ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Σχεδιάζει η εταιρεία σας να εξάγει υπηρεσίες εκτός της ΕΕ; Η ενότητα αυτή σας βοηθά να κατανοήσετε αν η εταιρεία σας είναι έτοιμη για εξαγωγή και περιγράφει τα διάφορα στάδια της διαδικασίας εξαγωγής.

4 βήματα για την εξαγωγή υπηρεσίας

 
 

Προτού ξεκινήσετε — Η επιχείρησή σας είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει εμπορικές συναλλαγές;

Σκοπεύετε να εξαγάγετε μια υπηρεσία για πρώτη φορά;

Προτού το πράξετε, ελέγξτε αν η εταιρεία σας είναι έτοιμη:

  • Η υπηρεσία σας είναι ήδη επιτυχής στην εγχώρια αγορά σας ή σε άλλες χώρες της ΕΕ;
  • Η εταιρεία σας έχει την ικανότητα να προσφέρει αυτή την υπηρεσία σε ξένες αγορές εκτός της ΕΕ; Διαθέτει επαρκές προσωπικό, χρόνο, οικονομικούς και νομικούς πόρους;
  • Η διοίκηση της εταιρείας σας έχει δεσμευτεί να επεκταθεί σε εξαγωγικές αγορές εκτός της ΕΕ;
  • Διαθέτει η εταιρεία σας ολοκληρωμένο χρηματοοικονομικό/μάρκετινγκ/επιχειρηματικό σχέδιο με σαφώς καθορισμένους στόχους για τη στήριξη των εξαγωγών σε αγορές εκτός της ΕΕ;
  • Η εταιρεία σας διαθέτει συγκεκριμένη στρατηγική για τον τρόπο εξαγωγής της υπηρεσίας εκτός της ΕΕ; Για παράδειγμα, μπορείτε να εξαγάγετε την υπηρεσία σας απευθείας στον αγοραστή σας στην εξαγωγική σας αγορά, όπως σε άλλη εταιρεία ή σε καταναλωτή. Ή θα μπορούσατε να πραγματοποιήσετε εξαγωγές μέσω πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου.
  • Κατά περίπτωση, η εταιρεία σας διαθέτει την απαραίτητη προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας στο εξωτερικό;
  • Η εταιρεία σας διαθέτει την ικανότητα και την εμπειρογνωμοσύνη να προσαρμόζει την υπηρεσία της σύμφωνα με τις πολιτιστικές προτιμήσεις ή τα διαφορετικά πρότυπα σε χώρες εκτός της ΕΕ;

Προτού συνεχίσετε, εξετάστε προσεκτικά τις παραπάνω ερωτήσεις και συζητήστε τις στο πλαίσιο της εταιρείας σας για να αποφασίσετε αν είστε έτοιμοι να εξαγάγετε τις υπηρεσίες σας σε χώρες εκτός ΕΕ ή ποια μέτρα πρέπει να λάβετε για να προετοιμαστείτε για να το κάνετε.

 

1

Βήμα 1: Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να εξάγονται οι υπηρεσίες

Υπάρχουν συνήθως τέσσερις διαφορετικοί τρόποι εξαγωγής της υπηρεσίας σας σε αγορά εκτός της ΕΕ (που ονομάζονται επίσης «τρόποι παροχής υπηρεσιών»). Αυτά ορίζονται σε διεθνή συμφωνία, και συγκεκριμένα στη Γενική Συμφωνία για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών (τρόπος 1):

 

Εάν η εταιρεία σας έχει την έδρα της σε μία χώρα και παρέχει υπηρεσίες σε πελάτη σε διαφορετική χώρα, αυτό ονομάζεται διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών.

Μόνο η υπηρεσία διασχίζει τα σύνορα.

Αυτό το είδος υπηρεσίας παρέχεται συχνά μέσω διαδικτυακών πυλών, τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Μια εταιρεία συμβούλων στη Γερμανία παρέχει εκθέσεις οικονομικής ανάλυσης σε εταιρεία πελάτη στην Ινδία.

Άλλα παραδείγματα υπηρεσιών που εξάγονται συχνά μέσω διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών είναι τα εξής:

  • έρευνα αγοράς
  • στατιστική αξιοποίηση
  • επικοινωνιακές συμβουλές, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες για το μάρκετινγκ
  • επαγγελματικές υπηρεσίες (όπως νομικές, αρχιτεκτονικές, λογιστικές υπηρεσίες)
  • υπηρεσίες πληροφορικής
  • υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών
  • υπηρεσία ταχυμεταφορών

Κατανάλωση υπηρεσιών στο εξωτερικό (τρόπος 2):

 

Εάν η εταιρεία σας παρέχει υπηρεσία στην εγχώρια αγορά σας σε αλλοδαπό πελάτη, αυτό ονομάζεται κατανάλωση υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Ο πελάτης διασχίζει τα σύνορα και χρησιμοποιεί την υπηρεσία που παρέχετε στην αγορά σας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Ιάπωνας πελάτης ταξιδεύει στην Ιρλανδία και διαμένει σε ξενοδοχείο ή σε νυχτερίδες σε εστιατόριο, καταναλώνοντας έτσι τις υπηρεσίες στην Ιρλανδία.

Εμπορική παρουσία στο εξωτερικό (τρόπος 3):

 

Εάν η εταιρεία σας διαπιστώσει την παρουσία της σε ξένη αγορά, αυτό μπορεί να αναφέρεται ως εμπορική παρουσία στο εξωτερικό.

Αυτό συνεπάγεται το άνοιγμα θυγατρικής, υποκαταστήματος ή γραφείου αντιπροσωπείας σε άλλη χώρα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Μια δανική τράπεζα ιδρύει υποκατάστημα στον Καναδά ή ένας γαλλικός όμιλος τηλεπικοινωνιών αποφασίζει να ιδρύσει θυγατρική στην Αυστραλία.

Οι τομείς στους οποίους είναι συνήθης αυτή η μορφή παροχής υπηρεσιών περιλαμβάνουν:

  • χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών
  • υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών
  • περιβαλλοντικές υπηρεσίες

Γενικά, η σύσταση ή απόκτηση αλλοδαπής εταιρείας στο εξωτερικό ονομάζεται άμεση ξένη επένδυση.

Όταν σχεδιάζετε την επένδυσή σας σε μια ξένη αγορά, η χώρα στην οποία θέλετε να επενδύσετε μπορεί να εφαρμόσει ορισμένους περιορισμούς. Αυτές εξαρτώνται από το νομικό της πλαίσιο και μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • περιορισμοί στην ξένη ιδιοκτησία:       Κατά
    κανόνα, αυτές λαμβάνουν τη μορφή περιορισμού του μεριδίου του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών που επιτρέπεται να κατέχουν οι μη κάτοικοι της χώρας.
  • περιορισμοί σχετικά με το είδος των νομικών οντοτήτων που επιτρέπονται: Σε
    αυτές μπορούν να περιλαμβάνονται ειδικές απαγορεύσεις ορισμένων νομικών οντοτήτων, όπως κοινοπραξίες ή ατομικές επιχειρήσεις.
  • διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης:
    Αυτό μπορεί να απαιτεί από τους ξένους επενδυτές να παρουσιάζουν οικονομικά οφέλη ή να λαμβάνουν προηγούμενη έγκριση για την επένδυση.
  • περιορισμοί για το αλλοδαπό προσωπικό:
    Συνήθως έχουν τη μορφή περιορισμού του αριθμού/ποσοστού αλλοδαπών που διαχειρίζονται ή εργάζονται σε θυγατρικές ξένων εταιρειών και άλλων επιχειρησιακών ελέγχων στις εν λόγω εταιρείες.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν οργανισμό προώθησης επενδύσεων της χώρας στην οποία επιθυμείτε να επενδύσετε, έναν τοπικό φορολογικό σύμβουλο ή δικηγόρο για τη σύναψη επενδυτικής σύμβασης και να ζητήσετε πληροφορίες σχετικά με άλλες υποχρεώσεις των επενδυτών στον συγκεκριμένο τομέα.

Η βάση δεδομένων για τους εμπορικούς φραγμούς σάς επιτρέπει να αναζητήσετε «Επενδυτικά εμπόδια». Τέτοιοι φραγμοί εμφανίζονται επίσης στα αποτελέσματα αναζήτησης της ενότητας «Ο εμπορικός μου βοηθός».

Παρουσία φυσικών προσώπων στο εξωτερικό (τρόπος 4):

 

Εάν ένας υπάλληλος της εταιρείας σας ταξιδεύει στο εξωτερικό για να παράσχει υπηρεσία σε χώρα εκτός της ΕΕ σε προσωρινή βάση, τότε παρέχετε την υπηρεσία αυτή μέσω της παρουσίας φυσικού προσώπου στο εξωτερικό.

Διάφορα είδη προσωπικού μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες της εταιρείας σας:

  • ενδοεταιρικώς μετατιθέμενα πρόσωπα:
    πρόκειται για υπαλλήλους της εταιρείας σας (συχνά διευθυντικά στελέχη, διευθυντικά στελέχη, ειδικοί) που μεταφέρονται στην εμπορική παρουσία της εταιρείας σας σε χώρα εκτός της ΕΕ.
  • επιχειρηματίες επισκέπτες:
    πρόκειται για διαμονή βραχείας διάρκειας μερικών μηνών (που συχνά περιορίζεται σε 3 μήνες) χωρίς αμοιβή στην ξένη χώρα. Οι επιχειρηματικοί επισκέπτες βρίσκονται συνήθως σε ανώτερη θέση στην εταιρεία σας και είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία εγκατάστασης στην αγορά-στόχο.
  • πάροχοι υπηρεσιών επί συμβάσει:
    πρόκειται για υπαλλήλους της εταιρείας σας που παρέχουν υπηρεσίες βάσει σύμβασης που έχετε συνάψει με τελικό καταναλωτή στην ξένη χώρα. Οι πάροχοι υπηρεσιών επί συμβάσει αποστέλλονται στο εξωτερικό, καθώς η εταιρεία σας δεν έχει εμπορική παρουσία στην ξένη χώρα και δεδομένου ότι η προσωρινή διαμονή τους στην ξένη χώρα είναι απαραίτητη για την εκτέλεση της σύμβασης παροχής υπηρεσιών.

Εκτός από αυτές τις κατηγορίες προσωπικού της εταιρείας, οι ανεξάρτητοι επαγγελματίες που είναι αυτοαπασχολούμενοι υπάγονται επίσης στην παρουσία φυσικών προσώπων στο εξωτερικό:

  • ανεξάρτητοι επαγγελματίες:
    πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους που παρέχουν υπηρεσίες βάσει σύμβασης παροχής υπηρεσιών σε ξένη χώρα.

Οι τομείς που συχνά παρέχουν υπηρεσίες μέσω εργαζομένων στο εξωτερικό περιλαμβάνουν υπηρεσίες ΤΠΕ, υπηρεσίες μηχανικού ή επαγγελματικές υπηρεσίες, ή άλλες υπηρεσίες που βασίζονται στην υποστήριξη μετά την πώληση.

Παραδείγματα:

  • εταιρείες τεχνολογίας πληροφοριών, οι οποίες αποστέλλουν τους εμπειρογνώμονες ΤΠ τους για να παράσχουν συμβουλές σχετικά με ένα έργο ή να εγκαταστήσουν λογισμικό σε τοπικό επίπεδο
  • μηχανολογικές εταιρείες, οι οποίες αποστέλλουν το προσωπικό τους για επιτόπιες εργασίες σε έργα
  • δικηγόροι που ταξιδεύουν για να παράσχουν συμβουλές σε πελάτες που βρίσκονται σε άλλη χώρα
  • βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποστέλλουν το προσωπικό τους για υπηρεσίες σχεδιασμού και συντήρησης.

Γενικά, η ίδια υπηρεσία μπορεί να παρέχεται με διαφορετικούς τρόπους:
Για παράδειγμα, νομικές υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται στον πελάτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (τρόπος 1), από εγκατεστημένη συνδεδεμένη εταιρεία στο εξωτερικό (τρόπος 3) ή με την παρουσία του δικηγόρου στο εξωτερικό (τρόπος 4).

 

2

Βήμα 2: Βρείτε μια αγορά κι έναν αγοραστή

Για να εξάγετε υπηρεσίες εκτός της ΕΕ, θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε μια αγορά και έναν αγοραστή για την υπηρεσία σας.

  • Τα εμπορικά επιμελητήρια μπορούν να σας δώσουν πληροφορίες σχετικά με διάφορες αγορές και επιχειρηματικούς εταίρους και να σας κατευθύνουν στις σχετικές εκθέσεις.
  • Οι πάροχοι ειδήσεων για το εμπόριο ή τα πρακτορεία προώθησης του εμπορίου στη χώρα σας ή στην επιλεγμένη εξαγωγική αγορά σας, τα οποία καλύπτουν την ανάλυση της αγοράς και την αξιολόγηση των επιχειρηματικών ευκαιριών, μπορούν να είναι χρήσιμα. Οι εν λόγω φορείς παρέχουν συχνά μελέτες σχετικά με βασικούς εξαγωγικούς τομείς.
  • Οι σύμβουλοι εξαγωγών και οι σχετικές τράπεζες μπορούν επίσης να παρέχουν συμβουλές.

Πώς μπορείτε να επιλέξετε τις αγορές-στόχους σας;

Ελέγξτε τις πιθανές εξαγωγικές αγορές για να εκτιμήσετε κατά πόσον υπάρχει ζήτηση για το προϊόν σας και να εξετάσετε αν το προϊόν σας θα ήταν ανταγωνιστικό στην εξαγωγική αγορά;

 

Ελέγξτε τις εμπορικές στατιστικές της δυνητικής αγοράς-στόχου σας.

Τα στατιστικά στοιχεία για τις εισαγωγές μπορούν να δείξουν αν η χώρα που θέλετε να εξάγετε εισάγει ήδη την υπηρεσία σας, από πού προέρχονται οι εισαγωγές και αν υπάρχει ήδη υψηλή προσφορά του είδους της υπηρεσίας σας στην αγορά.

Πώς μπορείτε να βρείτε δυνητικούς αγοραστές;

Μόλις επιλέξετε μία ή περισσότερες αγορές-στόχους, το επόμενο βήμα είναι ο εντοπισμός δυνητικών εμπορικών εταίρων και επιχειρηματικών επαφών.

Μπορείτε να βρείτε εταίρους και επαφές στη διεύθυνση:

 

  • εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται ειδικά για τις συναντήσεις αγοραστών και πωλητών. Για παράδειγμα, το Enterprise Europe Network διοργανώνει τακτικές εκδηλώσεις αντιστοίχισης για συγκεκριμένους τομείς στους οποίους συμμετέχουν επίσης εταιρείες από τρίτες χώρες.
  • εκδηλώσεις ή βοήθεια που παρέχουν τα Εμπορικά Επιμελητήρια για τη δημιουργία επαφών μεταξύ δυνητικών επιχειρηματικών εταίρων.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε αν επιτρέπεται να πραγματοποιείτε πωλήσεις στην κυβέρνηση στη δυνητική σας εξαγωγική αγορά.

 

 

3

Βήμα 3: Ελέγξτε αν η εταιρεία σας μπορεί να επωφεληθεί από εμπορική συμφωνία της ΕΕ

Η ΕΕ συνάπτει συχνά διμερείς εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός της ΕΕ.

Ελέγξτε αν η ΕΕ έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με τη χώρα στην οποία θέλετε να πραγματοποιήσετε εξαγωγές στην ενότητα «Αγορές».

Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ μπορεί να καλύπτουν το εμπόριο υπηρεσιών σε βασικούς τομείς και συχνά να μειώνουν ή ακόμη και να εξαλείφουν τα εμπόδια για τις εξαγωγές στους εν λόγω τομείς. Παραδείγματα τέτοιων βασικών τομέων είναι τα εξής:

  • χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών
  • τηλεπικοινωνίες
  • θαλάσσιες μεταφορές
  • επαγγελματικές υπηρεσίες
  • ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Ποια οφέλη αποφέρουν οι εμπορικές συμφωνίες για τις άμεσες ξένες επενδύσεις σας

Εάν η ΕΕ έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με τη χώρα, τα εμπόδια στις άμεσες ξένες επενδύσεις μπορούν να μειωθούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν σε ορισμένους τομείς, και μπορεί να περιλαμβάνουν ειδικές επενδυτικές διατάξεις που δεσμεύουν νομικά ένα επίπεδο προστασίας των ξένων επενδύσεων.

 

Εμπορικές συμφωνίες τηςΕΕ

  • να παράσχετε ένα πιο σταθερό και προβλέψιμο σύνολο κανόνων για εσάς κατά τις συναλλαγές σας με ξένες αγορές
  • διασφάλιση ότι η νομοθεσία της τρίτης χώρας δεν εισάγει διακρίσεις εις βάρος των υπηρεσιών της ΕΕ
  • δημιουργήστε νέες και καλύτερες εξαγωγικές ευκαιρίες για την εταιρεία σας και διευκολύνετε τις επενδύσεις στο εξωτερικό.

Τι συμβαίνει αν η υπηρεσία μου δεν καλύπτεται από συμφωνία της ΕΕ;

Εάν η ΕΕ δεν έχει ακόμη συνάψει εμπορική συμφωνία με τη χώρα στην οποία θέλετε να πραγματοποιήσετε εξαγωγές ή εάν ο τομέας ενδιαφέροντός σας δεν καλύπτεται από συγκεκριμένη συμφωνία, θα πρέπει:

ελέγξτε τους όρους πρόσβασης στην αγορά που απαριθμούνται στη Γενική Συμφωνία του ΠΟΕ για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών.

Τα μέλη του ΠΟΕ αναφέρουν εκεί τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στις εξαγωγές υπηρεσιών στον πίνακα δεσμεύσεών τους.

 

4

Βήμα 4: Αξιολογήστε τις απαιτήσεις στην εξαγωγική σας αγορά

 

  • Οι απαιτήσεις θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο επιθυμείτε να εξάγετε (βλ. βήμα 2) και από την αγορά-στόχο σας.

Μπορείτε να διερευνήσετε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις ειδικές απαιτήσεις στην αγορά-στόχο που επιλέξατε στην ενότητα «Αγορά».

Ποιες απαιτήσεις πρέπει να ελέγξετε για τη διασυνοριακή παροχή (τρόπος 1);

  • Απαιτήσεις έγκρισης και αδειοδότησης: Η εταιρεία σας ενδέχεται να χρειαστεί να λάβει ορισμένες άδειες για την παροχή της υπηρεσίας στην εξαγωγική αγορά.
  • Απαίτηση αμοιβαίας αναγνώρισης διπλωμάτων και προσόντων: Τα σχετικά διπλώματα των παρόχων υπηρεσιών και άλλα προσόντα θα πρέπει να γίνουν δεκτά από τη χώρα στην οποία επιθυμείτε να εξάγετε, προκειμένου να σας επιτραπεί να παρέχετε τις υπηρεσίες σας στο εξωτερικό. Αυτό ισχύει για ορισμένες εξαγωγές επαγγελματικών υπηρεσιών: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ένας ελεγκτής της ΕΕ ενδέχεται να μην μπορεί να ελέγξει τον λογαριασμό ξένης εταιρείας και, ως εκ τούτου, εσείς ως εταιρεία της ΕΕ δεν μπορείτε να εξαγάγετε την υπηρεσία σας στην εν λόγω χώρα.
  • Ειδικοί περιορισμοί σε ορισμένους τομείς υπηρεσιών: Για παράδειγμα, ενδέχεται να προκύψουν περιορισμοί και περιορισμοί στις ασφαλιστικές υπηρεσίες. Ομοίως, ορισμένες εξαγωγές προϊόντων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ενδέχεται να απαιτούν «ισοδυναμία» (που παρέχεται από τους νομοθέτες της χώρας-στόχου) προκειμένου να γίνουν δεκτά στην ξένη αγορά.

Ποιες απαιτήσεις πρέπει να ελέγξετε για κατανάλωση στο εξωτερικό (τρόπος 2);

Η κατανάλωση στο εξωτερικό πραγματοποιείται όταν ο πελάτης ταξιδεύει εκτός της χώρας του και καταναλώνει την υπηρεσία που παρέχετε στη χώρα σας.

  • Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απαιτήσεις με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφώνεστε είναι οι ίδιες όπως και κατά την παροχή της υπηρεσίας σας στην εθνική σας αγορά ή στην αγορά της ΕΕ.

Ποιες απαιτήσεις πρέπει να ελέγξετε για την εμπορική παρουσία (τρόπος 3);

Οι χώρες εκτός της ΕΕ ενδέχεται να έχουν απαιτήσεις εμπορικής παρουσίας ή περιορισμούς, τους οποίους οι εξαγωγείς της ΕΕ θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όταν επενδύουν σε αυτές τις χώρες.

  • Απαιτείται τοπική παρουσία:
    ορισμένες υπηρεσίες δεν μπορούν να παρέχονται σε τρίτες χώρες χωρίς τοπική παρουσία στην εν λόγω αγορά. Αυτό μπορεί να ισχύει για ορισμένες ασφαλιστικές υπηρεσίες, για παράδειγμα. Ως εκ τούτου, η εταιρεία σας ενδέχεται να χρειαστεί να αποκτήσει εμπορική παρουσία στο εξωτερικό, για παράδειγμα με τη σύσταση θυγατρικής ή με τη συμμετοχή σε συνεργασία με τοπικές εταιρείες στην ξένη αγορά, π.χ. μέσω κοινής επιχείρησης.
  • Ανώτατα όρια ξένων μετοχών:
    ορισμένες χώρες εφαρμόζουν περιορισμούς στο μέγιστο επιτρεπόμενο μερίδιο ξένου μετοχικού κεφαλαίου όσον αφορά τις επενδύσεις.
  • Περιορισμοί στις επενδύσεις:
    οι εν λόγω περιορισμοί μπορούν να συνδέονται με ειδικές άδειες που είναι αναγκαίες για φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες ή με περιορισμούς στον αριθμό των εταιρειών που επιτρέπονται.
  • Περιορισμοί σχετικά με το είδος της νομικής οντότητας:
    ορισμένες ξένες αγορές ενδέχεται να διαθέτουν νομικές διατάξεις που επιτρέπουν μόνο κοινές επιχειρήσεις ή απαγορεύουν ρητά άλλες νομικές μορφές επενδύσεων, όπως η ατομική επιχείρηση.
  • Περιορισμοί στον αριθμό των προμηθευτών:
    οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να έχουν σημασία όταν πρόκειται για ειδικές άδειες που πρέπει να διαθέτουν οι προμηθευτές.
  • Απαιτήσεις ιθαγένειας:
    ορισμένοι τομείς ή τύποι προϊόντων ενδέχεται να απαιτούν από τους επενδυτές να διαθέτουν άδειες που περιορίζονται σε άτομα που έχουν την ιθαγένεια της χώρας στην οποία επιθυμείτε να εξάγετε, ή ενδέχεται να απαιτούν από τα διευθυντικά στελέχη του ιδρύματος να έχουν την εν λόγω ιθαγένεια. Επίσης, η απόκτηση και η χρήση γης και ακινήτων από αλλοδαπούς μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς.
  • Φορολογικές διατάξεις:
    ειδικές φορολογικές διατάξεις μπορούν να εφαρμόζονται σε ξένες επενδύσεις και συγκεκριμένες χώρες ενδέχεται να διαθέτουν νομικό πλαίσιο που να περιλαμβάνει διακριτική φορολόγηση των ξένων επενδύσεων.
  • Οικονομικοί περιορισμοί:
    ορισμένοι οικονομικοί περιορισμοί ενδέχεται να ισχύουν για τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Για παράδειγμα, οι περιορισμοί αυτοί μπορούν να περιλαμβάνουν περιορισμούς στα εμβάσματα, τις κεφαλαιακές μεταβιβάσεις και τη μετατροπή νομισμάτων. Οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές μπορούν επίσης να περιοριστούν.

Ποιες απαιτήσεις πρέπει να ελέγξετε για την παρουσία φυσικών προσώπων (τρόπος 4);

Η εξαγωγή μιας υπηρεσίας απαιτεί πολύ συχνά την προσωρινή παραμονή των υπαλλήλων σας στο εξωτερικό στην αγορά-στόχο για την παροχή της υπηρεσίας.

Για παράδειγμα:

  • ένας μηχανικός της εταιρείας σας ενδέχεται να χρειαστεί να ταξιδέψει για να επικαιροποιήσει ένα μηχάνημα/λογισμικό ή να συντηρήσει τον εξοπλισμό. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν περιορισμοί στην κινητικότητα των προσώπων κατά την παροχή υπηρεσιών κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Οι απαιτήσεις προς διερεύνηση περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Προϋποθέσεις μόνιμης κατοικίας:
    οι πάροχοι υπηρεσιών μπορεί να πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας-στόχου.
  • Απαιτήσεις ιθαγένειας:
    οι πάροχοι υπηρεσιών ενδέχεται να πρέπει να είναι πολίτες της χώρας στην οποία επιθυμείτε να εξάγετε υπηρεσίες.
  • Απαιτήσεις αδειοδότησης και πιστοποίησης:
    οι πάροχοι υπηρεσιών ενδέχεται να απαιτούν ειδικές άδειες, κατάρτιση, εκπαιδευτικά ή άλλα πιστοποιητικά επαγγελματικών προσόντων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν ορισμένα πιστοποιητικά είναι έγκυρα στην ξένη χώρα. Μπορεί επίσης να συμβεί ότι πρέπει να παρέχονται από οντότητες της χώρας-στόχου για ορισμένα επαγγέλματα/υπηρεσίες.
  • Απαιτήσεις έκδοσης επαγγελματικών θεωρήσεων και αδειών εργασίας:
    Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που σχετίζεται με τις απαιτήσεις προσωρινής διαμονής και θεώρησης είναι το κατά πόσον ο εργαζόμενος επιτρέπεται να μεταφέρει τον/τη σύζυγό του ή τα τέκνα του κατά τη διάρκεια της διαμονής.
  • Εξέταση των οικονομικών αναγκών/εξέταση της αγοράς εργασίας:
    ορισμένες χώρες μπορεί να απαιτήσουν από εσάς ή τον πελάτη σας να αποδείξετε ότι το τοπικό εργατικό δυναμικό δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη παροχής υπηρεσιών.
  • Περιορισμοί εισόδου/ποσοστώσεις:
    ορισμένοι περιορισμοί ή ποσοστώσεις εισόδου μπορούν να ισχύουν για την παροχή υπηρεσιών από το εξωτερικό σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.
  • Απαιτήσεις εκπαίδευσης και άλλων προσόντων: είναι
    σημαντικό να γνωρίζετε αν ορισμένα πιστοποιητικά είναι έγκυρα στην εν λόγω ξένη χώρα.

Τι άλλο πρέπει να μάθετε;

Όταν παρέχετε υπηρεσίες σε χώρες εκτός ΕΕ, πρέπει επίσης να ελέγχετε ποιοι φορολογικοί κανονισμοί ισχύουν. Τούτο περιλαμβάνει:

  • τοπικοί φόροι
  • Πληρωμές ΦΠΑ

Στην εξαγωγική σας αγορά ενδέχεται να ισχύουν διαφορετικοί φορολογικοί κανονισμοί. Ορισμένες υπηρεσίες ενδέχεται να υπόκεινται σε εξαιρέσεις ανάλογα με τη χώρα στην οποία θέλετε να εξάγετε, για παράδειγμα εάν η εταιρεία σας έχει μόνιμη παρουσία στη χώρα αυτή.

