora nedskärningar under 7 år
  • E: tullen är befriad från avskaffande av tullar
  • S: tullen förblir oförändrad under 5 år, varefter den ska avskaffas i tre lika stora omgångar den 1 januari 8.
  • AV0 + EP: värdetullen är lika med noll vid ikraftträdandet. den specifika tull som följer av det ingångsprissystem som är tillämpligt på dessa ursprungsvaror ska bibehållas.

 

Min handelsassistent visar tidsplanerna för avveckling av tullar för de relevanta tullpositionerna.

Industrivaror

Båda sidor har enats om att avskaffa 100 % av tullpositionerna för industriprodukter, varav 99,6 % vid ikraftträdandet för Kanadas del och 99,4 % vid ikraftträdandet för EU. Bland de få produkter som inte liberaliserades vid ikraftträdandet finns ett begränsat antal fordonsprodukter som kommer att liberaliseras ömsesidigt under 3, 5 eller 7 år (17 produkter i Kanadas tullerbjudande och motsvarande produkter i EU:s erbjudande). Kanada kommer att liberalisera sina återstående tullar på fartyg över 7 år (dvs. senast 2024).

Jordbruksvaror

Vid ikraftträdandet avskaffade Kanada tullarna för 90,9 % av alla sina tullpositioner på jordbruksområdet. Fram till 2023 kommer detta att öka till 91,7 %.

För känsliga jordbruksprodukter kommer det att finnas en särskild behandling:

Tullkvoter

Båda sidor tillämpar tullkvoter för vissa produkter, bland annat kanadensiskt nötkött, griskött och sockermajs samt europeisk ost. Det rör sig om särskilda varuvolymer som kommer att vara berättigade till förmånlig tullbehandling inom en viss tidsram.

Import från Kanada

EU-kommissionen fördelar kvoterna efter att ha beräknat de tillgängliga kvantiteterna inom den tullkvot och kvantitet som anmälts av de nationella myndigheterna.

När kommissionen har beräknat och offentliggjort tilldelningen utfärdar EU-länderna import- eller exportlicenser för de ansökta kvantiteterna inom respektive tullkvot.

De grundläggande reglerna för samtidig behandling fastställs i kommissionens förordning (EG) nr 1301/2006 om gemensamma regler för administrationen av sådana importtullkvoter för jordbruksprodukter som omfattas av ett system med importlicenser.

Tilldelningsnivåerna för EU:s tullkvoter, när det gäller utfärdade importlicenser, offentliggörs varje månad och är tillgängliga via observatoriet för köttmarknaden.

I följande förordningar fastställs hur EU förvaltar sina olika tullkvoter för Ceta

Export till Kanada
  • Kanada tillämpar en årlig modell för tilldelning av kvoter för mejeriprodukter
  • ansökan om kvoter görs under första hälften av november och återlämnande och omfördelning av outnyttjade kvoter äger rum den 1 augusti.
  • för att vara berättigad till en kvot måste du vara bosatt i Kanada och vara verksam inom ostsektorn.

Mer information om tilldelningen av tullkvoter för mejeriprodukter som exporteras från EU till Kanada inom ramen för Ceta finns under ”Meddelanden” på webbplatsen Global Affairs Canada

I meddelandena till importörer anges kriterierna för att få en tilldelning inom respektive tullkvot. Meddelandena innehåller också information om förvaltningen av tullkvoter i allmänhet och om förfarandet för att lämna in en ansökan. Ansökningsformulär och tillhörande bilagor bifogas varje meddelande.

Cetas förteckning över ostinnehavare från 2020

2020 års förteckning över innehavare av industriella ostkvoter i Ceta

2019 – tabell över utnyttjandet av Cetas tullkvot för ost

Det ska dessutom påpekas att

  • frukt och grönsaker omfattas fortfarande av EU:s ingångsprissystem
  • tullarna kommer att bibehållas på fjäderfä och ägg.

Vin och sprit

Särskilda tullar på viner och spritdrycker från EU som förs in i Kanada avskaffades när Ceta trädde i kraft.

När det gäller spritdrycker som gin, vodka och whisky tar Ceta upp icke-tariffära hinder som avsevärt hindrade EU:s förmåga att ta sig in på den kanadensiska marknaden, särskilt genom att

  • tillämpa den differentierade avgiften (som Kanada tar ut på importerade viner och spritdrycker) på grundval av volym och inte värde och beräkna den på ett öppnare sätt, vilket sänker EU-producenternas kostnader för att sälja sina produkter i Kanada.
  • frysning av antalet kanadensiska externa privata försäljningsställen, som endast är öppna för kanadensiska producenter, och som är ett alternativ till monopolet för de regionala spritdryckerna.
  • förhindrande av verksamhet utanför provinsen som har lett till illojal konkurrens på kanadensiskt territorium och i tredjeländer
  • avskaffande av kanadensiska krav på att blanda importerad bulksprit med lokala spritdrycker före buteljering (detta krav hindrade importerade bulksprit från att märkas som geografiska beteckningar vid tappning i Kanada)

Ceta omfattar både 1989 års avtal mellan EU och Kanada om alkoholhaltiga drycker och 2004 års vin- och spritavtal mellan EU och Kanada, som erbjuder starka rättsliga garantier för europeiska och kanadensiska vin- och sprithandlare. Mindre ändringar av 2004 års avtal anges i bilaga 30-B till Ceta

Fiske

Kanada avskaffade alla tullar på fiskeriprodukter fullt ut vid ikraftträdandet.

Vid ikraftträdandet avskaffade EU 95,5 % av sina tullar och enades om att ytterligare avskaffa de återstående 4,5 % av tullarna inom 3, 5 eller 7 år.

Parallellt med att tullarna avskaffas kommer EU och Kanada att utveckla ett hållbart fiske genom att använda övervaknings-, kontroll- och övervakningsåtgärder och genom att bekämpa olagligt, orapporterat och oreglerat fiske.

 

Hitta den tillämpliga tullsatsen för din produkt i Min handelsassistent.

Ursprungsregler

 

För att få förmånsbehandling måste din produkt uppfylla de ursprungsregler som anges i avtalet. Kontrollera det interaktivaverktyget för självbedömning av ursprungsregler (ROSA) i min handelsassistent för att bedöma om din produkt uppfyller ursprungsreglerna och ta reda på hur du utarbetar rätt dokument.

Allmän information om ursprungsregler och ursprungsförfaranden finns i detta avsnitt.

Ursprung är handelsvarornas ”ekonomiska nationalitet”. Om du är ny i ämnet, hittar du en introduktion till huvudbegreppen i avsnittet om varor.

Ursprungsregler

Ursprungsreglerna fastställs i protokollet om ursprungsregler och ursprungsförfaranden i det övergripande avtalet om ekonomi och handel mellan EU och Kanada (Ceta) (EUT L 11, 14.01.2017, s. 465). Se även de detaljerade riktlinjerna för ursprungsregler.

Har min produkt ”ursprung” enligt Ceta mellan EU och Kanada?

För att din produkt ska omfattas av den lägre förmånstullen eller nolltullsatsen enligt Ceta måste din produkt ha sitt ursprung i EU eller Kanada.

En produkt ”har sitt ursprung” i EU eller Kanada om den uppfyller något av följande krav:

  • helt framställd i EU eller Kanada
  • har framställts uteslutande av material med ursprung i EU eller Kanada
  • har genomgått tillräcklig produktion i EU eller Kanada i enlighet med de produktspecifika reglerna i bilaga 5

Se även inledande anmärkningar till bilaga 5.

I bilaga 5a föreskrivs dessutom ursprungskvoter och alternativa produktspecifika regler för vissa produkter.

 

Exempel på produktspecifika regler i EU:s handelsavtal

  • regeln om mervärde – värdet av allt använt icke-ursprungsmaterial får inte överstiga en viss procentandel av produktens pris fritt fabrik
  • ändringen av klassificeringen enligt tulltaxan – produktionsprocessen leder till en ändring av klassificeringen enligt tulltaxan mellan icke-ursprungsmaterialet och slutprodukten (t.ex. tillverkning av papper (kapitel 48 i Harmoniserade systemet) av massa utan ursprungsstatus (kapitel 47 i Harmoniserade systemet))
  • särskilda åtgärder – en särskild tillverkningsprocess krävs, t.ex. spinning av fibrer för garn. Sådana regler används främst inom textil- och konfektionssektorn och den kemiska sektorn.

En kombination av dessa olika regler är möjlig om de olika reglerna uppfylls alternativt eller i kombination.

Tips och tips för att hjälpa till att följa de produktspecifika reglerna

Avtalet ger ytterligare flexibilitet för att hjälpa dig att följa de produktspecifika reglerna, t.ex. toleranser eller kumulation.

Tolerans
  • toleransregeln gör det möjligt för tillverkaren att använda icke-ursprungsmaterial som normalt är förbjudna enligt den produktspecifika regeln upp till 10 % av produktens pris fritt fabrik
  • denna tolerans får inte användas för att överskrida ett högsta tröskelvärde för icke-ursprungsmaterial som förtecknas i de produktspecifika reglerna.
  • särskilda toleranser gäller för textilier och kläder som klassificeras enligt kapitlen 50–63 i HS och som ingår i bilaga 1.
Kumulation

Ceta innehåller tre sätt att kumulera ursprung

  • bilateral kumulation – material med ursprung i Kanada kan anses ha ursprung i EU (och vice versa) när det används vid tillverkningen av en produkt
  • fullständig kumulation – gör det möjligt att ta hänsyn till den bearbetning eller behandling som utförts på icke-ursprungsmaterial i EU eller Kanada för att bidra till efterlevnaden av den produktspecifika regeln
  • bemyndigandeklausul för utvidgad kumulation – material med ursprung i en gemensam partner i ett frihandelsavtal kan anses ha ursprung i EU eller Kanada när det används vid tillverkningen av en produkt. Denna bestämmelse är villkorad av att parterna kommer överens om de tillämpliga villkoren.

Andra krav

Din produkt måste också uppfylla alla andra tillämpliga krav som anges i protokollet om ursprungsregler, t.ex. otillräcklig bearbetning eller behandling eller regeln om förbud mot ändringar.

Regel om förbud mot ändring

Ursprungsprodukter måste transporteras från EU till Kanada (och vice versa) utan vidare bearbetning i ett tredjeland.

Vissa transaktioner kan utföras i ett tredjeland om produkterna förblir under tullövervakning.

  • lossning
  • omlastning
  • varje annan åtgärd som är nödvändig för att bevara produkterna i gott skick eller för att transportera produkten till EU:s eller Kanadas territorium.
  • lagring
  • uppdelning av sändningar

Tullmyndigheten får kräva att en importör visar att en produkt för vilken importören ansöker om förmånlig tullbehandling har avsänts i enlighet med transportreglerna.

Tullrestitution

Återbetalning av tullar som tidigare betalats på icke-ursprungsmaterial som används för att tillverka en produkt som exporteras enligt en förmånstull är endast tillåten under de första 3 åren efter Cetas ikraftträdande, dvs. till och med den 21 september 2020.

Förfaranden för ursprung

Om du vill ansöka om förmånstull måste du följa ursprungsförfarandena och få din ansökan kontrollerad av tullmyndigheterna i det land till vilket du importerar dina varor. Förfarandena anges i avsnitt C i protokollet om avtalets ursprungsregler.

Hur ansöker man om förmånlig tullbehandling?

Importörer kan ansöka om förmånlig tullbehandling på grundval av en ursprungsdeklaration som lämnas av exportören.

Ursprungsdeklaration

I EU krävs inget ursprungsintyg om produkternas totala värde inte överstiger

  • 500 EUR för småpaket, eller
  • 1,200 EUR för produkter som ingår i resandes personliga bagage.
Exportörens egen deklaration

Exportörer kan själv deklarera att deras produkt har sitt ursprung i EU eller Kanada genom att lämna in en ursprungsdeklaration.

I EU kan den fyllas i antingen

Samma REX-nummer kan också användas för vissa andra av EU:s förmånshandelsavtal (t.ex. EU:s handelsavtal med Japan).

  • texten till ursprungsdeklarationen kan upprättas på vilket som helst av EU:s officiella språk och återfinns i bilaga 2 till protokollet om ursprungsregler.
  • ursprungsdeklarationen bör finnas på en faktura eller en kommersiell handling där ursprungsprodukten beskrivs tillräckligt noggrant för att den ska kunna identifieras.
  • ursprungsdeklarationen förblir giltig i 12 månader från och med den dag då den fylldes i av exportören.
  • normalt gäller ursprungsförsäkran för en sändning, men i Kanada kan den också omfatta flera sändningar av identiska produkter under en period på högst 1 år.
Kontroll av ursprung

Tullmyndigheterna får kontrollera om en importerad produkt verkligen har ursprungsstatus eller uppfyller andra krav på ursprung.

I tveksamma fall får tullmyndigheten kräva att en importör visar att en produkt för vilken importören ansöker om förmånlig tullbehandling har avsänts i enlighet med transportreglerna.

Kontrollen grundar sig på följande principer:

  • administrativt samarbete mellan importlandets och exportlandets tullmyndigheter
  • kontroller av produkternas ursprung som utförs av lokala tullmyndigheter. Importlandets besök hos exportören är inte tillåtet.

När kontrollen är avslutad ska myndigheterna i importlandet slutligt fastställa ursprunget och underrätta den importerande partens myndigheter om resultatet.

Praktisk vägledning om Cetas bestämmelser om ursprungsregler

Produktkrav

I tekniska regler fastställs särskilda egenskaper som en produkt bör ha, såsom konstruktion, etikettering, märkning, förpackning, funktionalitet eller prestanda, och som är utformade för att exempelvis skydda människors hälsa, säkerhet eller miljön. Det kan dock bli dyrt för näringsidkare att uppfylla olika krav på olika marknader.

EU:s och Kanadas tekniska regler och föreskrifter har gjorts mer kompatibla, så att företag kan sälja samma produkt, eller samma produkt med färre ändringar, på båda marknaderna. Detta gör det möjligt för små företag, särskilt mikroföretag, att konkurrera med större företag och delta i internationella leveranskedjor och e-handel.

Ceta innehåller också bestämmelser för att säkerställa öppenhet – till exempel att intresserade personer på båda sidor kan lämna synpunkter på föreslagna tekniska föreskrifter som Kanada eller EU kan komma att utarbeta).

