Όλα εκτός από όπλα (EBA)

Μάθετε πώς να επωφεληθείτε από το σύστημα «Όλα εκτός από όπλα» της ΕΕ.

Με μια ματιά

Το σύστημα ΟΕΟ καταργεί τους δασμούς και τις ποσοστώσεις για όλες τις εισαγωγές αγαθών (εκτός από όπλα και πυρομαχικά) που εισέρχονται στην ΕΕ από λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ).

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιανουαρίου 2019, οι χώρες της ΕΑΤ είναι

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Ανγκόλα

Μπανγκλαντές

Μπενίν

Μπουτάν

Μπουρκίνα Φάσο

Βιρμανία/Μιανμάρ

Μπουρούντι

Καμπότζη

Κεντραφρικανική

Τσαντ

Νήσοι Κομόρες

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ

Ανατολικό Τιμόρ

Ισημερινή Γουινέα

Ερυθραία

Αιθιοπία

ΓΚΑΜΠΙΑ

Γουινέα

Γουινέα Μπισάου

Αϊτή

Κιριμπάτι

Λάος

Λεσότο

Λιβερία

Μαδαγασκάρη

Μαλάουι

Μάλι

Μαυριτανία

Νεπάλ

Νίγηρας

Ρουάντα

Σάο Τομέ και Πρίνσιπε

Σενεγάλη

Σιέρα Λεόνε

Νήσοι Σολομώντος

Σομαλία

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ

Σουδάν

Τανζανία

Τόγκο

Τουβαλού

Ουγκάντα

Βανουάτου

Υεμενη

Ζάμπια

 

Δασμοί

Το σύστημα ΟΕΟ καταργεί τους δασμούς και τις ποσοστώσεις για όλες τις εισαγωγές αγαθών (εκτός από όπλα και πυρομαχικά) που εισάγονται στην ΕΕ από λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ).

 • αναζήτηση όλων των πληροφοριών σχετικά με τα τιμολόγια για το προϊόν σας
 • σε περίπτωση αμφιβολίας, επικοινωνήστε με τις τελωνειακές αρχές της χώρας σας

Κανόνες καταγωγής

Πριν από την εξαγωγή/εισαγωγή, βεβαιωθείτε ότι

 • διαβουλευση με ΤΙΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ αρχεσ ΣΑΣ
 • Ελέγξτε τις επικαιροποιήσεις σχετικά με συγκεκριμένα προϊόντα από συγκεκριμένες χώρες στη σελίδα του ΣΓΠ και στον βοηθό μου για το εμπόριο

Ανοχή

Η ανοχή εκφράζεται

 • σε ΤΙΜΗ των ΤΕΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΛΙΕΙΑΣ και ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
 • σε βάρος των τελικών προϊόντων για τα γεωργικά προϊόντα

Οι ανοχές που περιλαμβάνονται στο ΣΓΠ είναι ηπιότερες από τις συνήθεις ανοχές. Ανέρχονται στο 15 % της τιμής εκ του εργοστασίου του τελικού προϊόντος αντί του 10 %.

Ειδικές ανοχές ισχύουν επίσης για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα είδη ένδυσης και περιγράφονται στις εισαγωγικές σημειώσεις του παραρτήματος 22-03.

Βλ. επίσης τον γενικό κανόνα της ανοχής ή του κανόνα De Minimis

Σώρευση

Οι ακόλουθοι τύποι σώρευσης λειτουργούν στο εμπόριο στο πλαίσιο της ΕΑΤ της ΕΕ

 • διμερείς
 • περιφερειακές
 • επέκταση
 • σώρευση με τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Τουρκία
Διμερής σώρευση

Τα υλικά που προέρχονται από την ΕΕ μπορούν να ενσωματωθούν στα προϊόντα που κατασκευάζονται σε χώρα της ΟΕΟ και στη συνέχεια θεωρούνται ότι κατάγονται από την εν λόγω χώρα ΟΕΟ, εφόσον η επεξεργασία που πραγματοποιείται στη χώρα ΟΕΟ υπερβαίνει τα ελάχιστα επίπεδα.

Περιφερειακή σώρευση

Ομάδα I

Ομάδα II

Ομάδα III

Ομάδα IV

Μπρουνέι-Νταρουσαλάμ

Βολιβία

Μπανγκλαντές *

Αργεντινή

Καμπότζη *

Κολομβία

Μπουτάν *

Βραζιλία

Ινδονησία

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Ινδία

Παραγουάη

Λάος *

Ελ Σαλβαδόρ

Νεπάλ *

Ουρουγουάη

Μαλαισία

Γουατεμάλα

Πακιστάν

 

Μυανμάρ *

Ονδούρα

Σρι ΛΑΝΚΑ

 

Φιλιππίνες

Νικαράγουα

 

 

Βιετνάμ

Παναμάς

 

 

 

Περού

 

 

 

Βενεζουέλα

 

 

* Χώρες που είναι επί του παρόντος δικαιούχοι της ΟΕΟ

 • επιτρέπεται η χρήση συστατικών στοιχείων μεταξύ χωρών της ίδιας ομάδας (π.χ. το Μπανγκλαντές μπορεί να χρησιμοποιεί συστατικά από το Μπουτάν επειδή αμφότερα ανήκουν στην Ομάδα ΙΙΙ), αν και πρέπει να υπενθυμιστούν ορισμένοι σημαντικοί κανόνες:
 • η περιφερειακή σώρευση μεταξύ χωρών της ίδιας ομάδας εφαρμόζεται μόνον όταν οι χώρες που συμμετέχουν στη σώρευση είναι, κατά τη στιγμή της εξαγωγής του προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δικαιούχοι χώρες και όχι απλώς επιλέξιμες χώρες
 • εάν εμπορεύματα καταγωγής δικαιούχου χώρας υφίστανται περαιτέρω μεταποίηση σε άλλη χώρα μέλος της εν λόγω ομάδας, τότε το εμπόρευμα μπορεί να θεωρηθεί ότι κατάγεται από την τελευταία χώρα (εφόσον η μεταποίηση υπερβαίνει τις ελάχιστες εργασίες)
 • για τον προσδιορισμό της προέλευσης των εισροών (όταν η εισροή από ένα μέλος της ομάδας αποστέλλεται σε άλλο μέλος της ομάδας), ο ορθός κανόνας καταγωγής είναι εκείνος που θα εφαρμοζόταν στις άμεσες εξαγωγές από την προμηθεύτρια χώρα στην ΕΕ
 • η σώρευση είναι επίσης δυνατή μεταξύ μεμονωμένων δικαιούχων χωρών της ομάδας I και της ομάδας III. Αυτό γίνεται μόνο κατόπιν αιτήματος και υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Επισημαίνεται ότι ορισμένα προϊόντα εξαιρούνται από τη σώρευση, όταν υπάρχουν διαφορές μεταξύ του καθεστώτος των χωρών του ΣΓΠ της ίδιας ομάδας (ΣΓΠ/ΣΓΠ +/ΟΕΟ). Ο κατάλογος των σχετικών προϊόντων περιλαμβάνεται στο παράρτημα 13β.

Διευρυμένη σώρευση

Οι χώρες της ΟΕΟ μπορούν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να ζητήσουν από την ΕΕ άδεια να σωρεύσει με χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει εμπορική συμφωνία.

 • Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνο για τα βιομηχανικά προϊόντα και ταμεταποιημένα γεωργικά προϊόντα.
 • όταν η εισροή από τρίτη χώρα με την οποία η ΕΕ έχει συνάψει ΣΕΣ αποστέλλεται σε χώρα του ΣΓΠ, ο σωστός κανόνας καταγωγής είναι εκείνος που θα εφαρμόζεται στις άμεσες εξαγωγές από την προμηθεύτρια χώρα στην ΕΕ
Σώρευση με εμπορεύματα καταγωγής Νορβηγίας, Ελβετίας και Τουρκίας

Οι δικαιούχοι χώρες μπορούν να σωρεύουν την καταγωγή με εμπορεύματα των κεφαλαίων 25 έως 97 του εναρμονισμένου συστήματος καταγωγής Νορβηγίας, Ελβετίας και Τουρκίας.

 • ύλες καταγωγής Νορβηγίας, Ελβετίας ή Τουρκίας που υφίστανται πάνω από μια ελάχιστη εργασία σε δικαιούχο χώρα, θεωρούνται ότι κατάγονται από την εν λόγω δικαιούχο χώρα και μπορούν να εξάγονται στην ΕΕ, στη Νορβηγία, στην Ελβετία ή στην Τουρκία
 • ο ανωτέρω κανόνας δεν εφαρμόζεται στα γεωργικά προϊόντα ή στα προϊόντα που καλύπτονται από παρέκκλιση.
 • για να εφαρμοστεί αυτό το είδος σώρευσης, η ΕΕ, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Τουρκία πρέπει να παρέχουν την ίδια προτιμησιακή μεταχείριση σε προϊόντα καταγωγής χωρών της ΟΕΟ.

Μη διενέργεια εργασιών

Η διάταξη σχετικά με τις άμεσες μεταφορές στους κανόνες καταγωγής του ΣΓΠ αντικαταστάθηκε από ρήτρα μη χειραγώγησης (άρθρο 74 του κανονισμού αριθ. 1063/2010 τηςΕπιτροπής).

 • η κύρια διαφορά σε σύγκριση με τη διάταξη για τις άμεσες μεταφορές είναι ότι οι εισαγωγείς στην ΕΕ δεν θα υποχρεούνται να αποδεικνύουν τη συμμόρφωσή τους με τους όρους.
 • ωστόσο, η τελωνειακή διοίκηση κράτους μέλους της ΕΕ μπορεί να ζητήσει την εν λόγω απόδειξη εάν έχει λόγους να πιστεύει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Επιστροφή δασμών

Επιτρέπεται η επιστροφή δασμών.

Όροι σκάφους

Προκειμένου ένα αλιευτικό σκάφος να θεωρηθεί ότι κατάγεται από δικαιούχο χώρα — πράγμα που σημαίνει ότι τα αλιεύματα που αλιεύονται από το εν λόγω σκάφος εκτός των χωρικών υδάτων προέρχονται επίσης — τα εφαρμοστέα κριτήρια αναφέρονται στη χώρα νηολόγησης και στη σημαία του σκάφους, αλλά και στην ιδιοκτησία του. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους κανόνες καταγωγής του ΣΓΠ, δεν υπάρχει ειδική απαίτηση σχετικά με την ιθαγένεια του πληρώματος ή των αξιωματικών.

Ελάχιστες εργασίες

Υπάρχουν δύο σύνολα αποκαλούμενων «ελάχιστων» πράξεων που δεν αρκούν ποτέ για να προσδώσουν την καταγωγή:

 • τα αναφερόμενα στο άρθρο 76
 • και εκείνες που ισχύουν μόνο για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και μόνο για λόγους περιφερειακής σώρευσης, που περιλαμβάνονται στο παράρτημα 16

Ειδικοί κανόνες ανά προϊόν

Ο κατάλογος των επεξεργασιών που πρέπει να διενεργούνται επί υλών για την απόκτηση του χαρακτήρα καταγωγής περιλαμβάνεται στο παράρτημα 13α του ίδιου κανονισμού. Ο κατάλογος περιλαμβάνει δύο στήλες:

 • μία που ισχύει για τις λιγότερο ανεπτυγμένες δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ
 • μία που ισχύει για όλες τις άλλες δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ

Διαβάθμιση

Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες εξάγουν εξαιρετικά ανταγωνιστικά προϊόντα, τα οποία δεν χρειάζονται προτιμήσεις για να έχουν επιτυχή πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές. Στην περίπτωση αυτή, το ΣΓΠ αποσύρεται από αυτούς τους τομείς προϊόντων μέσω ενός μηχανισμού διαβάθμισης:

 • όταν η μέση αξία των εισαγωγών από δικαιούχο χώρα του ΣΓΠ (διαιρούμενη διά της συνολικής αξίας όλων των εισαγωγών του ΣΓΠ για το εν λόγω τμήμα) σε διάστημα 3 ετών υπερβαίνει το γενικό όριο του 57 %
 • για τα φυτικά προϊόντα, τα ζωικά ή φυτικά έλαια, λίπη και κηρούς και τα ορυκτά προϊόντα, η διαβάθμιση εφαρμόζεται όταν το αναφερόμενο ποσοστό υπερβαίνει το 17,5 %
 • για τη διαβάθμιση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων εφαρμόζεται όταν το αναφερόμενο ποσοστό συμμετοχής υπερβαίνει το 47,2 %

Η ΕΕ επανεξετάζει τον κατάλογο των διαβαθμισμένων προϊόντων ανά τριετία μέσω εκτελεστικού κανονισμού και βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.

Εδώ μπορείτε να βρείτε τον τρέχοντα κατάλογο των διαβαθμισμένων προϊόντων.

Παρεκκλίσεις

Μπορεί να χορηγηθεί ειδική παρέκκλιση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, προκειμένου να καταστούν ελαστικότεροι οι κανόνες καταγωγής που εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα προϊόντα καταγωγής συγκεκριμένων χωρών. Η παρέκκλιση αυτή χορηγήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήριο. Βλέπε παρέκκλιση από το Πράσινο Ακρωτήριο και τους εφαρμοστέους κανόνες καταγωγής

Παρακαλείσθε επίσης να ελέγξετε την ανακοίνωση προς τους εισαγωγείς που εξέδωσε η ΕΕ, με την οποία ενημερώνονται οι επιχειρήσεις σχετικά με συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το Μπανγκλαντές.

Κανόνες καταγωγής για συγκεκριμένα προϊόντα

Απαιτήσεις προϊόντων

Τεχνικοί κανόνες και απαιτήσεις

 • Χρησιμοποιήστε τον δικό μου εμπορικό βοηθό για
  • πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές απαιτήσεις, τους κανόνες και τις διαδικασίες που πρέπει να πληρούν τα εμπορεύματα που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • αναζήτηση των ειδικών κανόνων και κανονισμών που ισχύουν για το προϊόν σας και τη χώρα προέλευσής του

Για να δείτε τις απαιτήσεις για το προϊόν σας, προσδιορίστε πρώτα τον τελωνειακό κωδικό του. Μπορείτε να το αναζητήσετε με το όνομα του προϊόντος σας στην ενσωματωμένη μηχανή αναζήτησης.

Υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις

 • Χρησιμοποιήστε τον δικό μου εμπορικό βοηθό για
  • πληροφορίες σχετικά με τα πρότυπα υγείας, ασφάλειας και υγείας και υγιεινής των ζώων και των φυτών (υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά — SPS) που πρέπει να πληρούν τα εμπορεύματα που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • αναζήτηση των κανόνων υγείας, ασφάλειας και ΥΦΠ που ισχύουν για το προϊόν σας και τη χώρα προέλευσής του

Για να δείτε τις απαιτήσεις για το προϊόν σας, προσδιορίστε πρώτα τον τελωνειακό κωδικό του. Εάν δεν γνωρίζετε τον τελωνειακό κωδικό, μπορείτε να τον αναζητήσετε με το όνομα του προϊόντος σας στην ενσωματωμένη μηχανή αναζήτησης.

Έγγραφα και διαδικασίες εκτελωνισμού

Πιστοποιητικά καταγωγής

Για να είναι επιλέξιμα για προτιμησιακούς δασμολογικούς συντελεστές, τα προϊόντα καταγωγής των δικαιούχων χωρών της ΕΕ ΟΕΟ πρέπει να συνοδεύονται από αποδεικτικό καταγωγής.

Το αποδεικτικό καταγωγής μπορεί να είναι ένα από τα ακόλουθα:

Το πιστοποιητικό πρέπει να τίθεται στη διάθεση του εξαγωγέα μόλις πραγματοποιηθεί (ή εξασφαλιστεί) η εξαγωγή. Κατ’ εξαίρεση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ένα πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί μετά την εξαγωγή.

Το πιστοποιητικό καταγωγής εξακολουθεί να ισχύει για 10 μήνες μετά την έκδοσή του.

* Για να συντάξετε δήλωση τιμολογίου, πρέπει να πληκτρολογήσετε, να σφραγίσετε ή να εκτυπώσετε την ακόλουθη δήλωση (στην αγγλική ή γαλλική γλώσσα) στο τιμολόγιο, στο δελτίο παράδοσης ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο: «Ο εξαγωγέας των προϊόντων που καλύπτονται από το παρόν έγγραφο (άδεια τελωνείου αριθ.... ) δηλώνει ότι, εκτός εάν αναφέρεται σαφώς διαφορετικά, τα προϊόντα αυτά είναι... προτιμησιακής καταγωγής σύμφωνα με τους κανόνες καταγωγής του συστήματος γενικευμένων προτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας». Πρέπει να υπογράψετε ιδιοχείρως τη δήλωση τιμολογίου σας.

Άλλα έγγραφα

Βρείτε άλλα έγγραφα και διαδικασίες εκτελωνισμού.

Διανοητική ιδιοκτησία και γεωγραφικές ενδείξεις

 • Ειδικές πληροφορίες για τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με
  • Δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας
  • Γεωγραφικές ενδείξεις

  όσον αφορά τις λιγότερο ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες

 • Γενικές πληροφορίες για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και τις γεωγραφικές ενδείξεις

Εμπόριο υπηρεσιών

Δημόσιες συμβάσεις

Επένδυση

Άλλα (ανταγωνισμός, εμπόριο και βιώσιμη ανάπτυξη)

Η ΕΕ χορηγεί καθεστώς ΟΕΟ σε χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών (ΛΑΧ) από την Επιτροπή Αναπτυξιακής Πολιτικής των Ηνωμένων Εθνών.

 • οι χώρες δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για να επωφεληθούν από την ΕΑΤ, η ΕΕ προσθέτει ή τις καταργεί με βάση το καθεστώς ΛΑΧ
 • η ΕΕ μπορεί να ανακαλέσει τις προτιμήσεις της ΟΕΟ σε ορισμένες εξαιρετικές περιστάσεις, όπως η σοβαρή και συστηματική παραβίαση των αρχών που ορίζονται στις διεθνείς συμβάσεις για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τα εργασιακά δικαιώματα.
 • σε αντίθεση με το γενικό ΣΓΠ, οι χώρες δεν χάνουν το καθεστώς ΟΕΟ με την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ.
 • σε αντίθεση με το γενικό ΣΓΠ, η ΕΑΤ δεν διαθέτει «μηχανισμό διαβάθμισης» για τα προϊόντα
 • η ΕΑΤ δεν έχει ημερομηνία λήξης

Χρήσιμοι σύνδεσμοι και έγγραφα

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις

 1. Όταν η τιμή αναφέρεται στο βάρος, είναι το μεικτό ή το καθαρό βάρος της;
 2. Πώς μπορώ να βρω τον εισαγωγικό δασμό που ισχύει για το προϊόν μου;
 3. Εάν θέλω να πουλάσω το προϊόν μου σε διάφορες χώρες της ΕΕ, υπάρχουν εισαγωγικοί δασμοί για την πληρωμή κάθε φορά που το προϊόν μου εισέρχεται σε άλλη χώρα;
 4. Μπορώ να λάβω κατάλογο προϊόντων που χρεώνονται με συντελεστή κατά την εισαγωγή 0%
 5. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης εφαρμόζονται σε επίπεδο ΕΕ ή σε εθνικό επίπεδο;
 6. Πώς επιβαρύνεται ο ΦΠΑ στην ΕΕ;
 7. Τα τρόφιμα που εξάγονται στην ΕΕ πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένη από την ΕΕ εγκατάσταση;
 8. Πώς μπορώ να λάβω έγκριση για την εξαγωγή ιχθύων στην ΕΕ;
 9. Για ποιους τομείς υπηρεσιών μπορώ να βρω πληροφορίες σχετικά με τον εμπορικό βοηθό μου για τις υπηρεσίες και τις επενδύσεις;
 10. Για ποιες χώρες μπορώ να βρω πληροφορίες σχετικά με τον εμπορικό βοηθό μου για τις υπηρεσίες και τις επενδύσεις;