Πού μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες;

Ο κατάλογος ελέγχου σας: 4 βήματα για την εξαγωγή υπηρεσίας

Προτού ξεκινήσετε: Αξιολογήστε την εξαγωγική ετοιμότητα της εταιρείας σας

  • Συμβουλευτείτε τον κατάλογο των ερωτήσεων για την αξιολόγηση της εξαγωγικής ετοιμότητας της εταιρείας σας
  • Συζητήστε και αποφασίστε αν η εταιρεία σας είναι έτοιμη να συναλλάσσεται με τρίτες χώρες ή ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την προετοιμασία μελλοντικών εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός της ΕΕ

Βήμα 1: Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να εξάγονται οι υπηρεσίες

  • Αποφασίστε πώς θα θέλατε να εξάγετε την υπηρεσία σας

Βήμα 2: Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να εξάγονται οι υπηρεσίες

  • Επιλέξτε τη νέα σας εξαγωγική αγορά και αξιολογήστε το επιχειρηματικό δυναμικό και την ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών σας (είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί το κόστος που σχετίζεται με τις εξαγωγές στον υπολογισμό των τιμών)
  • Εντοπισμός δυνητικών αγοραστών
  • Προσδιορίστε έναν οργανισμό/ίδρυμα/εταίρο που θα σας βοηθήσει στην οργάνωση και τις διατυπώσεις της διαδικασίας εξαγωγής (όπως η κατάρτιση συμβάσεων, ο έλεγχος των όρων πληρωμής, η πιστοληπτική ικανότητα του αγοραστή, οι περιορισμοί μεταφοράς κεφαλαίων στη χώρα του αγοραστή)

Βήμα 3: Ελέγξτε αν η επιχείρησή σας μπορεί να επωφεληθεί από εμπορική συμφωνία της ΕΕ

  • Επιβεβαιώστε αν η ΕΕ έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με τη χώρα στην οποία επιθυμείτε να εξάγετε
  • Προσδιορισμός πηγών για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σχετική εμπορική συμφωνία
  • Εξετάστε τους όρους πρόσβασης στην αγορά για την υπηρεσία σας στον πίνακα δεσμεύσεων

Βήμα 4: Αξιολογήστε τις απαιτήσεις στην εξαγωγική σας αγορά

  • Αξιολογήστε αν η υπηρεσία σας επιτρέπεται να εισέλθει στην εξαγωγική αγορά που σας ενδιαφέρει, δηλαδή αν ισχύουν περιορισμοί ή απαγορεύσεις
  • Εάν επιθυμείτε να παράσχετε τις υπηρεσίες σας σε διασυνοριακό επίπεδο, ελέγξτε ποιες απαιτήσεις μπορεί να ισχύουν (για παράδειγμα, απαιτήσεις έγκρισης ή αδειοδότησης)
  • Εάν θέλετε να εδραιώσετε την παρουσία σας σε ξένη αγορά, ελέγξτε ποιοι περιορισμοί ενδέχεται να ισχύουν (για παράδειγμα όσον αφορά την ξένη ιδιοκτησία, το είδος των νομικών οντοτήτων που επιτρέπονται ή τις διαδικασίες έγκρισης)
  • Αν θέλετε ένας από τους υπαλλήλους σας να συνοδεύσει την υπηρεσία που εξάγετε, ελέγξτε ποιες ειδικές απαιτήσεις μπορεί να ισχύουν (για παράδειγμα, όσον αφορά τα προσόντα, τις άδειες εργασίας, τις απαιτήσεις ιθαγένειας ή τους περιορισμούς εισόδου)
  • Ελέγξτε ποιες φορολογικές ρυθμίσεις ισχύουν όταν παρέχετε υπηρεσίες εκτός της ΕΕ
Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις