Πρόσθετα έγγραφα εκτελωνισμού

Κατά τη διαδικασία του διεθνούς εμπορίου αγαθών, είναι σημαντικό να καταρτιστούν ορισμένα βασικά έγγραφα που είναι απαραίτητα για τον εκτελωνισμό. Σε αυτές περιλαμβάνονται συνήθως, μεταξύ άλλων, το εμπορικό τιμολόγιο, η ιδιότητα του εγκεκριμένου οικονομικού φορέα, το πιστοποιητικό καταγωγής, οι δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες, οι δεσμευτικές πληροφορίες καταγωγής, τα σχετικά πιστοποιητικά ή άδειες, καθώς και τα αρχεία ΦΠΑ και εξαγωγής.

Ωστόσο, ανάλογα με το μέσο μεταφοράς, κατά κανόνα πρέπει να συμπληρώνονται και να προσκομίζονται στις τελωνειακές αρχές της χώρας προορισμού συμπληρωματικά έγγραφα για τον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων. Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τους ακόλουθους πρόσθετους τύπους εγγράφων

  • Φορτωτική (ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ)
  • Φορτωτική FIATA (συνδυασμένες μεταφορές)
  • Φορτωτική οδικής μεταφοράς (Οδικές μεταφορές)
  • Αεροπορική φορτωτική (Air Freight)
  • Σιδηροδρομική φορτωτική (Rail Freight)
  • Δελτίο ATA (Όλα τα μέσα μεταφοράς)
  • Δελτίο TIR (συνδυασμένες οδικές και άλλες μεταφορές)
  • Κατάλογος συσκευασίας

Για να περιγράψετε τη συνολική διαδικασία εισαγωγής και εξαγωγής, καθώς και τα γενικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε τους οδηγούς βήμα προς βήμα.

Φορτωτική

Η φορτωτική (B/L) είναι έγγραφο που εκδίδει η ναυτιλιακή εταιρεία στον επιχειρησιακό φορτωτή, με το οποίο βεβαιώνει ότι τα εμπορεύματα παρελήφθησαν επί του πλοίου. Ως εκ τούτου, η φορτωτική χρησιμεύει ως απόδειξη ότι ο μεταφορέας παρέλαβε τα εμπορεύματα. Τους υποχρεώνει να παραδίδουν τα εμπορεύματα στον παραλήπτη. Περιέχει τα στοιχεία των εμπορευμάτων, του σκάφους και του λιμένα προορισμού. Αναφέρει τη σύμβαση μεταφοράς και αποδίδει τον τίτλο στα εμπορεύματα. Αυτό σημαίνει ότι ο κομιστής της φορτωτικής είναι πλέον ο κύριος των εμπορευμάτων.

Η φορτωτική μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμο έγγραφο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη φορτωτικής. Τα «clean Bills of Lading» αναφέρουν ότι τα εμπορεύματα έχουν παραληφθεί με εμφανή καλή παραγγελία και κατάσταση. Η ένδειξη «Ακατέργαστες ή μη φορτωτικές φορτωτικές» υποδηλώνει ότι τα εμπορεύματα έχουν υποστεί φθορά ή κακή σειρά. Στις περιπτώσεις αυτές, η τράπεζα χρηματοδότησης μπορεί να αρνηθεί να παραλάβει τα έγγραφα του αποστολέα.

Φορτωτική FIATA

Το FIATA Bill of Lading είναι ένα έγγραφο που έχει σχεδιαστεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Φορτοεκφορτωτών (FIATA). Χρησιμοποιείται για διάφορους τρόπους μεταφοράς (πολυτροπικά) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έγγραφο συνδυασμένης μεταφοράς, με διαπραγματεύσιμο χαρακτήρα. Δεν προσδιορίζεται ο συγκεκριμένος τρόπος μεταφοράς. Η νομική ευθύνη για τα εμπορεύματα μπορεί να μεταβιβαστεί κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Φορτωτική οδικής μεταφοράς (CMR)

Η φορτωτική είναι έγγραφο που περιέχει λεπτομέρειες για τη διεθνή οδική μεταφορά εμπορευμάτων. Καθορίζεται από τη σύμβαση για το συμβόλαιο της διεθνούς οδικής μεταφοράς εμπορευμάτων του 1956 (σύμβαση CMR). Επιτρέπει στον αποστολέα να έχει στη διάθεσή του τα εμπορεύματα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Πρέπει να υπάρχουν τέσσερα αντίγραφα του εγγράφου και όλα να υπογράφονται από τον αποστολέα και τον μεταφορέα. Το πρώτο αντίτυπο προορίζεται για τον αποστολέα· Το δεύτερο παραμένει στην κατοχή του μεταφορέα· Το τρίτο συνοδεύει τα εμπορεύματα και παραδίδεται στον παραλήπτη· Και το τέταρτο πρέπει να υπογράφεται και να σφραγίζεται από τον παραλήπτη, πριν επιστραφεί στον αποστολέα. Συνήθως, εκδίδεται CMR για κάθε όχημα.

Το σημείωμα CMR δεν αποτελεί τίτλο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Η νόμιμη κυριότητα δεν μπορεί να μεταβιβαστεί.

Αεροπορική φορτωτική (AWB)

Η αεροπορική φορτωτική αποτελεί έγγραφο που χρησιμεύει ως απόδειξη της σύμβασης μεταφοράς μεταξύ του αποστολέα και της εταιρείας του μεταφορέα. Εκδίδεται από τον πράκτορα του αερομεταφορέα και εμπίπτει στις διατάξεις της σύμβασης της Βαρσοβίας (σύμβαση για την ενοποίηση ορισμένων κανόνων σχετικά με τις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές, 12 Οκτωβρίου 1929). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενιαία αεροπορική φορτωτική για πολλαπλές αποστολές εμπορευμάτων. Περιέχει τρία πρωτότυπα και πολλά επιπλέον αντίγραφα. Το πρωτότυπο φυλάσσεται από καθένα από τα μέρη που εμπλέκονται στη μεταφορά (τον αποστολέα, τον παραλήπτη και τον μεταφορέα). Αντίγραφα μπορεί να ζητηθούν στον αερολιμένα αναχώρησης/προορισμού, κατά τη διάρκεια της παράδοσης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, από άλλους μεταφορείς εμπορευμάτων. Η αεροπορική φορτωτική είναι φορτωτική που περιλαμβάνει σύμβαση μεταφοράς. Αποδεικνύει την παραλαβή των εμπορευμάτων.

Η τυποποιημένη αεροπορική φορτωτική IATA είναι συγκεκριμένος τύπος αεροπορικής φορτωτικής που χρησιμοποιείται από αερομεταφορείς που ανήκουν στη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA). Περιέχει γενικά τους τυποποιημένους όρους που καθορίζονται στη σύμβαση της Βαρσοβίας.

Σιδηροδρομική φορτωτική (CIM)

Η σιδηροδρομική φορτωτική (CIM) είναι ένα έγγραφο που απαιτείται για τη σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων. Διέπεται από τη σύμβαση για τις διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές του 1980 (COTIF-CIM). Η CIM εκδίδεται από τον μεταφορέα σε πέντε αντίτυπα. Το πρωτότυπο συνοδεύει τα εμπορεύματα. Ο αποστολέας τηρεί αντίγραφο του πρωτοτύπου. Ο μεταφορέας κρατά τα υπόλοιπα τρία αντίγραφα για εσωτερικούς σκοπούς. Η CIM θεωρείται η σύμβαση σιδηροδρομικής μεταφοράς.

Δελτίο ATA

Τα δελτίαATA (Temporaire/Προσωρινή εισδοχή) είναι διεθνή τελωνειακά έγγραφα που εκδίδονται από εμπορικά επιμελητήρια στην πλειονότητα του βιομηχανοποιημένου κόσμου για να επιτραπεί η προσωρινή εισαγωγή εμπορευμάτων, χωρίς τελωνειακούς δασμούς και φόρους. Τα δελτία ΑΤΑ μπορούν να εκδίδονται για τις ακόλουθες κατηγορίες εμπορευμάτων: Εμπορικά δείγματα, επαγγελματικός εξοπλισμός και αγαθά που προορίζονται για παρουσίαση ή χρήση σε εμπορικές εκθέσεις, επιδείξεις, εκθέσεις κ.λπ. συμβουλευτείτε τον δικτυακό τόπο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου για περισσότερες πληροφορίες. 

Δελτίο TIR

Τα δελτία TIR είναι τελωνειακά έγγραφα διαμετακόμισης που χρησιμοποιούνται για τη διεθνή μεταφορά εμπορευμάτων, όταν μέρος της διαδρομής πρέπει να πραγματοποιηθεί οδικώς. Επιτρέπουν τη μεταφορά εμπορευμάτων στο πλαίσιο καθεστώτος που ονομάζεται καθεστώς TIR. Το καθεστώς TIR θεσπίστηκε με τη σύμβαση TIR του 1975 και υπογράφηκε υπό την αιγίδα της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE). Το σύστημα TIR απαιτεί τα εμπορεύματα να ταξιδεύουν με ασφαλή οχήματα ή εμπορευματοκιβώτια. Όλοι οι δασμοί και φόροι που πρέπει να καταβληθούν για τα εμπορεύματα καλύπτονται από διεθνώς ισχύουσα εγγύηση. Το δελτίο TIR ορίζει ότι η εγγύηση αυτή πρέπει να γίνεται αποδεκτή από τις χώρες διαμετακόμισης και προορισμού.

Κατάλογος συσκευασίας

Ο κατάλογος συσκευασίας (P/L) είναι ένα εμπορικό έγγραφο που συνοδεύει το εμπορικό τιμολόγιο και τα έγγραφα μεταφοράς. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα εισαγόμενα είδη και τις λεπτομέρειες της συσκευασίας κάθε αποστολής (βάρος, διαστάσεις, θέματα χειρισμού κ.λπ.).

Απαιτείται για τον εκτελωνισμό ως απογραφή του εισερχόμενου φορτίου.

Ο κατάλογος συσκευασίας περιλαμβάνει γενικά:

  • πληροφορίες σχετικά με τον εξαγωγέα, τον εισαγωγέα και τη μεταφορική εταιρεία
  • ημερομηνία έκδοσης
  • αριθμός τιμολογίου μεταφοράς εμπορευμάτων
  • είδος συσκευασίας (τύμπανο, κλωβό, χαρτόνι, κουτί, κάννη, σάκος κ.λπ.)
  • αριθμός δεμάτων
  • περιεχόμενο κάθε συσκευασίας (περιγραφή των εμπορευμάτων και αριθμός τεμαχίων ανά συσκευασία)
  • σήματα και αριθμοί
  • καθαρό βάρος, μεικτό βάρος και μέτρηση των συσκευασιών

Δεν απαιτείται ειδικό έντυπο. Ο εξαγωγέας καταρτίζει τον κατάλογο συσκευασίας σύμφωνα με τη συνήθη επιχειρηματική πρακτική. Το πρωτότυπο του εγγράφου και τουλάχιστον ένα αντίγραφο πρέπει να υποβληθούν. Γενικά, δεν χρειάζεται να υπογραφεί. Ωστόσο, στην πράξη, το πρωτότυπο και ένα αντίγραφο του καταλόγου συσκευασίας συχνά υπογράφονται. Ο κατάλογος συσκευασίας μπορεί να καταρτίζεται σε οποιαδήποτε γλώσσα. Ωστόσο, συνιστάται η μετάφραση στα αγγλικά.

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις