Έγγραφα και διαδικασίες εκτελωνισμού
Το παρόν τμήμα απευθύνεται στους εισαγωγείς της ΕΕ. Παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες εισαγωγής στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως η καταχώριση ως οικονομικός φορέας και ο αριθμός καταχώρισης και ταυτοποίησης οικονομικών φορέων (EORI), τα διάφορα έγγραφα που πρέπει να συμπληρώσετε και συνδέσμους με ειδικές τομεακές και εθνικές απαιτήσεις. Για λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα προϊόντα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον βοηθό μου για το εμπόριο.
Σε αυτό το κεφάλαιο θα βρείτε
- τα έγγραφα που απαιτούνται για τον εκτελωνισμό στην ΕΕ
- πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο απόκτησης αριθμού EORI
- τα διάφορα τελωνειακά καθεστώτα
- πληροφορίες σχετικά με τα πιστοποιητικά καταγωγής στο πλαίσιο του εκτελωνισμού
- ειδικές πληροφορίες για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ σχετικά με τις εισαγωγές
Έγγραφα που απαιτούνται για τον εκτελωνισμό στην ΕΕ
Απόδειξη προέλευσης
Ως αποδεικτικό καταγωγής νοείται ένα διεθνές εμπορικό έγγραφο που πιστοποιεί ότι τα εμπορεύματα που περιλαμβάνονται σε μια αποστολή κατάγονται από συγκεκριμένη χώρα ή έδαφος. Πρέπει να δηλώνεται μαζί με το ΕΔΕ και να προσκομίζεται μαζί με αυτό για εκτελωνισμό.
Γενικά, ο χαρακτήρας καταγωγής των εμπορευμάτων μπορεί να αποδεικνύεται με:
- πιστοποιητικά μη προτιμησιακής καταγωγής, τα οποία πιστοποιούν ότι η χώρα καταγωγής των εμπορευμάτων δεν πληροί τις προϋποθέσεις για προτιμησιακή μεταχείριση. Τα πιστοποιητικά αυτά εκδίδονται συνήθως από τα εμπορικά επιμελητήρια.
- πιστοποιητικά προτιμησιακής καταγωγής, τα οποία επιτρέπουν στα εμπορεύματα να επωφελούνται από μειωμένους ή μηδενικούς δασμούς όταν εισάγονται από τις τρίτες χώρες με τις οποίες έχει υπογραφεί προτιμησιακή συμφωνία.
Τα πιστοποιητικά αυτά πρέπει να εκδίδονται από τις τελωνειακές αρχές της χώρας εξαγωγής και να προσκομίζονται κατά τον εκτελωνισμό.
- το είδος του πιστοποιητικού για το οποίο υποβάλλεται αίτηση καθορίζεται από κάθε προτιμησιακή συμφωνία: Έντυπο Α (για το καθεστώς ΣΓΠ), EUR MED (για ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις στο σύστημα PEM) ή 1 EUR (όλες οι άλλες περιπτώσεις)
- Δηλώσεις τιμολογίου που εκδίδονται από τον εξαγωγέα στη δικαιούχο χώρα ή στη χώρα εταίρο. Θα πρέπει να διακρίνονται δύο περιπτώσεις
- για αποστολές έως 6,000 EUR, οι δηλώσεις τιμολογίου μπορούν να εκδίδονται από οποιονδήποτε εξαγωγέα στη δικαιούχο χώρα/χώρα-εταίρο.
- για αποστολές άνω των 6,000 EUR, οι δηλώσεις τιμολογίου εκδίδονται μόνο από εγκεκριμένο εξαγωγέα.
Μια ιδιαίτερη περίπτωση δηλώσεων τιμολογίου είναι το σύστημα REX.
Μπορούν επίσης να προσκομίζονται πιστοποιητικά Δεσμευτικών Δασμολογικών Πληροφοριών ή/και Δεσμευτικών Πληροφοριών Καταγωγής.
Βλ. επίσης:
- Τηλεφόρτωση ενιαίου διοικητικού εγγράφου (ΕΔΕ) (έγγραφο Excel)
- Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τελωνειακή διασάφηση
Συνοπτική διασάφηση εισόδου (ENS)
Η συνοπτική διασάφηση εισόδου περιέχει εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με φορτία που εισέρχονται στην ΕΕ. Επιτρέπει στα τελωνεία να διενεργούν ανάλυση κινδύνου για λόγους ασφάλειας και προστασίας. Η ENS πρέπει να κατατίθεται στο πρώτο τελωνείο εισόδου στην ΕΕ από τον μεταφορέα των εμπορευμάτων (από τον μεταφορέα των εμπορευμάτων, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει από τον εισαγωγέα παραλήπτη, ή από αντιπρόσωπο του μεταφορέα ή του εισαγωγέα) — ακόμη και αν τα εμπορεύματα δεν πρόκειται να εισαχθούν στην ΕΕ. Ισχύουν οι ακόλουθες προθεσμίες για την κατάθεση της ΣΔΕ με βάση τον τρόπο μεταφοράς των εμπορευμάτων
- θαλάσσια μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων: τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την έναρξη της φόρτωσης στον λιμένα της αλλοδαπής
- χύδην θαλάσσιο φορτίο: τουλάχιστον 4 ώρες πριν από την άφιξη
- θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων: τουλάχιστον 2 ώρες πριν από την άφιξη
- πτήσεις μικρών αποστάσεων (κάτω των 4 ωρών): τουλάχιστον κατά τον πραγματικό χρόνο απογείωσης του αεροσκάφους
- πτήσεις μεγάλων αποστάσεων (4 ωρών και άνω): τουλάχιστον 4 ώρες πριν από την άφιξη στον πρώτο αερολιμένα στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ
- οδική κυκλοφορία: τουλάχιστον 1 ώρα πριν από την άφιξη
Σημείωση: Η συνοπτική διασάφηση εισόδου απαιτεί πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε έγγραφα που προέρχονται από τον εξαγωγέα (φορτωτική, εμπορικά τιμολόγια κ.λπ.). Βεβαιωθείτε ότι τα έγγραφα αυτά περιέρχονται στον υπόχρεο για την έγκαιρη υποβολή της δήλωσης.Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συνοπτική διασάφηση εισόδου. Ο ενωσιακός τελωνειακός κώδικας εισήγαγε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ανάλυση κινδύνου στην παρούσα δήλωση. Βλ. συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις ENS.
Εγγραφή ως οικονομικός φορέας (αριθμός EORI)
Ο αριθμός καταχώρισης και ταυτοποίησης οικονομικού φορέα (EORI) είναι ένας μοναδικός αναγνωριστικός κωδικός που χορηγείται από τελωνειακή αρχή σε χώρα της ΕΕ σε όλους τους οικονομικούς φορείς (εταιρείες και φυσικά πρόσωπα) που ασκούν δραστηριότητες που καλύπτονται από την τελωνειακή νομοθεσία της ΕΕ. Στους εισαγωγείς που είναι εγκατεστημένοι εκτός της ΕΕ χορηγείται EORI την πρώτη φορά που καταθέτουν:
- τελωνειακή διασάφηση
- συνοπτική διασάφηση εισόδου (ENS)
- συνοπτική διασάφηση εξόδου (EXS)
Οι φορείς εκμετάλλευσης χρησιμοποιούν αυτόν τον αριθμό σε όλες τις επικοινωνίες με οποιαδήποτε τελωνειακή αρχή της ΕΕ για την οποία απαιτείται αναγνωριστικός κωδικός με βάση την ΕΕ, για παράδειγμα σε τελωνειακές διασαφήσεις. Οι ήδη χορηγηθέντες αριθμοί EORI μπορούν να ελεγχθούν σε μια από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μπορούν να ανακτηθούν οι αρχές που καταχωρίζουν αριθμούς EORI σε κάθε χώρα της ΕΕ.
Βλ. επίσης τις κατευθυντήριες γραμμές EORI
Τελωνειακές διαδικασίες στην ΕΕ
Όταν τα εμπορεύματα φθάνουν στο τελωνείο εισόδου στην ΕΕ, τίθενται σε προσωρινή εναπόθεση υπό τελωνειακή επιτήρηση (όχι περισσότερο από 90 ημέρες) έως ότου υπαχθούν σε ένα από τα ακόλουθα τελωνειακά καθεστώτα (ή επανεξαχθούν):
Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία
Σκοπός του καθεστώτος θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία είναι η διεκπεραίωση όλων των διατυπώσεων εισαγωγής, ώστε τα εμπορεύματα να μπορούν να πωληθούν στην αγορά της Ένωσης.
Τα εμπορεύματα τίθενται σε ανάλωση μόλις εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις εισαγωγής:
- Έχουν καταβληθεί όλοι οι εφαρμοστέοι δασμοί και άλλες επιβαρύνσεις.
- Προσκομίστηκαν πιστοποιητικά εισαγωγής για εμπορεύματα που υπόκεινται σε ποσοστώσεις.
- Έχουν υποβληθεί όλες οι ισχύουσες άδειες και πιστοποιητικά (π.χ. κτηνιατρικό πιστοποιητικό για ορισμένα ζώα ή ζωικά προϊόντα).
Τα εισαγόμενα εμπορεύματα υπάγονται στο καθεστώς με τελωνειακή διασάφηση. Η ημερομηνία αποδοχής της παρούσας διασάφησης από το τελωνείο χώρας της ΕΕ είναι επίσης η ημερομηνία που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού του εισαγωγικού δασμού, του φόρου προστιθέμενης αξίας και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, κατά περίπτωση.
Ιδιαίτερες διαδικασίες
Τα εμπορεύματα μπορούν να υποβληθούν σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες επεξεργασίες:
- Ενωσιακή διαμετακόμιση, η οποία περιλαμβάνει:
- Εξωτερική διαμετακόμιση — τα μη ενωσιακά εμπορεύματα μπορούν να διακινούνται από ένα σημείο στο άλλο εντός του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ χωρίς να υπόκεινται σε εισαγωγικούς δασμούς, άλλες επιβαρύνσεις που σχετίζονται με την εισαγωγή των εμπορευμάτων (δηλαδή εσωτερικούς φόρους) και μέτρα εμπορικής πολιτικής. Η μεταφορά εμπορευμάτων σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ σημαίνει ότι οι διαδικασίες εκτελωνισμού μεταφέρονται στο τελωνείο προορισμού.
- Εσωτερική διαμετακόμιση — Τα ενωσιακά εμπορεύματα μπορούν να διακινούνται από ένα σημείο στο άλλο εντός του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ χωρίς αλλαγή του τελωνειακού τους χαρακτήρα. Αυτό περιλαμβάνει τη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω άλλου εδάφους που βρίσκεται εκτός του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ.
- Αποθήκευση, η οποία περιλαμβάνει την τελωνειακή αποταμίευση και τις ελεύθερες ζώνες:
- Τελωνειακή αποταμίευση — μη ενωσιακά εμπορεύματα μπορούν να αποθηκεύονται σε εγκαταστάσεις ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο εγκεκριμένο από τις τελωνειακές αρχές και υπό τελωνειακή επιτήρηση («τελωνειακές αποθήκες») χωρίς να υπόκεινται σε εισαγωγικούς δασμούς, άλλες επιβαρύνσεις που συνδέονται με την εισαγωγή των εμπορευμάτων και μέτρα εμπορικής πολιτικής.
- Ελεύθερες ζώνες — Τα κράτη μέλη μπορούν να χαρακτηρίζουν τμήματα του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης ως ελεύθερες ζώνες. Πρόκειται για τις περιπτώσεις στις οποίες τα εμπορεύματα μπορούν να εισαχθούν χωρίς εισαγωγικούς δασμούς, άλλες επιβαρύνσεις (π.χ. εσωτερικούς φόρους) και μέτρα εμπορικής πολιτικής, έως ότου λάβουν κάποιο άλλο εγκεκριμένο τελωνειακό καθεστώς ή επανεξαχθούν. Τα εμπορεύματα μπορούν επίσης να υποβάλλονται σε απλές εργασίες, όπως η μεταποίηση και η επανασυσκευασία.
- Ειδική χρήση που περιλαμβάνει την προσωρινή εισαγωγή και τον ειδικό προορισμό:
- Προσωρινή εισαγωγή — Τα μη ενωσιακά εμπορεύματα μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ χωρίς την καταβολή εισαγωγικών δασμών, υπό τον όρο ότι προορίζονται για επανεξαγωγή χωρίς να αλλάζουν. Η μέγιστη περίοδος προσωρινής εισαγωγής είναι δύο έτη.
- Ειδικός προορισμός — τα εμπορεύματα μπορούν να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή από δασμούς ή με μειωμένο δασμό λόγω της ειδικής χρήσης τους.
- Τελειοποίηση που περιλαμβάνει τελειοποίηση προς επανεξαγωγή και τελειοποίηση προς επανεισαγωγή:
- Τελειοποίηση προς επανεξαγωγή — Τα εμπορεύματα μπορούν να εισάγονται στην ΕΕ, χωρίς να υπόκεινται σε δασμούς, φόρους και διατυπώσεις, για να μεταποιηθούν υπό τελωνειακό έλεγχο και στη συνέχεια να επανεξαχθούν.Εάν τελικά τα τελικά προϊόντα δεν εξάγονται, υπόκεινται στους εφαρμοστέους δασμούς και διατυπώσεις.
- Τελειοποίηση προς επανεισαγωγή — Τα ενωσιακά εμπορεύματα μπορούν να εξάγονται προσωρινά από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης για σκοπούς τελειοποίησης.Τα μεταποιημένα εμπορεύματα μπορούν να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία με πλήρη ή μερική απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς.
Βλ. επίσης:
- Περισσότερες πληροφορίες για τα τελωνειακά καθεστώτα
- Σενάριο γενικών εισαγωγών (Ευρωπαϊκή Πύλη Τελωνειακών Πληροφοριών)
- ΕΤΚ — Έγγραφα καθοδήγησης (ΓΔ TAXUD)
Απαιτήσεις και αρχές των κρατών μελών για τις εισαγωγές
Ως τελωνειακή ένωση, η ΕΕ επωφελείται από διαδικασίες εισαγωγής που είναι σε μεγάλο βαθμό εναρμονισμένες.Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ των 27 κρατών μελών.
Βλέπε τον κατάλογο των κρατών μελών της ΕΕ και των κυριότερων αρμόδιων αρχών τους που μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες εισαγωγής, τα εμπορικά καθεστώτα, τις άδειες εισαγωγής και τις αρμόδιες αρχές για την επιθεώρηση ειδικών απαιτήσεων. Θα πρέπει να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν με μοναδικές απαιτήσεις για τη χώρα τους. Οι αρχές αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν σε θέματα όπως:
- Πού πρέπει να καταθέσετε το ενιαίο διοικητικό έγγραφο
- Ποιες ελεύθερες ζώνες είναι διαθέσιμες προς χρήση
- Τρόπος απόκτησης των πιστοποιητικών εισαγωγής
- Επιθεωρήσεις ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης
- Φυτοϋγειονομικές επιθεωρήσεις
- Υγειονομικός έλεγχος των τροφίμων και των ζωοτροφών
- ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ και ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
- Έλεγχος του εμπορίου χημικών προϊόντων, λιπασμάτων και αποβλήτων
- Τεχνική τυποποίηση
- Απαιτήσεις συσκευασίας και επισήμανσης
Νομοθεσία
- Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L-269 10/10/2013) (CELEX 32013R0952)
- Για τη συμπλήρωση του κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά μεταβατικούς κανόνες για ορισμένες διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα στις περιπτώσεις που τα σχετικά ηλεκτρονικά συστήματα δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία και για την τροποποίησή του (ΕΕ L-69 15/03/2016) (CELEX 32016R0341).