Dessutom har EU och Kanada enats om att stärka banden och samarbetet mellan sina standardiseringsorgan och deras test-, certifierings- och ackrediteringsorganisationer.

Underlätta certifiering av reglerade produkter

EU och Kanada har enats om att stärka banden och samarbetet mellan sina standardiseringsorgan och deras test-, certifierings- och ackrediteringsorganisationer.

Ceta innehåller bestämmelser som bidrar till att undvika onödiga störningar och säkerställa öppenhet (t.ex. att intresserade personer på båda sidor kan lämna synpunkter på förslag till tekniska föreskrifter som Kanada eller EU kan komma att utarbeta).

Bedömning av överensstämmelse – ömsesidigt godkännande

Kanada och EU har enats om att godta obligatoriska intyg om bedömning av överensstämmelse som utfärdats av erkända organ för bedömning av överensstämmelse belägna i EU, och omvänt för de sektorer som omfattas av Ceta-protokollet, för att bevisa överensstämmelse med kanadensiska krav eller EU-krav.

Protokollet om ömsesidigt godtagande av resultaten av bedömning av överensstämmelse ersätter det befintliga avtalet om ömsesidigt erkännande och utvidgar produkttäckningen, med möjlighet till ytterligare utvidgning.

De produkter som omfattas av protokollet är

  • elektrisk och elektronisk utrustning, inklusive elektriska installationer och apparater, och tillhörande komponenter
  • radioutrustning och teleterminalutrustning
  • elektromagnetisk kompatibilitet (EMC)
  • leksaker
  • byggprodukter
  • maskiner, inbegripet delar, komponenter, inbegripet säkerhetskomponenter, utbytbar utrustning och montering av maskiner
  • mätinstrument
  • värmepannor, inbegripet tillhörande apparater
  • utrustning, maskiner, apparater, anordningar, kontrollkomponenter, skyddssystem, säkerhetsanordningar, styrdon och reglerdon samt tillhörande instrumentering och förebyggande och detekteringssystem för användning i explosionsfarliga omgivningar (ATEX-utrustning)
  • utrustning som är avsedd att användas utomhus när det gäller buller i miljön
  • fritidsbåtar, inklusive deras komponenter

Hur hittar man de godkända länsstyrelserna?

  • organ som erkänts enligt det befintliga avtalet om ömsesidigt erkännande kommer även fortsättningsvis att vara det enligt Ceta.
  • för att ett nytt organ för bedömning av överensstämmelse ska erkännas måste den utseende parten tillhandahålla den andra sidan den information som förtecknas i bilaga 3 till protokollet.

Nando-databasen innehåller anmälda och utsedda organisationer och annan relevant information om bedömning av överensstämmelse.

Godkända organ för bedömning av överensstämmelse

Livsmedelsprodukter

Ceta effektiviserar godkännandeförfarandena ytterligare, minskar kostnaderna och förbättrar förutsägbarheten i handeln med animaliska produkter och växtprodukter.

  • alla produkter som importeras till EU måste uppfylla tillämpliga sanitära och fytosanitära normer, och vice versa
  • hitta information och krav för export av livsmedelsprodukter till Kanada
  • krav för import av livsmedelsprodukter till EU

Canadian Food Inspection Agency (CFIA) fastställer riktlinjer och bestämmelser för import av livsmedel, insatsvaror i jordbruket och jordbruksprodukter.

Canada Border Services Agency (CBSA) ansvarar för den inledande importkontrollen av livsmedel, insatsvaror i jordbruket och jordbruksprodukter.

Exempel på märkningskrav för livsmedelsprodukter i Kanada

  • språkkrav
  • trivialnamn
  • nettokvantitet
  • ingredienser och allergener
  • tabell över näringsfakta
  • återförsäljarens identitet 
  • ”Bäst före”, ”Förpackad den” och sista förbrukningsdag
  • instruktioner för förvaring
  • ursprungsland
  • standard för identitet

Hitta fler märkningskrav på det kanadensiska livsmedelsinspektionsorganets industrimärkningsverktyg.

Det här är en förteckning över bestämmelser som du kan ha nytta av när du exporterar dina livsmedelsprodukter till Kanada.

Djur och animaliska produkter

Ceta bekräftar det befintliga samarbetet mellan EU och Kanada på veterinärområdet på grundval av en hög grad av ömsesidigt förtroende och inbegriper en ytterligare förenkling av godkännandeförfarandet för exportörer.

  • Kanada återöppnade sin nötköttsmarknad för nitton EU-medlemsstater
  • vid ett sjukdomsutbrott (så kallad regionalisering) har parterna enats om att minimera handelsrestriktionerna och handeln från icke drabbade områden kan fortsätta utan avbrott eller utdragna förfaranden för förnyat godkännande.

Krav för export av djur och animaliska produkter till Kanada

Växter, frukter och grönsaker

Genom Ceta införs nya förfaranden för att förenkla och påskynda Kanadas godkännandeförfarande för växter, frukt och grönsaker.

Ceta gör det möjligt för Kanada att ersätta den nuvarande strategin för varje land och produkt för produkt med EU-omfattande bedömningar och godkännandeförfaranden för frukt och grönsaker.

Syftet är att skapa ett mer förutsägbart regelverk för exportörer.

För alla produktkategorier enades parterna om att inrätta påskyndade förfaranden för de produkter som identifierats som prioriterade.

Information om och krav på export av växter och växtprodukter till Kanada

Läkemedel

Ceta bygger på ömsesidigt erkännande av god tillverkningssed och inspektioner av läkemedelsfabriker som redan finns mellan EU och Kanada, och minskar antalet dubbla inspektioner.

Detta innebär att du som läkemedelstillverkare kommer att drabbas av betydligt mindre administrativa bördor och kostnader och att EU:s och Kanadas tillsynsmyndigheter bättre kan utnyttja sina resurser genom att minska antalet dubbelkontroller och i stället fokusera på marknader där riskerna är större. Konkret

  • inspektioner som utförs på EU:s territorium av en myndighet i en EU-medlemsstat godtas av Kanada och vice versa
  • inspektioner som utförs i tredjeländer kan också erkännas.

 

I dagens globala ekonomi kommer 40 % av de färdiga läkemedel som saluförs i EU från utlandet, vilket innebär att 80 % av de aktiva farmaceutiska substanser som används för att göra läkemedel tillgängliga i EU.

Mer information: Protokoll om ömsesidigt erkännande av programmet för efterlevnad och verkställighet när det gäller god tillverkningssed för läkemedel.           

 

Hitta de särskilda reglerna och kraven för din produkt i min handelsassistent.

Tekniska handelshinder

Även om tekniska regler är viktiga kan de ibland utgöra ett hinder för den internationella handeln och därmed utgöra en betydande börda för dig som exportör.

  • om du tror att du står inför ett handelshinder som bromsar ner ditt företag eller hindrar dig från att exportera kan du berätta för oss.
  • rapportera vad som upphör med din export till Kanada med hjälp av webbformuläret, och EU kommer att analysera din situation och vidta lämpliga åtgärder.

Kontakta oss

Tullklarering – dokument och förfaranden

Avtalet säkerställer mer öppna och förenklade tullförfaranden för att underlätta handeln och minska företagens kostnader.

Dokument

I handledningarna steg för steg beskrivs de olika typer av dokument som du bör förbereda för tullklarering av dina produkter.

Beroende på din produkt kan tullmyndigheterna kräva alla eller vissa av nedanstående uppgifter.

  • handelsfaktura (se de särskilda kraven på form och innehåll hos min handelsassistent)
  • packningslista
  • importlicenser för vissa varor
  • intyg som visar att din produkt uppfyller de obligatoriska produktföreskrifterna, t.ex. hälso- och säkerhetskrav, märkning och förpackning.
  • ursprungsintyg – ursprungsdeklaration

För tydlighetens skull påpekas att du kan ansöka om bindande klassificeringsbesked och/eller bindande ursprungsbesked i förväg.

 

Mer information om de dokument du måste visa upp för tullklarering av din produkt finns hos Min handelsassistent.

Förfaranden för styrkande och kontroll av ursprung

För en beskrivning av hur ni kan styrka era produkters ursprung för att ansöka om förmånstull och av reglerna för tullmyndigheternas kontroll av ursprung, se avsnittet om ursprungsregler ovan.

För information om tullförfaranden för import och export i allmänhet besöka GD Skatter och tullar.

Immateriella rättigheter och geografiska beteckningar

Ceta erbjuder bättre skydd av immateriella rättigheter för europeiska företag som exporterar innovativa, konstnärliga, distinkta och högkvalitativa produkter till Kanada och erbjuder skydd för läkemedel och geografiska beteckningar.

Kanada har skärpt sina gränsåtgärder mot förfalskade varumärken, piratkopierade upphovsrättsprodukter och förfalskade varor med geografisk beteckning genom att införa en möjlighet för tullen att kvarhålla misstänkta förfalskade varor.

Immateriella rättigheter

Handelsavtalet innehåller också moderna regler för att skydda och upprätthålla immateriella rättigheter.

Upphovsrätt i den digitala tidsåldern

Med Ceta har Kanada enats om att anpassa sitt system för upphovsrättsligt skydd till följande internetfördrag från Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten (Wipo)

  • WIPO:s fördrag om upphovsrätt
  • Wipos fördrag om framföranden och fonogram

I internetfördragen fastställs normer för att förhindra obehörig tillgång till och användning av kreativa verk på nätet eller i digital form som är viktiga för våra kreativa branscher.

Avtalet innehåller viktiga bestämmelser om begränsningar av internetleverantörernas ansvar för innehåll som gör intrång, när de uppfyller ett antal villkor, t.ex. ett system för effektiv anmälan av sådant innehåll.

Kanada har också gått med på att se till att rättighetshavare effektivt kan använda teknik för att skydda sina rättigheter och licensiera sina verk på nätet.

  • till exempel ges skydd och effektiva rättsmedel mot kringgående av tekniska åtgärder (såsom kryptering) som används av rättsinnehavare för att skydda deras rättigheter.
  • dessutom är det förbjudet att avsiktligt ändra eller radera elektronisk ”information om förvaltning av rättigheter”, dvs. information som åtföljer skyddat material, och som identifierar verket, dess upphovsmän, utövande konstnärer eller ägare samt villkoren för dess användning.
Sändningsrättigheter

Kanada enades också om att bättre skydda europeiska konstnärers rättigheter genom att ge utövande konstnärer ensamrätt att tillåta eller förbjuda trådlös utsändning och återgivning för allmänheten av sina framföranden.

Dessa rättigheter kommer att säkerställa att konstnärer, både europeiska och kanadensiska, belönas för sin kreativitet och har incitament att fortsätta att skapa nya konstnärliga verk.

  • Europeiska konstnärer kan få ersättning från exempelvis kafé- och detaljhandelsföretag som spelar musik för att locka till sig konsumenter.
  • Kanada kommer att se till att en enda skälig ersättning betalas för trådlös utsändning eller för all återgivning för allmänheten, och denna ersättning kommer att delas mellan de berörda utövande konstnärerna och fonogramframställarna.
Skydd av växtsorter

Kanada enades också om att stärka skyddet av växtsorter på grundval av 1991 års akt i den internationella konventionen för skydd av växtförädlingsprodukter (UPOV).

Detta innebär att innovativa växtsorter som till exempel kan leda till bättre avkastning kommer att skyddas och därför kommer sannolikt att introduceras snabbare på den kanadensiska marknaden till förmån för jordbrukare och konsumenter.

EU är en viktig leverantör av nya växtsorter. Denna viktiga forsknings- och innovationsverksamhet skyddas av en sui generis-typ av immateriella rättigheter som kallas gemenskapens växtförädlarrätt. Detta gäller inte användning av genetiskt modifierade organismer.

Åtgärder mot förfalskningar

Kanada enades också om att stärka sina gränsåtgärder mot förfalskade varumärken, piratkopierade upphovsrättsprodukter och varumärkesförfalskade varor med geografisk beteckning, nämligen genom att införa en möjlighet för tullen att på eget initiativ kvarhålla förfalskade varor.

  • Kanadas behöriga myndigheter får agera på eget initiativ för att tillfälligt kvarhålla varor som misstänks göra intrång i en immateriell rättighet.
  • varumärken behöver inte registreras individuellt hos den kanadensiska tullen för att omfattas av skydd

Kanada kommer att införa eller upprätthålla förfaranden enligt vilka en rättighetshavare kan begära att dess behöriga myndigheter skjuter upp frigörandet av eller kvarhåller varor som misstänks göra intrång i en immateriell rättighet.

Kanada har också infört en möjlighet för rättsliga myndigheter att vidta nödvändiga provisoriska åtgärder och utfärda förelägganden om upphörande och upphörande direkt mot mellanhänder som skulle föra ut varumärkesförfalskade varor på marknaden.

Läkemedel

Ceta förbättrar immateriella rättigheter för innovativa läkemedel på tre sätt

  • innovatörer som innehar ett läkemedelspatent får rätt att överklaga beslut om godkännande för försäljning i Kanada på samma sätt som andra tillverkare redan skulle kunna
  • Kanada åtar sig att följa sitt nuvarande system för uppgiftsskydd (6 + 2 år) och på så sätt skapa rättssäkerhet på ett område där långsiktiga investeringar är nödvändiga
  • Kanada kommer att införa ett system för återställande av patentperioder i linje med EU:s system för att kompensera för omotiverade förseningar i förfarandet för godkännande av utsläppande på marknaden, inklusive en maximal period av tilläggsskydd (2 år) – parterna enades om möjligheten till undantag för export till tredjeländer.

Läs mer om immaterialrättsligt skydd i EU.

 

Deneuropeiska hjälpcentralen för immateriella rättigheter erbjuder en hjälptjänst för direkt stöd till immateriella rättigheter. För rådgivning och stöd i frågor som rör immateriella rättigheter utanför EU-marknaden.

Geografiska beteckningar

Geografiska beteckningar för vin och spritdrycker som är skyddade i Kanada och EU förtecknas i bilaga III a respektive bilaga IV a till 2004 års avtal om handel med vin och spritdrycker.

Utöver de geografiska beteckningar som skyddas enligt EU:s och Kanadas avtal om vin och sprit, som ingår i Ceta, har Kanada enats om att skydda 143 geografiska beteckningar – distinkta livsmedels- och dryckesprodukter från särskilda städer eller regioner i EU.

Kanada kommer att skydda dessa traditionella europeiska produkter mot imitationer på samma sätt som EU gör. Det kommer att vara olagligt att vilseleda konsumenterna om en produkts verkliga ursprung, till exempel genom att använda flaggor som felaktigt anspelar på en skyddad EU-geografisk beteckning eller det land från vilket produkten med geografisk beteckning kommer. Innehavare av rättigheter i EU kommer att kunna använda ett administrativt förfarande för att upprätthålla rättigheterna för geografiska beteckningar i Kanada, i stället för att förlita sig på längre och mer komplexa förfaranden i det nationella domstolssystemet.

Förteckning över skyddade geografiska beteckningar i Kanada

Förteckningen kan komma att utvidgas till att omfatta andra produkter i framtiden om EU och Kanada samtycker.

Mer information om skyddet av geografiska beteckningar i Kanada tack vare Ceta finns i denna praktiska vägledning.

När det gäller de geografiska beteckningar som förtecknas i 2004 års avtal om handel med vin och spritdrycker måste rättighetshavarna av dessa geografiska beteckningar, för att skyddas i Kanada, registrera sina geografiska beteckningar hos den kanadensiska immaterialrättsmyndigheten.

Förfarandet för att registrera sig förklaras här.

Elektronisk handel

I kapitlet om elektronisk handel nämns i de allmänna bestämmelserna att parterna erkänner vikten av att underlätta små och medelstora företags användning av elektronisk handel.

Tjänster

Ceta säkerställer rättssäkerhet för EU:s och Kanadas tjänsteleverantörer genom att bindande en hög liberaliseringsnivå i Kanada och EU.

EU får bättre tillträde till den kanadensiska marknaden, särskilt för sjöfartstjänster.

Gradvis liberalisering och öppenhet

Kanada kan inte införa nya kvoter eller nya diskriminerande åtgärder mot tjänsteleverantörer från EU, utom inom ett begränsat antal känsliga sektorer. Avtalet garanterar också att EU:s tjänsteleverantörer kan dra nytta av

  • en högre grad av marknadstillträde som går utöver Kanadas WTO-åtaganden
  • de flesta framtida avregleringar som Kanada kan komma att genomföra

Kanada har tagit bort ett antal begränsningar av medborgarskaps- och uppehållsvillkoren för en rad yrkesutövare att utöva verksamhet i Kanada, bland annat följande:

  • advokater
  • revisorer
  • arkitekter
  • ingenjörer

När det gäller telekommunikationer, post- och budtjänster har Kanada för första gången låst upp i en framtida liberalisering.

Sjöfartstjänster

Ett nytt öppnande av den kanadensiska sjötransportmarknaden kommer att göra det lättare för EU:s sjöfartsoperatörer och deras större fartyg att trafikera den viktiga rutten mellan Montreal och Halifax i Kanada.

Båda hamnarna är betydande på Kanadas ostkust. Montreal är en stor hamn som hanterar 1.4 miljoner standardcontainrar (totalt import- och exportcontainrar 2015), medan Halifax hanterar 0.4 miljoner tjugofotsekvivalenter (2015).

EU är världsledande när det gäller muddringstjänster. Genom Ceta öppnar Kanada också sin marknad för muddringsverksamhet för EU-aktörer, en marknad som uppskattas vara värd mellan 150 och 400 miljoner CAD per år (cirka 104 miljoner euro – 278 miljoner euro per år).

Regler för reglering

Utöver de ambitiösa åtaganden om marknadstillträde som gjorts innehåller Ceta också innovativa och starka regleringsregler som kompletterar och stärker de åtaganden om marknadstillträde som de båda parterna gjort.

Dessa regleringsområden omfattar en av de mest omfattande och omfattande uppsättningarna ömsesidigt bindande bestämmelser om inhemsk reglering, som rör licensierings- eller auktorisationssystem för nästan alla tjänster och investeringsverksamheter. Texten säkerställer rättvisa och öppna system för alla sökande och gör tillståndsförfarandet så smidigt som möjligt.

Rörlighet för yrkesutövare

Det överenskomna paketet om tillfällig inresa för yrkesutövare omfattar följande förmåner:

  • EU-företag kan skicka sina företagsinterna överföringar till Kanada i upp till 3 år – på grundval av tidigare avtal gäller denna förmån generellt för alla sektorer.
  • en förlängd vistelse för yrkesutövare – tjänsteleverantörer som tillhandahåller tjänster på kontraktsbasis eller oberoende yrkesutövare (enligt definitionen i avtalet) kommer att kunna stanna på den andra partens territorium i 12 månader (dubbelt så mycket som tidigare var möjligt).

Tjänsteleverantörer som tillhandahåller tjänster på kontraktsbasis gynnas av bättre villkor för inresa och vistelse (t.ex. icke-diskriminerande behandling i förhållande till kanadensiska leverantörer) i ytterligare sektorer. Bland annat följande:

  1. Rådgivnings- och konsulttjänster i samband med
    • gruvdrift
    • telekommunikationstjänster
    • post- och budtjänster
    • försäkringstjänster och försäkringsrelaterade tjänster:
    • andra finansiella tjänster
    • transport
    • tillverkning
  2. Underhåll och reparation av utrustning, t.ex.
    • fartyg, utrustning för järnvägstransport
    • motorfordon, motorcyklar, snöskotrar och vägtransportutrustning
    • luftfartyg och delar till luftfartyg
    • metallvaror, maskiner som inte är kontorsmaskiner och andra typer av utrustning och hushållsartiklar
  3. Därtill hörande vetenskapliga och tekniska konsulttjänster
  4. Miljötjänster

Nya profiler: förmånstillträdet till Kanadas marknad och den icke-diskriminerande behandlingen i Kanada kommer också att gälla för nya kategorier av EU-leverantörer, enligt definitionen i avtalet: investerare, affärsresenärer på kort sikt och tekniker.

Kanada kommer att ge makar till personer som är föremål för företagsintern förflyttning av personal från EU en behandling som motsvarar den som beviljas makar till kanadensiska personer som är föremål för företagsintern förflyttning till EU.

Ömsesidigt erkännande av kvalifikationer

För att underlätta rörligheten för högkvalificerade yrkesutövare mellan EU och Kanada fastställer Ceta en ram för ömsesidigt erkännande av yrkeskvalifikationer och fastställer de allmänna villkoren och riktlinjerna för förhandlingar om särskilda avtal för enskilda anställda.

Ceta ger en detaljerad ram för förhandlingar om och ingående av avtal om ömsesidigt erkännande av yrkeskvalifikationer.

Avtalet överlåter åt de båda parternas sammanslutningar av reglerade yrken att inleda förhandlingar om ett avtal om ömsesidigt erkännande genom att lämna rekommendationer till den relevanta Ceta-kommittén och att enas om de särskilda villkoren. När sammanslutningarna har enats om de principer och förfaranden som fastställs inom ramen blir avtalet om ömsesidigt erkännande rättsligt bindande, vilket säkerställer att europeiska yrkesutövare kan få sina kvalifikationer erkända av de behöriga myndigheterna i Kanada och vice versa.

Offentlig upphandling

Med Ceta kan EU-företag nu lämna anbud på kanadensiska offentliga upphandlingar på alla tre nivåer av offentlig upphandling: federala, provinsiella och kommunala.

I Kanada har provinser och territorier jurisdiktion över kollektiva nyttigheter såsom

  • hälso- och sjukvård
  • utbildning
  • välfärd
  • transporter inom provinserna.

Förvaltning av kommunerna

  • lokala transporter
  • skolstyrelser
  • allmännyttiga tjänster osv.

De upphandlande enheter som omfattas av Ceta återfinns i bilagorna 19–1 till 19–8.

Ceta skapar också rättslig säkerhet om att kanadensiska offentliga organ och organ inte kommer att kunna diskriminera europeiska företag, dvs. begränsa företagens tillgång till offentlig upphandling.

Leverantörer kan överklaga upphandlingsbeslut som de anser strida mot skyldigheterna i avtalet. I Kanada har den kanadensiska internationella handelsdomstolen (CITT) denna roll.

Kanada har också gått med på att göra anbudsförfarandet öppnare genom att offentliggöra alla sina offentliga upphandlingar på en enda upphandlingswebbplats i god tid. Denna webbplats erbjuder för närvarande ett verktyg för att söka efter upphandlingsmöjligheter från (den federala) regeringen.

Andra offentliga upphandlingar (provins- och regionregeringar) annonserar för närvarande ut meddelanden om upphandling på sina egna upphandlingswebbplatser eller på ett elektroniskt upphandlingssystem som drivs av en tredjepartsleverantör av tjänster. 

 

För att ta reda på om du har rätt att delta i en viss offentlig upphandling utanför EU, använd min handelsassistent för upphandling

Investeringar

När Ceta slutgiltigt träder i kraft kommer det att ge EU-investerare och kanadensiska investerare större förutsägbarhet, transparens och skydd för sina investeringar i Kanada respektive EU.

Cetas bestämmelser om investeringsskydd och det nya investeringsdomstolssystemet kommer att säkerställa en hög skyddsnivå för investerare, samtidigt som man fullt ut bevarar regeringarnas rätt att reglera och eftersträva allmänpolitiska mål såsom skydd av hälsa, säkerhet och miljö.

Investeringsdomstolssystemet är ett tydligt brott från den gamla strategin för tvistlösning mellan investerare och stat (ISDS) och visar EU:s och Kanadas gemensamma beslutsamhet att inrätta ett rättvisare, öppnare och institutionaliserat system för lösning av investeringstvister.

Investeringsbestämmelserna i Ceta kommer också att ersätta de åtta befintliga bilaterala investeringsavtalen mellan vissa EU-medlemsstater och Kanada.

Tröskeln för översyn av kanadensiska företags förvärv enligt Investment Canada Act höjs avsevärt från nuvarande 354 miljoner CAD till 1.5 miljarder CAD. Detta gäller alla EU-investerare utom de som är statsägda företag.

Om du planerar att investera i Kanada kan du läsa mer här.

ANM.: Investeringsskydd och investeringsdomstolssystemet samt tillträde till marknaden för portföljinvesteringar kommer inte att tillämpas provisoriskt i enlighet med rådets beslut (EU) 2017/38 av den 28 oktober 2016 om provisorisk tillämpning av det övergripande avtalet om ekonomi och handel (Ceta) mellan Kanada, å ena sidan, och Europeiska unionen och dess medlemsstater, å andra sidan (EUT L 11, 14.1.2017, s. 1080–1081(http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2017.011.01.1080.01.ENG).

Länkar och kontakter

EUROPEISKA UNIONEN

Europeiska unionens delegation i Kanada

Adress:

150 Metcalfe Street, Suite 1900, Ottawa, Ontario, K2P 1P1

Tfn: + 1 6132386464

E-post: Delegation-Canada@eeas.europa.eu

ÖSTERRIKE

Österrikiska federala näringslivskammaren (Wirtschaftskammer Österreich, WKÖ)

I KANADA

Fördel Austria Toronto

Österrikes generalkonsulat – Handelssektionen EUR Advantage Austria

Adress:

30 ST Clair Avenue West, Suite 1402, Toronto, Ontario, M4V 3A1

Tfn: + 1 4169673348

E-post: toronto@advantageaustria.org 

Tfn: + 1 5148493708

E-post: montreal@advantageaustria.org 

 

Ambassad i Ottawa

Adress:

445 Wilbrod Street, Ottawa, Ontario, K1N 6M7

Tfn + 1 6137891444, 

E-post: ottawa-ob@bmeia.gv.at

BELGIEN

Valloniens utrikeshandels- och investeringsbyrå EUR
Agence wallonne à l’Exportation et aux Investissements Etrangers (AWEX)

Bruxelles Invest – Export

Flanderns handel

I KANADA

Flandern/Vallonien/Bryssel

Handelsrep. för Ontario, Manitoba

Adress:

2 Bloor Street West – Suite 2508, Toronto, Ontario, M4W 3E2

Tfn + 1 416515–7777

E-post: toronto@awex-wallonia.com

 

 

Flanders
Trade rep. för Québec, Newfoundland och Labrador, Nunavut, New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward Island

Adress:

999 Boulevard de Maisonneuve West – Suite 1600, Montreal (Québec) H3A 3L4

Tfn: + 1 514289–9955

E-post: montreal@fitagency.com

 

Valloniens
handelsrapport för Québec, Newfoundland och Labrador, Nunavut, New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward Island

Adress:

1250 René-Lévesque West – Suite 4115, Montreal, Québec, H3B 4W8

Tfn: + 1 514939–4049

 

Brussels
Trade rep. för Québec, Newfoundland och Labrador, Nunavut, New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward Island

Adress: 1010 Sherbrooke West – Suite 2404, Montreal, Québec, H3A 2R7

Tfn: + 1 514286–1581

E-post: info@bruxelles-canada.com

 

Ambassad i Ottawa

Adress:

360 Albert Street, 8:e våningen, Suite 820, Ottawa, Ontario, K1R 7X7

Tfn: + 1 6132367267

E-post: ottawa@diplobel.fed.be

BULGARIEN

Bulgariens byrå för främjande av
små och medelstora företag

I KANADA

Ambassad i Ottawa

Adress:

325 Stewart Street, Ottawa, Ontario, K1N 6K5

Tfn: + 1 613893215

E-post: Embassy.Ottawa@mfa.bg

KROATIEN

Exportportalen
Izvozni portal

I KANADA

Ambassad i Ottawa

Adress:

229 chapel St, Ottawa, Ontario, K1N 7Y6

Tfn: + 1 6135627820

E-post: croemb.ottawa@mvep.hr

 

Generalkonsulatet

Adress:

918 Dundas Street East, Suite 302, Mississauga, Ontario, L4Y 2B8

Tfn: + 1 9052779051

E-post: genmiss@mvep.hr
e-post: croconsulate.miss@mvep.hr

CYPERN

Handelstjänsten -
ηρεσία Εμгορίοů@@

I KANADA

Hög kommission

Adress:

150 Metcalfe Street, Suite 1002, Ottawa, Ontario, K2P 1P1

Tfn: + 1 6135630727

E-post: ottawahighcom@mfa.gov.cy

 

Hederskonsulat

Adress:

435 Donald Street, Coquitlam, British Columbia, V3K 3Z9

Tfn: + 1 6049362268

E-post: tberggre@sfu.ca

 

Avdelningen för handel

Adress:

13 öst 40th Street, New York, NY 10016

Tfn: + 1 2122139100

E-post: ctncy@cyprustradeny.org

TJECKIEN

Tjeckiens industri- och handelsministerium
– Česká agentura na podporu obchodu

I KANADA

CzechTrade Canada

Adress:

6707 armbågsdrivande SW, T2V0E5 Calgary, Alberta, T2H 0S7

Tfn: + 1 4032694924

E-post: calgary@czechtrade.cz
e-post: jaroslav.jelinek@czechtrade.cz

Ambassad i Ottawa

Adress:

251 Cooper Street, Ottawa, Ontario, K2P 0G2

Tfn: + 1 6135623875

Webben: http://www.mzv.cz/ottawa/en/

E-post: ottawa@embassy.mzv.cz

E-post: commerce_ottawa@mzv.cz

 

Tjeckiens generalkonsulat

Adress:

2 Bloor Street West, Suite 1500, Toronto, Ontario, M4W 3E2

Webben: www.mzv.cz/toronto

E-post: toronto@embassy.mzv.cz

E-post: commerce_toronto@mzv.cz

DANMARK

Danmarks utrikesministerium Udenrigsministeriet Eksportrådet

I KANADA

Danmarks handelsråd

Adress:

2 Bloor Street West, Suite 2120, Toronto, Ontario, M4W 3E2

Tfn: + 1 416962–5661

E-post: yyzhkt@um.dk

Ambassad i Ottawa

Adress:

47 Clarence Street, Suite 450, Ottawa, Ontario, K1N 9K1

Tfn: + 1 6135621811

E-post: ottamb@um.dk 

ESTLAND

Enterprise Estonia (EAS
) Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS)

I KANADA

Ambassad i Ottawa

Adress:

260 Dalhousie Street, Suite 210, Ottawa, Ontario K1N 7E4

Tfn: + 1 6137894222

E-post: embassy.ottawa@mfa.ee

FINLAND

Finpro

I KANADA

Ambassad i Ottawa

Adress:

55 Metcalfe Street, Suite 850, Ottawa, Ontario, K1P 6L5

Tfn: + 1 6132882233

E-post: embassy@finland.ca

E-post: sanomat.ott@formin.fi

FRANKRIKE

Företag i Frankrike

I KANADA

Handelsrepresentant i Kanada: Företag i Frankrike

Toronto

Adress:

154 University Avenue Suite 400, Toronto, M5H 3Y9

Tfn: + 1 4169771257

 

Montreal: Bureau Business France,

Adress:

1501 McGill College, Bureau 1120, Montreal, QC H3A 3M8

Tfn: + 1 5146704000

 

Vancouver:

Adress:

1111 Melville Street, Suite 320 Vancouver, British Columbia V6E 3V6

Tfn: + 1 6046390923

E-post: canada@businessfrance.fr

 

Ambassad i Ottawa

Adress:

42 Sussex Drive, Ottawa, Ontario, K1M 2C9

Tfn: + 1 6137891795

E-post: politique@ambafrance-ca.org

TYSKLAND

Tyskland Trade and Invest (GTAI)

I KANADA

Kanadensiska tyska handelskammaren

Adress:

480 universitet, Suite 1500, Toronto, Ontario, M5G 1V2

Tfn: + 1 416598–3355

E-post: info@germanchamber.ca

 

Ambassad i Ottawa

Adress:

1 Waverley Street, Ottawa, Ontario, K2P 0T8, Kanada

Tfn: + 1 613 232 1101

E-post: info@ottawa.diplo.de

GREKLAND

Företag Grekland Investera i och handel med varor
som är verksamma inom sektorn för investeringar och handel

I KANADA

Ambassad i Ottawa

Adress:

80 Maclaren Street Ottawa, Ontario, K2P 0K6

Tfn: + 1 6132386271

E-post: ecocom-ottawa@mfa.gr

 

Generalkonsulatet

Adress:

1075 Bay Street, Suite 600, Toronto, Ontario, M5S 2B1

Tfn: + 1 4165150133

E-post: ecocom-toronto@mfa.gr

UNGERN

Ungerns nationella handelskammare

Ungerns byrå för främjande av investeringar
http://www.hipa.hu/

I KANADA

Generalkonsulatet i Toronto

Adress:

175 Bloor Street East, Suite 1109, South Tower, Toronto

Tfn: + 1 6473492550

E-post: mission.tor@mfa.gov.hu

 

Ambassad i Ottawa

Adress:

299 Waverley St., Ottawa, K2P 0V9

Tfn: + 1 6132307560

E-post: mission.ott@mfa.gov.hu

IRLAND

Företag i Irland

I KANADA

Handelsrepresentant i Kanada: Företag i Irland

Adress:

2 Bloor St. W, Suite 1501, Toronto, Ontario, M4W 3E2

Tfn: + 1 4169345033

E-post: client.service@enterprise-ireland.com

E-post: neil.cooney@Enterprise-Ireland.com

 

Ambassad i Ottawa

Adress:

Varette-byggnaden, 130 Albert St, Ottawa, Ontario, K1P 5G4

Tfn: + 1 6132336281

E-post: embassyofireland@rogers.com

ITALIEN

Italienska handelsbyrån
ICE – Agenzia per la promozione all’estero e l’internazionalizzazione delle imprese italiane

I KANADA

Italienska byrån för främjande av handel vid Italiens generalkonsulat

Adress:

365 Bloor Street East, Suite 1802, Toronto, Ontario, M4W 3L4

E-post: toronto@ice.it

Tfn: + 1 4165981566

 

Adress:

1000 rue Sherbrooke ouest, Bureau 1720, Montreal, Québec, H3A 3G4

Tfn: + 1 5142840265

E-post: montreal@ice.it

 

Ambassad i Ottawa

Adress:

275 Slater St, Ottawa, Ontario, K1P 5H9

Tfn: + 1 6132322401

E-post: ambasciata.ottawa@esteri.it 

LETTLAND

Lettlands byrå för investeringar och utveckling (
Latvijas Investīciju un attīstības aůentūra liaa@liaa.gov.lv


)

I KANADA

Ambassad i Ottawa

Adress:

350 sparks St, Ottawa, Ontario, K1R 7S8

Tfn: + 1 6132386014

E-post: embassy.canada@mfa.gov.lv

LITAUEN

Företag Litauen

I KANADA

Ambassad i Ottawa

Adress:

150 Metcalfe Str #1600, Ottawa, Ontario, K2P 1P1

Tfn: + 1 61356754 58

E-post: amb.ca@urm.lt

LUXEMBURG

Luxemburg för företag

I KANADA

Hederskonsulat i Ottawa

Adress:

World Exchange Plaza, 45 O’Connor Street, Suite 1150, Ottawa, Ontario, K1P 1A4

Tfn: + 1 6137554091

E-post: luxconsulottawa@gmail.com

 

Ambassad i Washington DC

Adress:

2200 Massachusetts Avenue, NW, Washington, DC. 20008

Tfn: + 1 2022654171

E-post: luxembassy.was@mae.etat.lu

MALTA

Malta Enterprise

I KANADA

Vid Kanadas generalkonsulat i Toronto

Adress:

3300 Bloor St W, Etobicoke, Ontario, M8X 2X3

Tfn: + 1 4162070922

E-post: maltaconsulate.toronto@gov.mt

NEDERLÄNDERNA

Nederländska företagsmyndigheten Rijksdienst
voor Ondernemend Nederland
 

Ondernemersplein – en webbportal för utländska och nederländska nystartade företag

I KANADA

Ambassad i Ottawa

Adress:

350 Albert Street, Suite 2020 Ottawa, Ontario, K1R, 1A4

Tfn: + 1 613 237 503

E-post: ott@minbuza.nl

 

Generalkonsulatet i Toronto

Adress:

1 Dundas Street West, Suite 2106, Toronto, Ontario, M5G 1Z3

Tfn: + 1 416 595 2402

Webben: www.hollandtradeandinvest.com
e-post: tor-ea@minbuza.nl

POLEN

Polens investerings- och handelsbyrå (f.d. polska byrån för information och utländska investeringar)
Polska Agencja Inwestycji i Handlu


E-post: invest@paih.gov.pl

Ordförandens sekretariat:

Tfn: + 48 223349871

Avdelningen för utländska investeringar:

Tfn: + 48 223349875

Departementet för ekonomisk utveckling:

Tfn: + 48 223349820

Avdelningen för ekonomiskt främjande:

Tfn: + 48 223349926

Departementet för information och kommunikation:

Tfn: + 48 223349994

 

I KANADA

Polens investerings- och handelsbyrå i Toronto

Adress:

438 universitet, Suite 1810, Toronto, Ontario, M5G 2K8

E-post: zack.labieniec@paih.gov.pl 

 

Republiken Polens ambassad i Ottawa

Adress:

443 Daly Ave, Ottawa, Ontario, K1N 6H3

Tfn: + 1 6137890468

E-post: ottawa.amb.sekretariat@msz.gov.pl

 

Republiken Polens generalkonsulat i Toronto

Adress:

2603 Sjön Shore Blvd. Väst, Toronto, Ontario, M8V 1G5

Tfn: + 1 4162525471

Tfn: + 1 4164645405

E-post: toronto.info@msz.gov.pl 

 

Republiken Polens generalkonsulat i Vancouver

Adress:

1177 West Hastings Street, Suite 1600, Vancouver, British Columbia, V6E 2K3

Tfn: + 1 6046883458

E-post: vancouver.info@msz.gov.pl 

 

Republiken Polens konsulat i Montreal

Adress:

3501 Avenue du Musée, Montreal, Québec, QC H3G 2C8

Tfn: + 1 6137890468 

E-post: michal.falenczyk@msz.gov.pl

PORTUGAL

AICEP Portugal Global – Byrån för handel och investeringar

I KANADA

Handels- och investeringsbyrån: AICEP Toronto

Adress:

438 universitet, Suite 1400, Toronto, Ontario, M5G 2K8

Tfn: + 1 4169214925

E-post: aicep.toronto@portugalglobal.pt

 

Ambassad i Ottawa

Adress:

645 öpark Dr, Ottawa, Ontario, K1Y 0B8

Tfn: + 1 6137290883

E-post: ottawa@mne.pt

RUMÄNIEN

Ministeriet för företagsklimat, handel och entreprenörskap

InvestRomania – Rumänien

Rumäniens handels- och industrikammare

I KANADA

Rumäniens byrå för främjande av ekonomi och handel

Adress:

1010, rue Sherbrooke Ouest, Bureau 610, étage 6, Montreal, Québec, H3A 2R7

Tfn: + 1 5145048235

E-post: romtrade.mtl@videotron.ca

 

Ambassad i Ottawa

Adress:

655 Rideau St, Ottawa, Ontario, K1N 6A3

Tfn: + 1 6137893709

E-post: ottawa@mae.ro

SLOVAKIEN

SARIO – Slovakiens byrå för investerings- och handelsutveckling
Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu

I KANADA

Ambassad i Ottawa

Adress:

50 Rideau Terrace, Ottawa, Ontario, K1M 2A2

Tfn: + 1 6137494442

E-post: emb.ottawa@mzv.sk

SLOVENIEN

Andan Slovenien – Offentlig byrå för entreprenörskap, internationalisering, utländska investeringar och teknik
SPIRIT Slovenija

I KANADA

Ambassad i Ottawa

Adress:

150 Metcalfe Street Suite 2200, Ottawa, Ontario, K2P 1P1

Tfn: + 1 6135655781

E-post: sloembassy.ottawa@gov.si

SPANIEN

ICEX – Spaniens institut för utrikeshandel
ICEX España Exportación e Inversiones

I KANADA

Ekonomi- och handelsbyrån

Adress:

151 Slater Street, Suite 801, Ottawa, Ontario, K1P 5H3

Tfn: + 1 6132360409

E-post: ottawa@comercio.mineco.es

 

Toronto Trade Promotion Office (byrån för främjande av handel)

Adress:

170 universitetet Ave #602, Toronto, Ontario, M5H 3B3

Tfn: + 1 4169670488

E-post:toronto@comercio.mineco.es

 

Ambassad i Ottawa

Adress:

74 Stanley Ave, Ottawa, Ontario, K1M 1P4

Tfn: + 1 6137472252

E-post: emb.ottawa@mae.es 

SVERIGE

Business Sweden – Handels- och investeringsrådet

I KANADA

Handelsrepresentant i Kanada: Business Sweden (Sverige)

Adress:

2 Bloor Street West, Suite 2120, Toronto Ontario M4W 3E2

Tfn: + 1 4169228152

E-post: toronto@business-sweden.se

 

Ambassad i Ottawa

Adress:

377 Dalhousie Street, Ottawa Ontario, K1N 9N8

Tfn: + 1 6132448200

E-post: sweden.ottawa@gov.se

Handelskammare och näringslivsorganisationer

EUROPEISKA UNIONEN

Europeiska unionens handelskammare i Kanada (EUCCAN)

Adress:

480 universitet, Suite 1500, Toronto, Ontario, M5G 1V2

Tfn:  + 1 4165987087

E-post: info@euccan.com 

 

Europeiska unionens handelskammare i Canada West

E-post: info@eu-canada.com

En förteckning över lokala och bilaterala EU-handelskammare och näringslivsorganisationer i Kanada finns på webbplatsen för Europeiska unionens handelskammare i Kanada (http://www.euccan.com). EUCCAN är en paraplyorganisation för dessa mycket olikartade strukturer och organisationer.

Informationsverktyg

I dessa sju faktablad förklaras vad Ceta är och vilka fördelar är.

Ta reda på hur du deltar i offentliga upphandlingar i Kanada

Läs mer om de affärsmöjligheter som det övergripande avtalet om ekonomi och handel mellan EU och Kanada erbjuder

Ytterligare länkar

Broschyr för företag – fördelar, kapitel för kapitel och praktiska tips för företag

Infografik visar fördelarna med Ceta per EU-medlemsstat

Stegvis vägledning för exportörer till Kanada

Företagsberättelser och vittnesmål

Rekommendation till små och medelstora företag

I september 2018 enades Gemensamma Ceta-kommittén om en särskild rekommendation för små och medelstora företag om att varje part ska tillhandahålla information online till den andra partens små och medelstora företag om Ceta och att EU och Kanada ska samarbeta så att handelsavtalet gynnar små och medelstora företag.

Kanadensisk webbplats för att stödja små och medelstora företag i EU som exporterar till Kanada

EU:s webbplats för små och medelstora företag från Kanada

Dela sidan:

Genvägar