Επενδύσεις
Η ΕΕ είναι η κύρια πηγή και κύριος προορισμός άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) παγκοσμίως. Οι εισερχόμενες και εξερχόμενες ΑΞΕ διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στη δημιουργία βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, επιχειρηματικών ευκαιριών, απασχόλησης, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Η προσέλκυση αυξημένων ροών ΑΞΕ έχει επίσης καίρια σημασία για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, η τόνωση των βιώσιμων επενδύσεων στην Αφρική είναι μία από τις δράσεις που προτείνονται στην ανακοίνωση της ΕΕ με τίτλο «Προς μια συνολική στρατηγική με την Αφρική».
Η ΕΕ διαθέτει ένα από τα πιο ανοικτά και διαφανή καθεστώτα στον κόσμο για τις ΑΞΕ. Τα αποθέματα ΑΞΕ που κατέχουν επενδυτές τρίτων χωρών στην ΕΕ ανέρχονται σε περίπου 6.295 δισ. ευρώ. Επιχειρήσεις ή ιδιώτες επενδύουν σε άλλη χώρα για να εντοπίσουν την παραγωγή τους σε οικονομικά αποδοτικές ή υψηλής ειδίκευσης τοποθεσίες, να προμηθευτούν εξαρτήματα ή πρώτες ύλες ή να προσεγγίσουν τους πελάτες τους. Στην περίπτωση της ΕΕ, αυτό σημαίνει πρόσβαση σε μια εξαιρετικά ολοκληρωμένη ενιαία αγορά που αποτελείται από 500 εκατομμύρια καταναλωτές.
Η ΕΕ διατηρεί υψηλά πρότυπα για την προστασία των επενδύσεων στην επικράτειά της και σε αντάλλαγμα επιδιώκει ένα παρόμοιο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον για τις επενδύσεις της ΕΕ και τους επενδυτές στο εξωτερικό.
Επενδύσεις στην ΕΕ
Εάν επιθυμείτε να επενδύσετε στην ΕΕ, θα βρείτε εδώ τους σχετικούς συνδέσμους προς τους δικτυακούς τόπους των οργανισμών προώθησης επενδύσεων των κρατών μελών της ΕΕ που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τους ισχύοντες κανόνες.
Επενδύσεις στο εξωτερικό
Τα αποθέματα ΑΞΕ που διακρατούνται στον υπόλοιπο κόσμο από επενδυτές κατοίκους της ΕΕ ανέρχονταν σε 7.412 δισ. EUR στο τέλος του 2017. Η επενδυτική πολιτική της ΕΕ ασκείται μέσω της διαπραγμάτευσης (π.χ. Αυστραλία, Κίνα, Ινδονησία και Ιαπωνία) και της εφαρμογής διμερών συμφωνιών ή μέσω της συνεργασίας σε διεθνή φόρουμ (π.χ. ΟΟΣΑ, UNCTAD, Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας και ΠΟΕ). Στο πλαίσιο της επενδυτικής της πολιτικής, η ΕΕ έχει ως στόχο:
- εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού ώστε οι επενδυτές της ΕΕ να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ξένες αγορές, να μην υφίστανται διακρίσεις ή κακομεταχείριση
- διευκόλυνση των επενδύσεων ώστε οι επενδυτές της ΕΕ στο εξωτερικό να μπορούν να επωφεληθούν από ένα πιο προβλέψιμο και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον
- προώθηση επενδύσεων που στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα υψηλά εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα