Avtal om ekonomiskt partnerskap – Västafrika
Avtalet om ekonomiskt partnerskap mellan EU och Västafrika gör det lättare för människor och företag från de båda regionerna att investera i och bedriva handel med varandra och att stimulera utvecklingen i hela Västafrika. Läs om hur EU:s avtal om ekonomiskt partnerskap med 16 västafrikanska stater kan gynna din handel.
Avtalet om ekonomiskt partnerskap mellan EU och Västafrika tillämpas ännu inte i något av de västafrikanska länderna. Det kommer att börja tillämpas provisoriskt när alla västafrikanska länder har undertecknat avtalet och två tredjedelar av de västafrikanska länderna har ratificerat avtalet.
I korthet
EU har inlett ett avtal om ekonomiskt partnerskap med 16 västafrikanska stater. Västafrikanska staters ekonomiskagemenskap (Ecowas) och Västafrikanska ekonomiska och monetära unionen (WAEMU). Nigeria är det enda landet i regionen som ännu inte har undertecknat avtalet om ekonomiskt partnerskap, varför avtalet ännu inte har tillämpats.
Avtalet om ekonomiskt partnerskap med Västafrika omfattar varor och utvecklingssamarbete. Avtalet om ekonomiskt partnerskap omfattar också möjligheten att föra ytterligare förhandlingar om hållbar utveckling, tjänster, investeringar och andra handelsrelaterade frågor i framtiden.
Avtalet om ekonomiskt partnerskap kommer att
- hjälpa Västafrika att bättre integrera sig i det globala handelssystemet och stödja investeringar och ekonomisk tillväxt i regionen.
- öka den västafrikanska exporten till EU
- stimulera investeringar och bidra till att utveckla produktionskapaciteten, med en positiv effekt på sysselsättningen.
Fram till antagandet av det fullständiga regionala avtalet om ekonomiskt partnerskap med Västafrika trädde de inledande avtalen om ekonomiskt partnerskap med Elfenbenskusten och Ghana i kraft provisoriskt den 3 september 2016 respektive den 15 december 2016.
Asymmetriska bestämmelser till förmån för västafrikanska länder
Avtalet om ekonomiskt partnerskap väger till Västafrikas fördel och tar hänsyn till de nuvarande skillnaderna i utvecklingsnivå mellan de båda regionerna. Asymmetribestämmelserna till förmån för de västafrikanska länderna omfattar uteslutning av känsliga produkter från liberalisering, långa liberaliseringsperioder, flexibla ursprungsregler samt särskilda skyddsåtgärder och åtgärder för jordbruk, tryggad livsmedelsförsörjning och skydd av nyetablerade industrier.
- EU öppnar sin marknad helt från dag ett, men Västafrika kommer endast delvis att avskaffa importtullarna under en övergångsperiod på 20 år. Dessutom kommer tillverkare av 25 % av de känsligaste varorna att få permanent skydd mot konkurrens.
Tariffer
- Med undantag för vapen och ammunition beviljar EU inom ramen för interimsavtalet om ekonomiskt partnerskap 100 % tull- och kvotfritt tillträde till all import från Ghana och Elfenbenskusten. Detsamma kommer att gälla för alla västafrikanska produkter från och med den första dagen då det regionala avtalet om ekonomiskt partnerskap i Västafrika börjar tillämpas. Tillträdet till EU:s marknad är permanent, fullständigt och fritt för alla produkter.
- De västafrikanska länderna kommer att liberalisera importen från EU under en period på 20 år. Enligt de kategorier som redan fastställts i Ecowas gemensamma yttre tulltaxa (CET)
- varor i grupp A (samhällsviktiga varor, grundläggande förnödenheter, basråvaror, kapitalvaror och särskilda insatsvaror), som för närvarande har 0 eller 5 % tullar, kommer att liberaliseras 5 år efter det att avtalet om ekonomiskt partnerskap har börjat tillämpas.
- varor i grupp B (huvudsakligen insatsvaror och halvfabrikat), som för närvarande har 0, 5 eller 10 % tullar, kommer att liberaliseras inom 10–15 år efter det att avtalet om ekonomiskt partnerskap har börjat tillämpas.
- grupp C-varor (vissa konsumtionsvaror), som för närvarande har 5, 10 eller 20 % tullar, kommer att liberaliseras inom 10–20 år efter det att avtalet om ekonomiskt partnerskap har börjat tillämpas.
- En betydande del av tullpositionerna (25 %) kommer att vara helt uteslutna från liberaliseringen och fortsätta att omfattas av normal tull. Hit hör känsliga produkter som jordbruks- och fiskeriprodukter och känsliga konsumtionsvaror.
- Om importen av vissa EU-varor till de västafrikanska länderna plötsligt ökar, vilket äventyrar de lokala marknaderna, kan skyddsåtgärder såsom importkvoter och tullar införas.
Använd sökalternativet Min handelsassistent för att hitta exakt information om tullar och tullar för din specifika produkt, med hänsyn tagen till ursprungsland och bestämmelseland. Om du är osäker, kontakta era tullmyndigheter.
Ursprungsregler
För att få förmånsbehandling måste din produkt uppfylla de ursprungsregler som anges i avtalet. Kontrollera det interaktivaverktyget för självbedömning av ursprungsregler (ROSA) i min handelsassistent för att bedöma om din produkt uppfyller ursprungsreglerna och ta reda på hur du utarbetar rätt dokument.
Allmän information om ursprungsreglerna finns nedan.
Flexibla ursprungsregler gör det möjligt för länderna i Västafrika att exportera produkter med insatsvaror från andra länder, särskilt inom viktiga sektorer – jordbruk, fiske, textilier och kläder. En textilprodukt kan till exempel föras in i EU tullfritt om åtminstone ett led i tillverkningen – t.ex. vävning eller stickning – ägde rum i ett EPA-land.
Tolerans
Toleranserna i Västafrikas avtal om ekonomiskt partnerskap är mildare än de vanliga. De uppgår till 15 % i priset fritt fabrik för slutprodukten, i stället för 10 % som anges i de flesta av EU:s avtal. För textilier och kläder gäller särskilda toleranser.
Kumulation
Bestämmelserna i avtalet om ekonomiskt partnerskap omfattar följande typer av kumulation:
- Bilateral kumulation med EU
- Diagonal och fullständig kumulation med ULT och AVS-länderna, på vissa villkor.
- Kumulation med angränsande utvecklingsländer, på vissa villkor.
Direkttransport
Bevis för direkttransport måste företes för tullmyndigheterna i importlandet.
Tullrestitution
Återbetalning kan begäras för tull som betalats för material som tidigare importerats för vidare bearbetning och sedan exporterats till ett land som har undertecknat ett avtal om ekonomiskt partnerskap med EU.
Villkor för fartyg
Fisk som fångats på öppet hav och i Västafrikanska EPA-länders exklusiva ekonomiska zoner kan anses ha sitt ursprung i ett EPA-land endast om den fångas av fartyg som uppfyller vissa kriterier. Dessa kriterier hänför sig till ett fartygs registreringsplats, till den flagg under vilken fartyget seglar och till dess ägande.
Det finns inga särskilda krav på besättningens, befälhavarens eller befälens nationalitet. Dessa krav, som fanns i det ursprungliga Cotonouavtalet, har nu tagits bort för att underlätta tilldelningen av ursprung till fisk som fångats av länder som omfattas av avtal om ekonomiskt partnerskap.
Produktspecifika ursprungsregler
Använd sökalternativet Min handelsassistent för att hitta de regler som gäller för din specifika produkt.
Undantag
På begäran av ett EPA-land skulle ett undantag på särskilda villkor kunna beviljas för att göra det möjligt att tillämpa strängare ursprungsregler för vissa produkter med ursprung i vissa länder.
Produktkrav
Tekniska regler och krav
- Lär dig mer om de tekniska krav, regler och förfaranden som varor måste uppfylla för att få importeras till Europeiska unionen.
- Sök efter de särskilda regler och bestämmelser som gäller för din produkt och dess ursprungsland i databasen Mina handelsassistenter.
Hälso- och säkerhetskrav (SPS)
- Lär dig mer om de allmänna standarder för hälsa, säkerhet, sanitära och fytosanitära frågor (SPS) som varor måste uppfylla för att kunna importeras till Europeiska unionen.
- Sök efter de särskilda hälso-, säkerhets- och sanitära och fytosanitära regler som gäller för din produkt och dess ursprungsland i databasen Mina handelsassistenter.
Dokument och förfaranden för tullklarering
Ursprungsintyg
- För att bli godkänd exportör måste du kunna bevisa för era tullmyndigheter att era produkter har ursprungsstatus, liksom eventuella andra krav som de ställer.
Tullmyndigheterna kan återkalla din status som godkänd exportör vid missbruk. Om du vill veta mer om förfarandena kan du kontakta dina tullmyndigheter.
- För att omfattas av förmånstullsatser måste produkter med ursprung i länder som omfattas av avtalet om ekonomiskt partnerskap med Västafrika åtföljas av ett ursprungsintyg. Ursprungsintyget är giltigt i 10 månader. Detta kan vara antingen
- ett varucertifikat EUR.1 – utfärdat av tullmyndigheterna i exportlandet. Den exportör (eller det befullmäktigade ombud) som ansöker om ett certifikat ska vara beredd att på begäran uppvisa handlingar som styrker att de berörda produkterna har ursprungsstatus och att de uppfyller övriga villkor i protokollet om ursprungsregler.
- en fakturadeklaration – som utfärdats av en exportör, för sändningar till ett värde av högst 6,000 EUR, eller av godkända exportörer, för sändningar av vilket värde som helst. När en fakturadeklaration fylls i bör du vara beredd att lämna in handlingar som styrker era produkters ursprungsstatus och uppfyller övriga villkor i protokollet om ursprungsregler.
Andra dokument
- Läs om andra tullklareringsdokument och tullförfaranden [link] som behövs för import till Europeiska unionen.
Immateriella rättigheter och geografiska beteckningar
- Hitta specifik information om EU:s lagstiftning om immateriella rättigheter och geografiska beteckningar samt EU:s politik för immateriella rättigheter gentemot de minst utvecklade länderna och utvecklingsländerna
- Läs mer om immateriella rättigheter och geografiska beteckningar
Handel med tjänster
- Hitta specifik information om EU:s tjänstemarknad
- Hitta allmän information om regler, föreskrifter och faciliteter för handel med tjänster
Offentlig upphandling
- Hitta specifik information om EU-marknaden för offentlig upphandling
- Hitta allmän information om lagstiftning, regler och tillträde till olika marknader för offentlig upphandling
Investeringar
- Hitta specifik information om utländska investeringar i EU
- Hitta allmän information för att göra det möjligt för dig att investera utomlands
Annat
Konkurrens
- Sedan 2014 har EU stoppat exportsubventionerna för alla produkter som exporteras till länder som omfattas av avtalet om ekonomiskt partnerskap.
- EU har minimerat åtgärderna med produktion och handelssnedvridande åtgärder
- Om den lokala industrin hotas på grund av ökad import från Europa är det enligt avtalen om ekonomiskt partnerskap möjligt att vidta åtgärder för att skydda industrisektorer och nyetablerade industrier.
Hållbar utveckling
Avtalet om ekonomiskt partnerskap i Västafrika grundar sig uttryckligen på de ”grundsatser och grundsatser” som anges i Cotonouavtalet, dvs. mänskliga rättigheter, demokratiska principer, rättsstatsprincipen och god samhällsstyrning. Avtalet innehåller således några av de starkaste formuleringarna om rättigheter och hållbar utveckling i EU:s avtal.
- Klausulen om icke-genomförande innebär att ”lämpliga åtgärder” (i enlighet med Cotonouavtalet) kan vidtas om någon part underlåter att fullgöra sina skyldigheter i fråga om grundsatserna. Detta kan inbegripa upphävande av handelsförmåner.
- De gemensamma EPA-institutionerna har till uppgift att övervaka och bedöma hur genomförandet av avtalen om ekonomiskt partnerskap påverkar parternas hållbara utveckling. I enlighet med Cotonouavtalet har det civila samhället och parlamentsledamöter en tydlig roll.
Regional integration
Avtalet om ekonomiskt partnerskap i Västafrika handlar lika mycket om handel mellan de västafrikanska länderna som om handel med EU. Det är det första ekonomiska partnerskapet som sammanför inte bara de 16 länderna i regionen utan också deras två regionala organisationer: Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap (Ecowas) och Västafrikanska ekonomiska och monetära unionen (UEMOA).
- Det västafrikanska erbjudandet om marknadstillträde till EU är helt i linje med Ecowas gemensamma yttre tulltaxa (CET), som utgör grunden för en tullunion inom Ecowas. Genomförandet av avtalet om ekonomiskt partnerskap och Ecowas CET går hand i hand och förstärker varandra ömsesidigt.
- Avtalet om ekonomiskt partnerskap innehåller viktiga bestämmelser för att förenkla och effektivisera tullförfarandena och föreskriver att de västafrikanska länderna ska bevilja varandra åtminstone samma behandling som de beviljar EU.
Kapacitetsuppbyggnad och tekniskt bistånd
EU tillhandahåller tekniskt bistånd för handelsrelaterat bistånd. Detta hjälper länderna att anpassa sina tullförfaranden och minska pappersarbetet. För dig innebär detta mindre besvär i samband med tullfrågor.
EU ger t.ex. ekonomiskt och tekniskt stöd för att hjälpa västafrikanska jordbrukare att uppfylla EU:s sanitära och fytosanitära standarder. EU skickar också ofta en grupp experter från direktoratet för hälsa och livsmedelsrevision och analys för att ge rekommendationer om hur exportproblem kan lösas.
Användbara länkar och dokument
- Läs mer om EU:s handelsförbindelser med Västafrika
- Se den fullständiga texten till avtalet om ekonomiskt partnerskap mellan EU och Västafrika.
- Texten till det inledande avtalet om ekonomiskt partnerskap med Elfenbenskusten
- Texten till det inledande avtalet om ekonomiskt partnerskap med Ghana
- Tekniskt faktablad om liberalisering av avtalet om ekonomiskt partnerskap mellan Västafrika och EU
- Allt du behöver veta för din specifika export/import från/till EU – Min handelsassistent