24 studenoga 2022

Šesti poslovni forum EU-a i GCC-a

O događanju

Šesti poslovni forum EU-a i GCC-a idealna je prilika za usmjeravanje na najnovije političke inicijative u donošenju politika Europske unije i Vijeća za suradnju u Zaljevu te alate koji se upotrebljavaju za suočavanje s trenutačnim izazovima klimatskih promjena, energetske sigurnosti, zelene i digitalne tranzicije. U okviru politike Zajedničke komunikacije „Strateško partnerstvo sa Zaljevom” nedavne političke inicijative EU-a kao što su Global Gateway, sigurnost opskrbe hranom i zeleni plan pružaju okvir za globalno djelovanje sa strateškim partnerima kao što je GCC. Glavne teme razmotrit će se na glavnoj uvodnoj sjednici poslovnog foruma i dodatno će se detaljno istražiti u sljedećim temama panela i panel-raspravama.

Donošenje i provedba tih strategija važni su ne samo za buduću gospodarsku strukturu Europe, već nude potencijalne modele i partnerstva za druge zemlje diljem svijeta, uključujući države članice GCC-a. Ta usmjerenost na politiku i program bit će dopunjena prezentacijama iz zemalja članica GCC-a o mogućnostima ulaganja i trgovinskih projekata za poduzeća iz EU-a.

Registriranje

Pozadina događaja

Vlade diljem svijeta ne razmišljaju samo o gospodarskim izazovima oporavka nakon pandemije kako bi utvrdile strategije za održiv dugoročni rast i razvoj. U razdoblju nakon pandemije EU i države članice GCC-a osmislili su politike i proveli niz mjera za održiv gospodarski oporavak.

Kako je navedeno u Zajedničkoj komunikaciji Europskom parlamentu i Vijeću pod nazivom „Strateško partnerstvo sa Zaljevom” objavljenoj u svibnju 2022., s obzirom na obilje događaja od Sporazuma o suradnji između EU-a i GCC-a iz 1989. i potrebu za mnogo jačom i sveobuhvatnijom suradnjom, EU je odlučan u namjeri da sklopi partnerstvo s regijom Perzijskog zaljeva i revitalizira suradnju putem snažnog strateškog partnerstva i čvrstih bilateralnih institucionalnih okvira.

Povećanje trgovine i ulaganja, borba protiv klimatskih promjena, osiguravanje globalnog zdravlja i energetske sigurnosti te neometana zelena tranzicija pitanja su od snažnog zajedničkog interesa. Strateškim partnerstvom između EU-a i Vijeća za suradnju u Zaljevu i njegovih država članica povećat će se blagostanje i sigurnost obaju partnera te postići stvarni rezultati u suočavanju s globalnim izazovima. Takvo partnerstvo temeljit će se na tradicionalnim snažnim vezama koje već postoje između pojedinih zemalja Vijeća za suradnju u Zaljevu i država članica EU-a.

Dnevni red

Kada
24. studenoga 2022.
Gdje
Rezidencijska palača, Bruxelles
Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice