ΟΔΗΓΟΣ για την ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
Σχεδιάζει η εταιρεία σας να εισάγει εμπορεύματα από χώρες εκτός της ΕΕ; Η ενότητα αυτή σας βοηθά να κατανοήσετε αν η εταιρεία σας είναι έτοιμη να εισαγάγει και περιγράφει τα διάφορα στάδια της διαδικασίας εισαγωγής.
4 βήματα προς την εισαγωγή προϊόντος
Σκοπεύετε να εισαγάγετε ένα προϊόν στην ΕΕ για πρώτη φορά;
Προτού το κάνετε, ελέγξτε αν η εταιρεία σας είναι έτοιμη:
- Θα μπορούσε το προϊόν να είναι επιτυχές στην εγχώρια αγορά σας ή σε άλλες χώρες της ΕΕ;
- Έχει η εταιρεία σας την ικανότητα να αγοράσει το προϊόν σε ξένες αγορές εκτός της ΕΕ; Διαθέτει επαρκές προσωπικό, χρόνο, οικονομικούς και νομικούς πόρους;
- Είναι η εταιρεία σας έτοιμη να πραγματοποιήσει διεθνείς πωλήσεις, να επιλέξει το καταλληλότερο μέσο μεταφοράς και να υπαχθεί σε τελωνειακές διαδικασίες;
- Διαθέτει η εταιρεία σας ολοκληρωμένο χρηματοοικονομικό/εμπορικό/επιχειρηματικό σχέδιο με σαφώς καθορισμένους στόχους για τη στήριξη των εισαγωγών προϊόντων από χώρες εκτός της ΕΕ;
- Διαθέτει η εταιρεία σας συγκεκριμένη στρατηγική για τον τρόπο εισαγωγής του προϊόντος στην αγορά σας; Για παράδειγμα, μπορείτε να εισαγάγετε το προϊόν σας απευθείας από τον παραγωγό ή έμμεσα χρησιμοποιώντας έναν τρίτο, έναν τέτοιο διανομέα. Τόσο οι άμεσες όσο και οι έμμεσες εισαγωγές μπορούν επίσης να υποστηρίζονται από πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.
- Κατά περίπτωση, προστατεύεται η διανοητική ιδιοκτησία που σχετίζεται με το προϊόν σας στην εξαγωγική σας αγορά;
- Έχει η εταιρεία σας την ικανότητα να αναλύει και να ελέγχει αν το προϊόν συμμορφώνεται με τα πρότυπα της ΕΕ για την υγεία, την ασφάλεια, τα τεχνικά πρότυπα και/ή τα πρότυπα εμπορίας της ΕΕ;
Προτού συνεχίσετε, εξετάστε προσεκτικά τις παραπάνω ερωτήσεις και συζητήστε τις εντός της εταιρείας σας για να αποφασίσετε αν είστε έτοιμοι να πραγματοποιήσετε εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες ή ποια μέτρα πρέπει να λάβετε για να προετοιμαστείτε για να το κάνετε.
Βήμα 1: Βρείτε προμηθευτή στο εξωτερικό
Εισαγωγή εμπορευμάτων από χώρες εκτός της ΕΕ, αρχίζοντας με τον εντοπισμό πιθανών προμηθευτών του προϊόντος.
- Τα εμπορικά επιμελητήρια μπορούν να σας δώσουν πληροφορίες σχετικά με τις αγορές και τους επιχειρηματικούς εταίρους και να σας κατευθύνουν σε σχετικές εκθέσεις.
- Οιειδικοί για το εμπόριο πάροχοι ειδήσεων ή οι οργανισμοί προώθησης του εμπορίου που καλύπτουν την ανάλυση της αγοράς και την αξιολόγηση των επιχειρηματικών ευκαιριών μπορούν να είναι χρήσιμοι. Τα ιδρύματα αυτά συχνά παρέχουν μελέτες για βασικούς τομείς.
- Συμβουλές μπορούν επίσης να παρέχουνσύμβουλοι εμπορίου και σχετικές τράπεζες.
Πώς μπορείτε να επιλέξετε τις αγορές εφοδιασμού σας;
Ελέγξτε τις δυνητικές αγορές εισαγωγών για να αξιολογήσετε κατά πόσον υπάρχει προσφορά του προϊόντος σας.
Ελέγξτε τις εμπορικές στατιστικές της δυνητικής αγοράς εφοδιασμού σας.
Πώς μπορείτε να βρείτε δυνητικούς προμηθευτές;
Αφού επιλέξετε μια αγορά προσφοράς, εξετάστε πιθανούς εμπορικούς εταίρους και επιχειρηματικές επαφές.
Μπορείτε να βρείτε εταίρους και επαφές στη διεύθυνση:
- εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται ειδικά για τη συνάντηση αγοραστών και πωλητών. Για παράδειγμα, το δίκτυο Enterprise Europe Network διοργανώνει τακτικές εκδηλώσεις αντιστοίχισης για συγκεκριμένους τομείς, στις οποίες συμμετέχουν επίσης εταιρείες από τρίτες χώρες.
- εκδηλώσεις ή βοήθεια που παρέχουν τα εμπορικά επιμελητήρια για τη δημιουργία επαφών μεταξύ δυνητικών επιχειρηματικών εταίρων.
Έλεγχος των όρων εισαγωγής και των δασμών και διασφάλιση της συμμόρφωσης του προϊόντος με τις απαιτήσεις της ΕΕ
Οι όροι και οι δασμοί εισαγωγής θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο επιθυμείτε να εισαγάγετε και από την αγορά εφοδιασμού σας.
Ποιος μπορεί να εισάγει στην ΕΕ;
- Κατά κανόνα, πρέπει να είστε εγκατεστημένος στην ΕΕ ως εταιρεία ή μόνιμη επιχειρηματική εγκατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει την εγγραφή στα μητρώα ΦΠΑ.
- Εάν είστε κάτοικος τρίτης χώρας, πρέπει να διαθέτετε άδεια εργασίας για την άσκηση ανεξάρτητης εμπορικής δραστηριότητας· επιπλέον, πρέπει να βρείτε ένα πρόσωπο εγκατεστημένο στην ΕΕ που είναι πρόθυμο να ενεργήσει για λογαριασμό σας ως εξαγωγέας (π.χ. πάροχος υπηρεσιών εφοδιαστικής ή εκτελωνιστής).
Γενικά, πρέπει επίσης να εγγραφείτε στο εθνικό εμπορικό μητρώο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το τοπικό εμπορικό επιμελητήριο. Ως εισαγωγέας της ΕΕ πρέπει να υποβάλετε αίτηση για αριθμό EORI. Ο EORI είναι ένας αριθμός αναγνώρισης που ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ.
- Μπορείτε να το ζητήσετε από την εθνική κεντρική τελωνειακή αρχή σας.
Άκρο: Η καταχώριση EORI μπορεί να διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να προγραμματίζεται και να εφαρμόζεται πολύ νωρίτερα.
Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, οι εταιρείες που υπερβαίνουν ένα ορισμένο μέγεθος πρέπει να καταχωρίζονται σε εθνικό εμπορικό μητρώο.
Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευτείτε την αγορά της ΕΕ ή επικοινωνήστε με το τοπικό εμπορικό επιμελητήριο.
- Εάν είστε κάτοικος τρίτης χώρας, πρέπει να είστε εγκατεστημένος ως εταιρεία και/ή να έχετε άδεια εργασίας που να σας επιτρέπει να ασκήσετε ανεξάρτητη εμπορική δραστηριότητα.
Ποιοι κανόνες εισαγωγής ή εμπορίας ισχύουν για το εισαγόμενο προϊόν σας στην ΕΕ;
Ελέγξτε αν υπάρχουν περιορισμοί στις εισαγωγές στην ΕΕ ή σε συγκεκριμένο κράτος μέλος.
Οι εισαγωγές ορισμένων ευαίσθητων εμπορευμάτων ή οι εισαγωγές ορισμένων εμπορευμάτων που προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες μπορεί να απαγορεύονται ή να περιορίζονται. Μπορεί να χρειαστείτε άδειες ή να προσκομίσετε επίσημα εγκεκριμένη κοινοποίηση εισαγωγής.
Ελέγξτε τη βάση δεδομένωνTARIC για να δείτε αν χρειάζεστε άδεια εισαγωγής για το προϊόν σας
Τα κύρια είδη προϊόντων που υπόκεινται σε περιορισμούς κατά την εισαγωγή είναι τα εξής:
- γεωργικά προϊόντα,
- φαρμακευτικά προϊόντα,
- χημικές ουσίες,
- προϊόντα σιδήρου και χάλυβα,
- πολιτιστικά αγαθά,
- κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και είδη ένδυσης,
- όπλα,
- εμπορεύματα παραποίησης/απομίμησης ή πειρατικά εμπορεύματα,
- μη αξιοπρεπή άρθρα/δημοσιεύσεις/βιντεοσκοπήσεις,
- απειλούμενα είδη,
- απόβλητα,
- ορισμένα ζώντα ζώα και προϊόντα που περιέχουν ζωικές ουσίες,
- φυτά και προϊόντα που περιέχουν φυτικές ουσίες.
Για τα εν λόγω προϊόντα, ελέγξτε ποιοι κανόνες ισχύουν.
Ποιοι εισαγωγικοί δασμοί ισχύουν για το προϊόν σας;
- Οιεισαγωγικοί δασμοί μπορεί να χρειαστεί να καταβληθούν για το προϊόν σας κατά την είσοδό του στην ΕΕ. Η ΕΕ είναι τελωνειακή ένωση, γεγονός που σημαίνει ότι οφείλεται ενιαίος εισαγωγικός δασμός στον τόπο εισόδου στον οποίο υποβάλλεται η διασάφηση εισαγωγής, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος της ΕΕ. Στη συνέχεια, το προϊόν μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά της ΕΕ χωρίς περαιτέρω τελωνειακές διατυπώσεις.
- Το ποιος πληρώνει τους δασμούς εξαρτάται από τη συμφωνία με τον πωλητή, αλλά συχνά οι εισαγωγικοί δασμοί καταβάλλονται από τον εισαγωγέα.
Τι είναι ο εισαγωγικός δασμός;
Μπορεί η εταιρεία μου να επωφεληθεί από εμπορική συμφωνία της ΕΕ;
Εάν η ΕΕ έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με τη χώρα από την οποία θέλετε να εισαγάγετε, οι δασμοί για το προϊόν σας μπορεί να μειωθούν ή ακόμη και να καταργηθούν.
- Πρόκειται για τους λεγόμενους προτιμησιακούς δασμολογικούς συντελεστές.
- Ο προτιμησιακός δασμολογικός συντελεστής εξαρτάται από το αν το προϊόν σας είναι σύμφωνο με τους κανόνες καταγωγής
- Οι ποσοστώσεις μπορούν να εφαρμόζονται, είτε βάσει της εμπορικής συμφωνίας είτε βάσει της πολιτικής της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα, ενός συγκεκριμένου τύπου προϊόντων.
Για να ενημερωθείτε σχετικά με τους ειδικούς κανόνες που ισχύουν για το προϊόν και την αγορά σας που ενδιαφέρει, συμβουλευτείτε τον σύμβουλο εμπορίου μου.
Πότε χρειάζεστε πιστοποιητικό καταγωγής;
Συχνά ο προμηθευτής σας πρέπει να προσκομίσει απόδειξη της καταγωγής του προϊόντος σύμφωνα με τους κανόνες καταγωγής της συμφωνίας. Το εν λόγω αποδεικτικό μπορεί να είναι πιστοποιητικό καταγωγής ή επίσης δήλωση καταγωγής που εκδίδεται από τον εγκεκριμένο εξαγωγέα ή τον εγγεγραμμένο εξαγωγέα (στο σύστημα ΣΕΕ), ο οποίος παρέχει επίσης τον αριθμό άδειας ή εγγραφής του.
Ισχύουν πρόσθετοι δασμοί;
- Είναι πιθανό η ΕΕ να εφαρμόσει μέτρα εμπορικής άμυνας σε ένα προϊόν που εισάγεται από συγκεκριμένη χώρα.
- Οι δασμοί που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι τα μέτρα αντιντάμπινγκ. Αυτά εμφανίζονται στην ενότητα «Ο εμπορικός μου βοηθός». Μια τελωνειακή αρχή της ΕΕ μπορεί να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το αν στο προϊόν σας επιβάλλονται πρόσθετοι δασμοί, όπως οι δασμοί αντιντάμπινγκ.
- Επεξήγηση των διαφόρων ειδών μέτρων εμπορικής άμυνας παρέχεται στο τμήμα για τα εμπορεύματα.
- Εάν αναζητάτε μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των ειδικών μέτρων που εφαρμόζει κάθε χώρα, επισκεφθείτε την ενότητα «Αγορές».
Ποιοι εσωτερικοί φόροι επιβάλλονται;
Ο φόρος προστιθέμενηςαξίας (ΦΠΑ) εφαρμόζεται σε αγαθά που πωλούνται στην αγορά της ΕΕ και, ως εκ τούτου, και σε αγαθά που εισάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ. Ο ΦΠΑ ποικίλλει σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ και συνήθως καταβάλλεται από τον εισαγωγέα.
- Το ποσοστό είναι το ίδιο με το αν αγοράσατε το προϊόν στην εγχώρια αγορά σας.
- Οι επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο ΦΠΑ μπορούν να ανακτήσουν τον ΦΠΑ κατά την εισαγωγή ως φόρο εισροών, όπως ακριβώς μπορούν να ζητήσουν την επιστροφή των εγχώριων πληρωμών ΦΠΑ.
- Ο υπολογισμός των πληρωμών ΦΠΑ σας βασίζεται στην αξία των προϊόντων σας, στους εισαγωγικούς σας δασμούς και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, εφόσον εφαρμόζονται. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον ΦΠΑ και τους συντελεστές των κρατών μελών εδώ.
- Για επιλεγμένα προϊόντα θα πρέπει να καταβάλετε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, οι οποίοι ποικίλλουν από χώρα της ΕΕ σε χώρα της ΕΕ. Οι φόροι αυτοί εφαρμόζονται, για παράδειγμα:
- προϊόντα καπνού,
- αλκοολούχα ποτά,
- ορυκτέλαιο,
- ενεργειακά προϊόντα.
Πώς διασφαλίζετε ότι το προϊόν σας συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της ΕΕ;
Για τα εισαγόμενα προϊόντα σας ισχύουν οι ίδιες απαιτήσεις όπως και για τα εμπορεύματα που παράγονται στην ΕΕ για την αγορά της ΕΕ.
Ποιες είναι οι απαιτήσεις για την υγεία, την ασφάλεια, το περιβάλλον και τις τεχνικές απαιτήσεις για το προϊόν σας και πώς να τις πιστοποιείτε;
Τα περισσότερα προϊόντα πρέπει να συμμορφώνονται με ορισμένες τεχνικές ή/και υγειονομικές απαιτήσεις. Αυτά μπορεί να απαιτούν διαφορετικούς τύπους δοκιμών και πιστοποίησης.
Αυτό ισχύει συχνά για τις τεχνικές απαιτήσεις για τα βιομηχανικά προϊόντα και για τις απαιτήσεις υγείας και υγιεινής για τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα.
Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ υποχρεωτικών απαιτήσεων και προαιρετικών απαιτήσεων.
Οι ομάδες προϊόντων για τις οποίες εφαρμόζονται συχνά υποχρεωτικές απαιτήσεις περιλαμβάνουν:
- χημικές ουσίες,
- καλλυντικά,
- φαρμακευτικά προϊόντα,
- γεωργικά προϊόντα, τρόφιμα και ζωοτροφές,
- ζώντα ζώα,
- και ζωικά προϊόντα.
Για παράδειγμα, απαιτούνται φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά για την εισαγωγή:
- τα περισσότερα νωπά φρούτα,
- λαχανικά,
- άλλα φυτικά υλικά
- προϊόντα που αποτελούνται από ζωικά προϊόντα.
Το σήμα CE υποδηλώνει ότι το προϊόν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της ΕΕ.
- Η σήμανση CE είναι υποχρεωτική για ορισμένα προϊόντα, όπως:
- ηλεκτρονικά είδη,
- ιατροτεχνολογικά προϊόντα
- παιχνίδια,
- ηλεκτρικές συσκευές,
- σε προϊόντα δομικών κατασκευών.
- Το σήμα CE δεν ισχύει για:
- τροφίμων·
- μηχανοκίνητα οχήματα,
- χημικές ουσίες,
- καλλυντικά,
- φαρμακευτικά προϊόντα,
- και βιοκτόνα
Όλοι αυτοί έχουν τους δικούς τους ειδικούς κανόνες. Διαβάστε περισσότερα για τη σήμανση C -E.
Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τις ειδικές απαιτήσεις που ισχύουν για το προϊόν σας στην ενότητα «Ο εμπορικός μου βοηθός».
Ποιες είναι οι απαιτήσεις για τη συσκευασία και την επισήμανση;
Τα κράτη μέλη της ΕΕ συχνά έχουν λεπτομερείς απαιτήσεις για τη συσκευασία και την επισήμανση των προϊόντων.
Οι απαιτήσεις αυτές μπορεί να είναι υποχρεωτικές ή προαιρετικές.
- Τα υποχρεωτικά σήματα και οι ετικέτες στα καταναλωτικά προϊόντα και στη συσκευασία τους σχετίζονται συνήθως με ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια, την υγεία και/ή το περιβάλλον. Μπορούν να παρέχουν πληροφορίες όπως τα συστατικά ή η τελική ημερομηνία ανάλωσης.
- Προαιρετικά σήματα είναι, για παράδειγμα, εκείνα που δηλώνουν τη βιολογική παραγωγή του αγαθού του οικολογικού σήματος σε βιομηχανικά προϊόντα.
Συνήθως υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί που είναι αρμόδιοι για διάφορους κλάδους, π.χ. ιατρικές, ηλεκτρικές, διατροφικές και χημικές ουσίες, οι οποίοι έχουν όλες πολύ διαφορετικές απαιτήσεις.
Προετοιμάστε την πώληση και οργανώστε τη μεταφορά
Πώς επιμερίζονται οι ευθύνες μεταξύ σας και του προμηθευτή σας;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Incoterms® για τον καθορισμό των συμβατικών σας υποχρεώσεων.
Incoterms®
- καθορισμός των ευθυνών των πωλητών και των αγοραστών για την παράδοση, την ασφάλιση και τη μεταφορά αγαθών στο πλαίσιο συμβάσεων πώλησης
- προσδιορίστε ποιος είναι υπεύθυνος για τις τελωνειακές διατυπώσεις εξαγωγής στην ΕΕ και για τις διατυπώσεις στην εξαγωγική σας αγορά.
Παραδείγματα
«Ελεύθερο επί του πλοίου» (FOB): σημαίνει ότι αποτελεί ευθύνη του προμηθευτή σας να πληρώσει όλες τις τοπικές δαπάνες:
- μεταφορά των εμπορευμάτων στον λιμένα αποστολής
- έξοδα φόρτωσης
- διαδικασίες εκτελωνισμού στη χώρα εξαγωγής.
Ως αγοραστής είστε υπεύθυνος για το κόστος:
- μεταφορά από το λιμάνι αποστολής και μετά
- ασφάλιση
- εκφόρτωση
- μεταφορά από τον λιμένα άφιξης στον τελικό προορισμό.
«Κόστος, ασφάλιση και ναύλος» (CIF): ο προμηθευτής σας είναι υπεύθυνος για τις τοπικές δαπάνες βάσει του FOB, συν:
- ναύλοι
- ασφάλιση
Στο πλαίσιο της ΥΥΠ, ο προμηθευτής σας είναι υπεύθυνος για όλα τα έξοδα έως ότου τα προϊόντα φτάσουν στον λιμένα προορισμού τους.
Προετοιμάστε τα έγγραφα για τον εκτελωνισμό στην ΕΕ
Ποια έγγραφα πρέπει να προετοιμαστούν για τα τελωνεία;
- Πρέπει να υποβάλετε τελωνειακή διασάφηση στην εθνική τελωνειακή αρχή σας. Ένας τελωνειακός αντιπρόσωπος μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με αυτό το σημαντικό ζήτημα.
- Πρέπει να προσκομίσετε συνοπτική διασάφηση εισόδου (ENS) πριν από την άφιξη των εμπορευμάτων στο πρώτο σημείο εισόδου στην ΕΕ.
- Η συνοπτική διασάφηση εισόδου θα πρέπει να προσκομίζεται στο πρώτο τελωνείο εισόδου στην ΕΕ από τον μεταφορέα των εμπορευμάτων ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, από τον παραλήπτη ή από αντιπρόσωπο του μεταφορέα ή του εισαγωγέα.
- Η προθεσμία για την κατάθεση της συνοπτικής διασάφησης εισόδου εξαρτάται από τον τρόπο μεταφοράς των εμπορευμάτων. Περισσότερα.
- Η ΕΕ διαθέτει κοινό έντυπο διασάφησης εισαγωγής για όλες τις χώρες της ΕΕ, το οποίο ονομάζεται ενιαίο διοικητικό έγγραφο (ΕΔΕ). Περισσότερα.
- Ανάλογα με το είδος των εμπορευμάτων, τα συμπληρωματικά έγγραφα που πρέπει να προσκομίζονται στις τελωνειακές αρχές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- εμπορικό τιμολόγιο,
- έγγραφα μεταφοράς,
- πιστοποιητικά καταγωγής,
- άδειες εισαγωγής,
- αποτελέσματα δοκιμών και άλλα πιστοποιητικά,
- πιστοποιητικά επιθεώρησης (όπως υγειονομικά, κτηνιατρικά ή φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά).
Ο εκτελωνισμός μπορεί να υποβληθεί από τον εισαγωγέα ή από τελωνειακό αντιπρόσωπο, ο οποίος είναι το πρόσωπο που έχει οριστεί από τον εισαγωγέα για τη διεκπεραίωση όλων των τελωνειακών διατυπώσεων που απαιτούνται βάσει της τελωνειακής νομοθεσίας της ΕΕ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα και τις διαδικασίες, ζητήστε από την εθνική σας τελωνειακή αρχή, ένα εμπορικό επιμελητήριο ή μια υπηρεσία προώθησης του εμπορίου. Περισσότερα.
Τι συμβαίνει όταν τα προϊόντα σας φθάνουν στα σύνορα;
- Τίθενται σε προσωρινή εναπόθεση υπό τελωνειακή επιτήρηση (όχι περισσότερο από 90 ημέρες) έως ότου εκτελωνιστούν.
- Τα προϊόντα σας μπορούν να εκκαθαριστούν με βάση τα έγγραφα που υποβάλατε, ή
- Τα προϊόντα σας μπορεί να επιλεγούν για έλεγχο εγγράφων και μπορεί να σας ζητηθεί να υποβάλετε περαιτέρω έγγραφα πριν από τον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων σας, ή
- Τα προϊόντα σας μπορούν επίσης να επιλεγούν για έλεγχο εγγράφων ή για φυσικό έλεγχο.
Μπορεί το προϊόν σας να πωληθεί οπουδήποτε στην ΕΕ μετά την εκκαθάρισή του;
Όταν οι τελωνειακές αρχές έχουν εκτελωνίσει ένα προϊόν, έχει το ίδιο καθεστώς με ένα προϊόν της ΕΕ και μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα εντός της ΕΕ και να πωλείται οπουδήποτε εντός της αγοράς της ΕΕ.
- Όλες οι χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν τον ίδιο δασμό στα εμπορεύματα που εισάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ.
- Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για την εισαγωγή, ανεξάρτητα από τη χώρα της ΕΕ μέσω της οποίας εισέρχεται στην αγορά της ΕΕ.
Πού μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες;
- εμπορικά επιμελητήρια
- Δίκτυο Enterprise Europe Network
- τελωνεία
- υπουργεία ή ρυθμιστικοί φορείς στη χώρα στόχο σας
- οδηγοί για επιλεγμένες εμπορικές συμφωνίες
Ο κατάλογος ελέγχου σας: 4 βήματα για την εισαγωγή προϊόντος
Βήμα 1: Βρείτε προμηθευτή στο εξωτερικό
- Αξιολόγηση των δυνητικών χωρών ενδιαφέροντος και σύγκριση της ανταγωνιστικότητας των δυνητικών προμηθευτών (π.χ. σύγκριση των τιμών, συμπεριλαμβανομένου του κόστους που σχετίζεται με τις εισαγωγές, όπως τα τιμολόγια και το κόστος μεταφοράς.
- Προσδιορισμός επιχειρηματικών εταίρων/προμηθευτών.
- Προσδιορίστε έναν οργανισμό/ίδρυμα/εταίρο για την υποστήριξη των διατυπώσεων των διαδικασιών εισαγωγής (για παράδειγμα, για την προετοιμασία συμβάσεων, τους όρους πληρωμής, την πιστοληπτική ικανότητα του προμηθευτή).
Βήμα 2: Αξιολόγηση των όρων εισαγωγής και των δασμών και διασφάλιση της συμμόρφωσης του προϊόντος με τις απαιτήσεις της ΕΕ
- Αποκτήστε αριθμό καταχώρισης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων (EORI) (υποβάλετε αίτηση πολύ νωρίτερα).
- Ελέγξτε αν δεν ισχύει κανένας περιορισμός στις εισαγωγές.
- Ελέγξτε αν η ΕΕ έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με τη χώρα από την οποία επιθυμείτε να εισαγάγετε.
- εάν το προϊόν σας συμμορφώνεται με τους σχετικούς κανόνες καταγωγής και προσδιορίστε τον εφαρμοστέο (προτιμησιακό) δασμολογικό συντελεστή.
- Αξιολογήστε αν ισχύουν άλλοι δασμοί (π.χ. εμπορική άμυνα) ή εσωτερικοί φόροι.
- Προσδιορισμός των απαιτήσεων υγείας, ασφάλειας, περιβάλλοντος και τεχνικών απαιτήσεων στην ΕΕ.
- Διασφαλίζει ότι το προϊόν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις και ότι ο προμηθευτής μπορεί να παράσχει την απαραίτητη πιστοποίηση.
- Ελέγξτε τους κανόνες συσκευασίας και επισήμανσης στην ΕΕ.
- Αξιολογεί αν απαιτείται πιστοποιητικό καταγωγής, το οποίο πρέπει να προσκομίσει ο εξαγωγέας, και τι είδους πιστοποιητικό πρέπει να προσκομίζεται ανάλογα με το αν υπάρχει εμπορική συμφωνία ή διακανονισμός που εφαρμόζεται μεταξύ της ΕΕ και της χώρας καταγωγής των εμπορευμάτων.
Βήμα 3: Προετοιμάστε την πώληση και οργανώστε τη μεταφορά
- Προετοιμασία και υπογραφή της σύμβασης με τον προμηθευτή, συμπεριλαμβανομένης συμφωνίας σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για τι, και οργάνωση της διαδικασίας μεταφοράς.
- Συντονισμός με πιθανά θεσμικά όργανα που υποστηρίζουν τη διαδικασία.
Βήμα 4: Προετοιμασία των εγγράφων για εκτελωνισμό στα σύνορα
- Επικοινωνήστε με τελωνειακό εκπρόσωπο για συμβουλές σε περίπτωση αμφιβολιών
- Διασφάλιση της διαθεσιμότητας της συνοπτικής δήλωσηςεισόδου
- Κατάρτιση πρόσθετων εγγράφων για εκτελωνισμό κατά την εισαγωγή (εμπορικό τιμολόγιο, έγγραφα μεταφοράς, πιστοποιητικό καταγωγής (όπως έντυπο A, Eur.1/Eur.Med, ανακοίνωση REX που εκδίδεται από εγγεγραμμένο εξαγωγέα ή δήλωση καταγωγής που εκδίδεται από εγκεκριμένο εξαγωγέα), άδεια εισαγωγής, αποτελέσματα δοκιμών, πιστοποιητικά ελέγχου (όπως υγειονομικά, κτηνιατρικά ή φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά) Συμπληρώστε και υποβάλετε τη διασάφηση εισαγωγής/ενιαίο διοικητικό έγγραφο (ΕΔΕ)