Συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Σινγκαπούρης
Η συμφωνία καταργεί τους τελωνειακούς δασμούς και τη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όταν εξάγουν στη Σιγκαπούρη. Επίσης, αίρει άλλα εμπόδια στο εμπόριο και βελτιώνει το εμπόριο βασικών αγαθών, όπως τα ηλεκτρονικά, τα τρόφιμα και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Η συμφωνία ανοίγει επίσης την αγορά της Σιγκαπούρης για τις εξαγωγές υπηρεσιών της ΕΕ, για παράδειγμα στον τομέα των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών.
Η συμφωνία με μια ματιά
Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Σινγκαπούρης (ΣΕΣΕΕΣ) τέθηκε σε ισχύ στις 21 Νοεμβρίου 2019. Βλέπε το πλήρες κείμενο και τα παραρτήματα της συμφωνίας.
Η ΕΕ και η Σινγκαπούρη υπέγραψαν επίσης συμφωνία προστασίας των επενδύσεων (EUSIPA). Θα τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωσή του από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τις δικές τους εθνικές διαδικασίες.
Ποια είναι τα οφέλη για την επιχείρησή σας;
Η ΣΕΣΕΕΣ αποφέρει σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων
- αυξημένη πρόσβαση των επιχειρήσεων της ΕΕ στη Σινγκαπούρη και αντιστρόφως
- λιγότερο επαχθείς τεχνικοί κανόνες
- κατάργηση των διπλών δοκιμών για ορισμένα προϊόντα
- τελωνειακά καθεστώτα και κανόνες καταγωγής που διευκολύνουν το εμπόριο
- προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) — ειδικά περιφερειακά προϊόντα τροφίμων και ποτών, όπως το ζαμπόν Πάρμας και το ιρλανδικό ουίσκι
- νέες ευκαιρίες στον τομέα των περιβαλλοντικών υπηρεσιών και των πράσινων δημόσιων διαγωνισμών
- η άρση των εμποδίων στο εμπόριο και οι επενδύσεις στις πράσινες τεχνολογίες
Πώς θα ωφελήσει η εμπορική συμφωνία τις γεωργικές κοινότητες της ΕΕ;
Πριν από την εμπορική συμφωνία, η Σινγκαπούρη είχε μηδενικούς δασμούς στις εισαγωγές όλων των γεωργικών προϊόντων διατροφής εκτός από τη μπύρα. Κατά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, η Σινγκαπούρη εξάλειψε επίσης όλους τους εναπομείναντες δασμούς για την μπίρα, την μπίρα και τη σαμσού.
Η συμφωνία αναγνωρίζει και προστατεύει τις γεωγραφικές ενδείξεις για τους οίνους, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που προέρχονται από την επικράτεια της ΕΕ ή της Σιγκαπούρης.
Επίσης, τα μέτρα που προβλέπονται στο υγειονομικό και φυτοϋγειονομικό μέρος της συμφωνίας αποσκοπούν στην προστασία της ζωής και της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών. Τα μέτρα αυτά αναφέρονται στην αναγνώριση περιοχών χαμηλού/ελεύθερου επιβλαβούς οργανισμού ή νόσων και διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών και την αποφυγή εμπορικών φραγμών.
Η Σιγκαπούρη έχει πολύ μικρή γεωργική γη, έτσι ώστε να καλύπτει τις διατροφικές της ανάγκες με εισαγωγές.
Η γεωργική παραγωγή της είναι μικρής κλίμακας και περιορίζεται σε
- άνθη
- ορισμένα φρούτα (κυρίως durians και rambutans)
- αυγά
- λαχανικά
- πουλερικά
- χοιρινό
Το 2019, η ΕΕ-27 εξήγαγε αγροδιατροφικά προϊόντα ύψους 1,9 δισ. EUR στη Σινγκαπούρη, υπερδιπλάσια 10 χρόνια νωρίτερα. Σήμερα, η Σιγκαπούρη είναι η 5η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ στην Ασία και η 18η παγκοσμίως.
Πόσο μεγάλη είναι η αγορά της Σιγκαπούρης; Πόσο εμπόριο κάνει η ΕΕ με τη Σιγκαπούρη;
Με πληθυσμό 5,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, η Σιγκαπούρη αποτελεί βασικό εμπορικό, μεταφορικό και οικονομικό κόμβο στην Ασία. Έχοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο εμπορικών συμφωνιών με περισσότερους από 30 εταίρους, η χώρα εμπορεύεται περισσότερα από 550 δισεκατομμύρια ευρώ με τον υπόλοιπο κόσμο κάθε χρόνο.
Για την ΕΕ, η Σιγκαπούρη είναι ο 14ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος στον κόσμο και ο πρώτος στη Νοτιοανατολική Ασία (SEA). Έχοντας μια βαθιά προσανατολισμένη στις υπηρεσίες οικονομία, η Σιγκαπούρη είναι επίσης ο πέμπτος μεγαλύτερος εταίρος της ΕΕ στον τομέα των υπηρεσιών παγκοσμίως.
Με περισσότερες από 10,000 ευρωπαϊκές εταιρείες που ίδρυσαν τα γραφεία τους/περιφερειακούς κόμβους στη Σιγκαπούρη, η χώρα έγινε ο 6οςπαγκόσμιος προορισμός της ΕΕ για εξερχόμενες άμεσες επενδύσεις και αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των άμεσων επενδύσεων της ΕΕ στη ΣΕΠΕ.
Τιμολόγια
Για εξαγωγές στη Σιγκαπούρη
Πριν από τη συμφωνία, σχεδόν όλα τα εμπορεύματα που κατάγονται από την ΕΕ μπορούσαν ήδη να εισέλθουν στη Σινγκαπούρη χωρίς δασμούς. Από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, η Σινγκαπούρη δεσμεύεται να εφαρμόζει αδασμολόγητη πρόσβαση σε όλα τα εμπορεύματα που προέρχονται από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπόκειντο προηγουμένως σε δασμούς (όπως η μπίρα και η μπίρα).
Για τις εισαγωγές στην ΕΕ
Από τις 21 Νοεμβρίου 2019, περίπου το 84 % των εισαγωγών από τη Σινγκαπούρη στην ΕΕ εισάγονται αδασμολόγητα.
Παραδείγματα τομέων που επωφελούνται από την άμεση κατάργηση των δασμών περιλαμβάνουν:
- ηλεκτρονικά
- φαρμακευτικά προϊόντα
- τα περισσότερα πετροχημικά (ορισμένοι δασμοί στα πετροχημικά θα καταργηθούν σταδιακά μόνο μετά από 3 χρόνια)
- μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα (με εξαίρεση τη χημικώς καθαρή φρουκτόζη και το γλυκό καλαμπόκι)
Σχεδόν όλοι οι εναπομείναντες τελωνειακοί δασμοί που εφαρμόζονται στα εμπορεύματα της Σινγκαπούρης που εισέρχονται στην ΕΕ θα καταργηθούν σταδιακά πριν από τον Νοέμβριο του 2024.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να εφαρμόζει δασμούς σε ορισμένα προϊόντα ακόμη και μετά το τέλος της περιόδου σταδιακής κατάργησης, μεταξύ άλλων σε ορισμένα αλιευτικά προϊόντα (Τιλάπια, παλαμίδα) και στη μεταποιημένη γεωργία, καθώς και σε χημικά καθαρή φρουκτόζη και γλυκό καλαμπόκι.
Κατάργηση των δασμών
Η εμπορική συμφωνία περιγράφει λεπτομερώς τις κατηγορίες σταδιακής κατάργησης των δασμών σε διάστημα 5 ετών στο παράρτημα 2-Α της συμφωνίας.
Μπορείτε να βρείτε το χρονοδιάγραμμα κατάργησης των δασμών για το συγκεκριμένο προϊόν σας στο My Trade Assistant.
Κανόνες καταγωγής
Προκειμένου να τύχει προτιμησιακής μεταχείρισης, το προϊόν σας θα πρέπει να πληροί τους κανόνες καταγωγής βάσει της συμφωνίας. Ελέγξτε το διαδραστικό «Εργαλείο Αυτοαξιολόγησης Κανόνων Προέλευσης (ROSA)» στο My Trade Assistant για να αξιολογήσετε εάν το προϊόν σας πληροί τους κανόνες καταγωγής και να μάθετε πώς μπορείτε να προετοιμάσετε τα σωστά έγγραφα.
Γενικές πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες καταγωγής και τις διαδικασίες καταγωγής διατίθενται στο παρόν τμήμα.
Η καταγωγή είναι η «οικονομική ιθαγένεια» των εμπορευμάτων που αποτελούν αντικείμενο εμπορίας. Εάν είστε νέοι στο θέμα, μπορείτε να βρείτε μια εισαγωγή στις κύριες έννοιες στην ενότητα εμπορευμάτων.
Κανόνες καταγωγής
Πού μπορώ να βρω τους κανόνες καταγωγής;
Οι κανόνες καταγωγής καθορίζονται στο πρωτόκολλο 1 της ΣΕΣΕΕΣ.
Το προϊόν μου κατάγεται από την ΕΕ ή τη Σινγκαπούρη;
Για να πληροίτε τις προϋποθέσεις για χαμηλότερο ή μηδενικό προτιμησιακό δασμό στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Σινγκαπούρης, το προϊόν σας πρέπει να κατάγεται από την ΕΕ ή τη Σινγκαπούρη. Ένα προϊόν θεωρείται καταγωγής ΕΕ ή Σινγκαπούρης, εάν
- που παράγονται εξ ολοκλήρου στην ΕΕ ή τη Σινγκαπούρη ή
- κατασκευάζεται στην ΕΕ ή τη Σινγκαπούρη με τη χρήση μη καταγόμενων υλών και πληροί τους ειδικούς κανόνες προϊόντος που ορίζονται στο παράρτημα Β του πρωτοκόλλου για τους κανόνες καταγωγήςΒλ.
επίσης παράρτημα Α Εισαγωγικές σημειώσεις του καταλόγου του παραρτήματος Β για περιγραφή του τρόπου ανάγνωσης των κανόνων. Επιπλέον, το παράρτημα Β στοιχείο α) της προσθήκης του παραρτήματος Β προβλέπει εναλλακτικούς ειδικούς κανόνες για ορισμένα προϊόντα καταγωγής Σινγκαπούρης, οι οποίοι περιορίζονται από ετήσια ποσόστωση.
Το προϊόν πρέπει επίσης να πληροί όλες τις άλλες εφαρμοστέες απαιτήσεις που καθορίζονται στο κεφάλαιο (π.χ. ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση, ο κανόνας της μη μεταβολής). Υπάρχουν επίσης ορισμένες πρόσθετες δυνατότητες ευελιξίας που θα σας βοηθήσουν να συμμορφωθείτε με τους ειδικούς κανόνες για το προϊόν (για παράδειγμα, ανοχή και σώρευση).
Παραδείγματα των κύριων τύπων κανόνων ανά προϊόν στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ
- ο κανόνας της προστιθέμενης αξίας — η αξία όλων των μη καταγόμενων υλών ενός προϊόντος δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα ορισμένο ποσοστό της τιμής εκ του εργοστασίου του
- η αλλαγή της δασμολογικής κατάταξης — η διαδικασία παραγωγής οδηγεί σε αλλαγή της δασμολογικής κατάταξης μεταξύ των μη καταγόμενων υλών και του τελικού προϊόντος — π.χ. παραγωγή χαρτιού (κεφάλαιο 48 του εναρμονισμένου συστήματος) από μη καταγόμενο πολτό (κεφάλαιο 47 του εναρμονισμένου συστήματος)
- ειδικές εργασίες —απαιτείται ειδική διαδικασία παραγωγής, π.χ. η κλώση ινών σε νήματα — οι κανόνες αυτοί χρησιμοποιούνται κυρίως στους τομείς της ένδυσης και των χημικών προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας
Συμβουλές για να σας βοηθήσουν να συμμορφωθείτε με τους ειδικούς κανόνες για το προϊόν
Προβλέπεται πρόσθετη ευελιξία που θα σας βοηθήσει να συμμορφώνεστε με τους ειδικούς ανά προϊόν κανόνες, όπως οι ανοχές ή η σώρευση.
Ανοχή
Στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Σιγκαπούρης, ο κανόνας ανοχής επιτρέπει στον παραγωγό να χρησιμοποιεί μη καταγόμενες ύλες που κανονικά απαγορεύονται από τον ειδικό κανόνα του προϊόντος, εφόσον το καθαρό βάρος ή η αξία τους δεν υπερβαίνει
- 10 % του βάρους του προϊόντος για γεωργικά και μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα που υπάγονται στα κεφάλαια 2 και 4 έως 24 του εναρμονισμένου συστήματος, εκτός των μεταποιημένων αλιευτικών προϊόντων του κεφαλαίου 16
- 10 % της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος για βιομηχανικά προϊόντα εκτός από κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και είδη ένδυσης
Ειδικά όρια ανοχής ισχύουν για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα ενδύματα που κατατάσσονται στα κεφάλαια 50 έως 63 του Εναρμονισμένου Συστήματος, τα οποία περιλαμβάνονται στη σημείωση 6 και στη σημείωση 7του παραρτήματος Α Εισαγωγικές σημειώσεις του πίνακα του παραρτήματος Β
Η ανοχή αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υπέρβαση οποιουδήποτε ορίου μέγιστης αξίας μη καταγόμενων υλών που απαριθμούνται στους ειδικούς κανόνες για κάθε προϊόν.
Σώρευση
Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Σιγκαπούρης προβλέπει τρεις τρόπους σώρευσης της καταγωγής. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι επί του παρόντος ισχύει μόνο η πρώτη (διμερής σώρευση)
- διμερής σώρευση — ύλες καταγωγής Σινγκαπούρης μπορούν να υπολογιστούν ως καταγόμενες από την ΕΕ όταν χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός προϊόντος στην ΕΕ (και αντιστρόφως)
- σώρευση με χώρα ASEAN που έχει συνάψει προτιμησιακή συμφωνία με την ΕΕ, η οποία επιτρέπει τον υπολογισμό των υλών καταγωγής των εν λόγω χωρών ως καταγωγής Σινγκαπούρης ή ΕΕ όταν χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός προϊόντος
Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι οι ύλες που απαριθμούνται στο παράρτημα Γ του πρωτοκόλλου για τους κανόνες καταγωγής εξαιρούνται από την παρούσα σώρευση. Επί του παρόντος, η σώρευση αυτή δεν ισχύει. - η σώρευση με χώρα του ASEAN η οποία δεν έχει προτιμησιακή συμφωνία με την ΕΕ, η οποία επιτρέπει τον υπολογισμό των υλών καταγωγής των εν λόγω χωρών ως καταγωγής ΕΕ ή Σινγκαπούρης, όταν χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των προϊόντων που απαριθμούνται στο παράρτημα Δ του πρωτοκόλλου για τους κανόνες καταγωγής επί του
παρόντος, η σώρευση αυτή δεν ισχύει.
Άλλες απαιτήσεις
Το προϊόν πρέπει επίσης να πληροί όλες τις άλλες εφαρμοστέες απαιτήσεις που καθορίζονται στο πρωτόκολλο για τους κανόνες καταγωγής, όπως ο κανόνας της μη τροποποίησης.
Μεταφορά μέσω τρίτης χώρας: κανόνας μη μεταβολής
Τα καταγόμενα προϊόντα πρέπει να μεταφέρονται από την ΕΕ στη Σινγκαπούρη (και αντιστρόφως) χωρίς περαιτέρω μεταποίηση σε τρίτη χώρα.
Ορισμένες πράξεις μπορούν να διεξαχθούν σε τρίτη χώρα εάν τα προϊόντα παραμένουν υπό τελωνειακή επιτήρηση, όπως:
- προσθήκη ή τοποθέτηση σημάτων, ετικετών, σφραγίδων ή κάθε τεκμηρίωσης για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις ειδικές εγχώριες απαιτήσεις της χώρας εισαγωγής
- διατήρηση των προϊόντων σε καλές συνθήκες
- αποθήκευση
- διαχωρισμός των αποστολών
Σε περίπτωση αμφιβολίας, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ζητήσουν από τον διασαφιστή να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία συμμόρφωσης. Αποδεικτικά στοιχεία συμμόρφωσης μπορούν να παρέχονται με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των
- συμβατικά έγγραφα μεταφοράς, όπως φορτωτικές
- πραγματικά ή συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που βασίζονται στη σήμανση ή την αρίθμηση των συσκευασιών
- κάθε αποδεικτικό στοιχείο που σχετίζεται με τα ίδια τα εμπορεύματα
Επιστροφή δασμών
Η επιστροφή των δασμών που καταβλήθηκαν προηγουμένως για τις μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή προϊόντος το οποίο εξάγεται βάσει προτιμησιακού δασμού δεν επιτρέπεται βάσει της παρούσας εμπορικής συμφωνίας.
Διαδικασίες καταγωγής
Οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς πρέπει να ακολουθούν τις διαδικασίες καταγωγής. Οι διαδικασίες καθορίζονται στο τμήμα Β του πρωτοκόλλου σχετικά με τους κανόνες καταγωγής της συμφωνίας. Διευκρινίζουν, για παράδειγμα, πώς:
- δήλωση της καταγωγής ενός προϊόντος
- για τη διεκδίκηση προτιμήσεων
- οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επαληθεύουν την καταγωγή ενός προϊόντος
Πώς να διεκδικήσετε ένα προτιμησιακό τιμολόγιο;
Για να επωφεληθούν από προτιμησιακό δασμό, οι εισαγωγείς πρέπει να προσκομίζουν απόδειξη καταγωγής.
Βάσει της συμφωνίας αυτής, οι εισαγωγείς μπορούν να ζητήσουν προτιμησιακό δασμό βάσει δήλωσης καταγωγής που υποβάλλει ο εξαγωγέας.
Δήλωση καταγωγής
Υπεύθυνη δήλωση του εξαγωγέα
Οι εξαγωγείς μπορούν να δηλώνουν αυτοπροσώπως ότι το προϊόν τους κατάγεται από την ΕΕ ή τη Σινγκαπούρη, υποβάλλοντας δήλωση καταγωγής
- στην ΕΕ μπορεί να γίνει
- από εγκεκριμένο εξαγωγέα
- από οποιονδήποτε εξαγωγέα, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική αξία της αποστολής δεν υπερβαίνει τα 6,000 EUR
- στη Σιγκαπούρη μπορεί να γίνει από έναν εξαγωγέα που
- είναι εγγεγραμμένος στις αρχές της Σιγκαπούρης
- έχει λάβει έναν μοναδικό αριθμό οντότητας
Εγκεκριμένοι εξαγωγείς
Οι τελωνειακές αρχές της χώρας εξαγωγής μπορούν να επιτρέπουν σε κάθε εξαγωγέα που εξάγει προϊόντα στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας να συντάσσει δηλώσεις καταγωγής για τα προϊόντα ανεξάρτητα από την αξία τους. Ο εξαγωγέας πρέπει να παρέχει επαρκείς εγγυήσεις στις τελωνειακές αρχές ότι ο χαρακτήρας καταγωγής των προϊόντων και η εκπλήρωση όλων των άλλων απαιτήσεων της συμφωνίας (πρωτόκολλο) μπορούν να επαληθευτούν. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ανακαλέσουν το καθεστώς εγκεκριμένου εξαγωγέα σε περίπτωση κατάχρησης.
Τι πρέπει να περιέχει η δήλωση καταγωγής;
Για την υποβολή δήλωσης καταγωγής, πρέπει να πληκτρολογήσετε, να σφραγίσετε ή να εκτυπώσετε τη δήλωση στο τιμολόγιο, στο δελτίο παράδοσης ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο το ακόλουθο κείμενο:
«Ο εξαγωγέας των προϊόντων που καλύπτονται από το παρόν έγγραφο (τελωνειακή ή αρμόδια κυβερνητική άδεια αριθ....) δηλώνει ότι, εκτός εάν αναφέρεται σαφώς διαφορετικά, τα προϊόντα αυτά είναι προτιμησιακής καταγωγής.»
Το κείμενο της δήλωσης καταγωγής συντάσσεται σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και παρατίθεται στο παράρτημα Ε του πρωτοκόλλου σχετικά με τους κανόνες καταγωγής.
Πρέπει να υπογράψετε ιδιοχείρως τη δήλωση τιμολογίου. Εάν είστε εγκεκριμένος εξαγωγέας, απαλλάσσεστε από την υποχρέωση αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι αναθέτετε στις τελωνειακές αρχές σας γραπτή δέσμευση ότι αποδέχεστε την πλήρη ευθύνη για κάθε δήλωση που σας ταυτοποιεί.
Υποβολή και εγκυρότητα
Η δήλωση καταγωγής μπορεί κατ’ εξαίρεση να συντάσσεται μετά την εξαγωγή («αναδρομική δήλωση»), υπό τον όρο ότι υποβάλλεται στη χώρα εισαγωγής το αργότερο δύο έτη, στην περίπτωση της ΕΕ, και ένα έτος, στην περίπτωση της Σινγκαπούρης, μετά την είσοδο των εμπορευμάτων στο έδαφος.
Θα πρέπει να τηρείτε και να είστε έτοιμοι να υποβάλετε δικαιολογητικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το προϊόν σας είναι καταγωγής (π.χ. δηλώσεις προμηθευτή) και πληροί άλλες απαιτήσεις του πρωτοκόλλου σχετικά με τους κανόνες καταγωγής, εφόσον ζητηθεί από τις τελωνειακές αρχές.
Η δήλωση καταγωγής εξακολουθεί να ισχύει για 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης από τον εξαγωγέα.
Επαλήθευση καταγωγής
Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επαληθεύουν αν ένα εισαγόμενο προϊόν είναι πράγματι καταγόμενο ή πληροί άλλες απαιτήσεις καταγωγής. Η ΣΕΣ ΕΕ-Σινγκαπούρης βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:
- η επαλήθευση ζητείται από τις αρχές της χώρας εισαγωγής και διενεργείται από τις αρχές της χώρας εξαγωγής
- ο έλεγχος βασίζεται στη διοικητική συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών των χωρών εισαγωγής και εξαγωγής
- οι έλεγχοι σχετικά με την καταγωγή των προϊόντων πραγματοποιούνται από τα τοπικά τελωνεία. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις του εισάγοντος μέρους στον εξαγωγέα
- οι αρχές του εξάγοντος μέρους προβαίνουν στον τελικό προσδιορισμό της καταγωγής και ενημερώνουν τις αρχές του συμβαλλόμενου μέρους εισαγωγής για τα αποτελέσματα
Απαιτήσεις για τα προϊόντα
ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ και ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Η εμπορική συμφωνία θέτει σε εφαρμογή πιο συμβατές τεχνικές απαιτήσεις και δοκιμές για προϊόντα και μειώνει τα τεχνικά εμπόδια που διαφορετικά θα μπορούσαν να σας δυσκολέψουν να πουλήσετε τα προϊόντα σας στη Σιγκαπούρη. Για παράδειγμα,
- Εγκεκριμένος οικονομικός φορέας
- απλοποιούνται οι κανόνες σχετικά με τη σήμανση και την επισήμανση
- η αλληλεπικάλυψη δαπανηρών και χρονοβόρων διαδικασιών για τις δοκιμές προϊόντων μειώνεται — για παράδειγμα, η Σινγκαπούρη αναγνωρίζει τα ισχύοντα πρότυπα της ΕΕ και τις δοκιμές σε αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτων
- εφαρμόζεται σύστημα πιστοποίησης των εγκαταστάσεων παραγωγής κρέατος της ΕΕ που επιθυμούν να εξαχθούν στη Σινγκαπούρη
Πώς θα προστατεύσει η εμπορική συμφωνία τα ευρωπαϊκά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των προτύπων για την ασφάλεια των τροφίμων;
Η εμπορική συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει, θα τροποποιήσει, θα μειώσει ή θα καταργήσει τα πρότυπα της ΕΕ σε οποιονδήποτε τομέα.
Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Σιγκαπούρης μπορούν να πωλούνται στην ΕΕ μόνο υπό τους ίδιους όρους με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ΕΕ. Πρέπει να πληρούν όλους τους κανόνες και κανονισμούς της ΕΕ, όπως
- ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ και ΠΡΟΤΥΠΑ
- απαιτήσεις ασφάλειας των καταναλωτών
- περιβαλλοντικές απαιτήσεις
- κανόνες για την υγεία και την υγιεινή των ζώων και των φυτών
- κανονισμοί για την ασφάλεια των τροφίμων
Ηλεκτρονικά
Τα πρότυπα, οι τεχνικοί κανονισμοί και οι διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης βασίζονται σε σχετικά διεθνή πρότυπα.
Στόχος της συμφωνίας είναι να αποφευχθούν οι αλληλεπικαλυπτόμενες και επαχθείς διαδικασίες δοκιμών συμμόρφωσης για την ασφάλεια των προϊόντων και την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα
- ηλεκτρολογικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός
- ηλεκτρικές οικιακές συσκευές
- ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης
Η Σινγκαπούρη αποδέχεται δήλωση συμμόρφωσης προμηθευτή για προϊόντα που θεωρούνται ότι παρουσιάζουν χαμηλό κίνδυνο για την ασφάλεια των καταναλωτών, την υγεία ή το περιβάλλον.
Μηχανοκίνητα οχήματα και εξαρτήματα οχημάτων
Με τη συμφωνία, είναι δυνατή η πώληση νέων μηχανοκίνητων οχημάτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων από την ΕΕ στη Σινγκαπούρη χωρίς πρόσθετες δοκιμές ή πιστοποίηση, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που είναι αποδεκτά στην ΕΕ, ιδίως τους κανονισμούς έγκρισης τύπου της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ΗΕ).
Η ΕΕ και η Σινγκαπούρη συμφώνησαν επίσης να
- απέχουν από τη θέσπιση νέων κανονιστικών μέτρων που διαφέρουν από τα διεθνή πρότυπα
- επιτρέπουν την πώληση προϊόντων που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες, εκτός εάν αποδειχθεί ότι οι τεχνολογίες αυτές δημιουργούν σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, την ασφάλεια ή το περιβάλλον.
Φαρμακευτικά προϊόντα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Η ΕΕ και η Σινγκαπούρη συμφώνησαν να
- χρήση διεθνών προτύπων, πρακτικών και κατευθυντήριων γραμμών για φαρμακευτικά προϊόντα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα
- διασφάλιση ότι η καταχώριση, η τιμολόγηση και η επιστροφή των φαρμακευτικών προϊόντων είναι δίκαιες, λογικές και αμερόληπτες
Η ΕΕ θα αναγνωρίσει τα πρότυπα της Σινγκαπούρης για τις «ορθές παρασκευαστικές πρακτικές» (ΟΠΠ) στην παρασκευή δραστικών φαρμακευτικών συστατικών (API) ως ισοδύναμα με τα δικά της, τα οποία θα διευκολύνουν τις εξαγωγές API της Σιγκαπούρης στην ΕΕ.
Απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας — ΚΕΕ
Όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία των ζώων και των φυτών, τόσο η ΕΕ όσο και η Σινγκαπούρη έχουν θεσπίσει αυστηρούς νόμους και διαδικασίες. Η συμφωνία αποσκοπεί στη διευκόλυνση των εξαγωγών προϊόντων ζωικής προέλευσης. Για παράδειγμα, η ΕΕ και η Σινγκαπούρη συμφώνησαν να αξιολογούν αμοιβαία τα συστήματα επιθεώρησης και πιστοποίησης για τις εγκαταστάσεις παραγωγής κρέατος, αντί να απαιτούν κάθε μεμονωμένο σφαγείο ή μονάδα επεξεργασίας τροφίμων να επιθεωρείται από το άλλο μέρος πριν από την εξαγωγή του.
Βρείτε τους συγκεκριμένους κανόνες και απαιτήσεις για το προϊόν σας στο My Trade Assistant.
Τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο
Αν και οι τεχνικοί κανόνες είναι σημαντικοί, μερικές φορές μπορούν να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στο διεθνές εμπόριο και, ως εκ τούτου, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό βάρος για εσάς ως εξαγωγέα.
- αν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε ένα εμπορικό εμπόδιο που επιβραδύνει την επιχείρησή σας ή σας εμποδίζει να εξάγετε, μπορείτε να μας πείτε
- αναφέρετε τι σταματά τις εξαγωγές σας στη Σιγκαπούρη χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό έντυπο και η ΕΕ θα αναλύσει την κατάστασή σας και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα
Έγγραφα και διαδικασίες εκτελωνισμού
Η συμφωνία εξασφαλίζει αποτελεσματικότερες τελωνειακές διαδικασίες για τη διευκόλυνση του εμπορίου και τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις.
Προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού, προβλέπει ότι η ΕΕ και η Σινγκαπούρη θα προβούν σε αμοιβαία αναγνώριση των προγραμμάτων εμπορικής εταιρικής σχέσης, όπως το πρόγραμμα «Εγκεκριμένοι οικονομικοί φορείς» της ΕΕ.
Έγγραφα
Οι οδηγοί βήμα προς βήμα περιγράφουν τα διάφορα είδη εγγράφων που πρέπει να προετοιμάσετε για τον εκτελωνισμό των προϊόντων σας.
Ανάλογα με το προϊόν σας, οι τελωνειακές αρχές ενδέχεται να απαιτήσουν όλα ή ορισμένα από τα ακόλουθα στοιχεία
- εμπορικό τιμολόγιο (βρείτε τις ειδικές απαιτήσεις σχετικά με τη μορφή και το περιεχόμενό του στο My Trade Assistant)
- συσκευασία list
- πιστοποιητικά εισαγωγής για ορισμένα εμπορεύματα
- πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι το προϊόν σας συμμορφώνεται με τους υποχρεωτικούς κανονισμούς για τα προϊόντα, όπως οι απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας, η επισήμανση και η συσκευασία
- ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ — ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ
Για μεγαλύτερη βεβαιότητα, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες ή/και δεσμευτικές πληροφορίες καταγωγής εκ των προτέρων.
Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσετε για τον εκτελωνισμό του προϊόντος σας, μεταβείτε στο My Trade Assistant.
Διαδικασίες
Για περιγραφή του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να αποδείξετε την καταγωγή των προϊόντων σας για να ζητήσετε προτιμησιακό δασμό, καθώς και των κανόνων που αφορούν τον έλεγχο της καταγωγής από τις τελωνειακές αρχές, ανατρέξτε στην ενότητα σχετικά με τους κανόνες καταγωγής ανωτέρω.
Για πληροφορίες σχετικά με το τελωνειακό καθεστώς εισαγωγής και εξαγωγής εν γένει, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της ΓΔ Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης.
Πνευματική ιδιοκτησία και γεωγραφικές ενδείξεις
Η εμπορική συμφωνία περιλαμβάνει επίσης σύγχρονους κανόνες για την προστασία και την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας
Γεωγραφικές ενδείξεις
Η Σινγκαπούρη ενίσχυσε το υφιστάμενο καθεστώς γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) με τη θέσπιση συστήματος καταχώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων στη Σινγκαπούρη για την προστασία προϊόντων που έχουν ειδικές ιδιότητες ή χαίρουν ορισμένης φήμης ή άλλων χαρακτηριστικών λόγω της γεωγραφικής τους προέλευσης. Οι παραγωγοί της ΕΕ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την καταχώριση των ΓΕ τους στη Σινγκαπούρη. Οι παραγωγοί εκτός ΕΕ μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για την καταχώριση ΓΕ στη Σινγκαπούρη, όπου τα προϊόντα εμπίπτουν στις προβλεπόμενες κατηγορίες. 139 ΓΕ της ΕΕ για οίνους, οινοπνευματώδη ποτά και ορισμένα γεωργικά προϊόντα απολαύουν επιπέδου προστασίας ίσου με εκείνο της ΕΕ. Αυτή η ενισχυμένη προστασία θα ενισχύσει την αναγνώριση από τους καταναλωτές αυθεντικών ποιοτικών τροφίμων της ΕΕ, κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στη Σινγκαπούρη, όπως:
- Οίνοι Μπορντό
- Ζαμπόν Πάρμας
- Σαμπάνια
- Βαυαρική μπύρα
Πατέντες
Βάσει της συμφωνίας, η Σινγκαπούρη δεσμεύθηκε να χορηγήσει παράταση της διάρκειας προστασίας του διπλώματος ευρεσιτεχνίας για να αντισταθμίσει τη μείωση της διάρκειας ζωής του διπλώματος ευρεσιτεχνίας που προκύπτει από τη διοικητική διαδικασία εμπορίας.
Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικά δικαιώματα
Η εμπορική συμφωνία προβλέπει 70 χρόνια προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων. Προβλέπει ενιαία εύλογη αμοιβή για τους παραγωγούς ηχογραφήσεων που μεταδίδονται ή εκτελούνται δημοσίως. Αυτό θα εφαρμοστεί το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2021. Η συμφωνία θα ευθυγραμμίσει τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων της Σιγκαπούρης με τις χώρες που επιτρέπουν στους παραγωγούς ηχητικών εγγραφών να εισπράττουν ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα και δικαιώματα δημόσιας εκτέλεσης.
Εμπορικά σήματα
Η ΕΕ και η Σινγκαπούρη θα προστατεύσουν τα γνωστά εμπορικά σήματα βάσει της κοινής σύστασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Προστασία των δεδομένων δοκιμής
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι τα δεδομένα δοκιμών που υποβάλλονται για τη χορήγηση διοικητικής έγκρισης κυκλοφορίας για τη διάθεση φαρμακευτικών και αγροχημικών προϊόντων στην αγορά θα προστατεύονται για περίοδο 5 ετών, η οποία μπορεί να παραταθεί για επιπλέον 5 έτη.
Βιομηχανικά σχέδια
Η εμπορική συμφωνία προβλέπει ότι η Σινγκαπούρη θα αυξήσει τους όρους προστασίας για τα καταχωρισμένα σχέδια και υποδείγματα σε 10 έτη.
Επιβολής
Η συμφωνία περιλαμβάνει λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα μέτρα επιβολής σε αστικές υποθέσεις. Όσον αφορά την επιβολή των κανόνων στα σύνορα, οι κάτοχοι δικαιωμάτων θα μπορούν να ζητούν από τις τελωνειακές αρχές της Σιγκαπούρης να κατασχέσουν προϊόντα παραποίησης/απομίμησης και πειρατικά προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Έως τον Νοέμβριο του 2022, οι κάτοχοι δικαιωμάτων θα μπορούν να ζητούν από τις τελωνειακές αρχές της Σιγκαπούρης να κατασχέσουν επίσης προϊόντα ΓΕ παραποίησης/απομίμησης και πειρατικά προϊόντα σχεδιασμού όταν πρόκειται να εισαχθούν ή να εξαχθούν.
Η Σινγκαπούρη και η ΕΕ έχουν επίσης δεσμευτεί σε διαδικασίες που θα επιτρέψουν στις αρχές να αναστείλουν τη διάθεση προϊόντων παραποίησης/απομίμησης εμπορικών σημάτων, πειρατικών προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας και προϊόντων ΓΕ με δική τους πρωτοβουλία. Όσον αφορά τα προϊόντα ΓΕ παραποίησης/απομίμησης, η Σινγκαπούρη θα υλοποιήσει τη δέσμευση αυτή έως τον Νοέμβριο του 2022.
Το γραφείο υποστήριξης ΔΔΙ της Νοτιοανατολικής Ασίας προσφέρει μια υπηρεσία γραμμής βοήθειας για την άμεση υποστήριξη της διανοητικής ιδιοκτησίας για τις ΜΜΕ.
Υπηρεσίες
Η εμπορική συμφωνία καλύπτει ευρύ φάσμα υπηρεσιών και παρέχει πρόσθετη πρόσβαση στην αγορά για τους παρόχους υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ και η Σινγκαπούρη συμφώνησαν να μειώσουν ή να άρουν ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά
- ο αριθμός των παρόχων υπηρεσιών
- η αξία των συναλλαγών ή περιουσιακών στοιχείων υπηρεσιών
- ο αριθμός των πράξεων παροχής υπηρεσιών ή η ποσότητα των εκροών υπηρεσιών
- ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να απασχοληθούν
- το συγκεκριμένο είδος νομικής οντότητας που επιτρέπεται
- αλλοδαπά μετοχικά μερίδια/περιορισμοί ιδίων κεφαλαίων
Αυτό ισχύει για ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των
- υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών
- χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
- υπηρεσίες πληροφορικής και συναφείς υπηρεσίες
- υπηρεσίες μεταφορών
- περιβαλλοντικές υπηρεσίες
- ορισμένες επιχειρηματικές υπηρεσίες (όπως υπηρεσίες αρχιτεκτονικής και μηχανικής)
- ταχυδρομικές υπηρεσίες
Η ΕΕ και η Σινγκαπούρη συμφώνησαν επίσης να διασφαλίσουν ότι οι ίδιοι κανόνες και κανονισμοί ισχύουν για τους εγχώριους και αλλοδαπούς παρόχους υπηρεσιών σε ορισμένους τομείς, ώστε να δημιουργηθούν προβλεψιμότητα και ισότιμοι όροι ανταγωνισμού. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για
- ταχυδρομικές υπηρεσίες — διασφάλιση ότι οι δεσπόζοντες παράγοντες της αγοράς δεν θα επιδίδονται σε αντιανταγωνιστικές πρακτικές
- τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες — οι κύριοι προμηθευτές, όπως οι ιδιοκτήτες δικτύων, πρέπει να παρέχουν σε άλλους φορείς πρόσβασης σε συγκεκριμένα στοιχεία δικτύου, σε αδεσμοποίητη βάση, υπό εύλογους και διαφανείς όρους και προϋποθέσεις.
- διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές — καθορισμός των σχετικών δεσμεύσεων και διασφάλιση σαφήνειας σχετικά με το τι ακριβώς δεσμεύεται
- υπηρεσίες πληροφορικής — αποτυπώνουν όλες τις μελλοντικές υπηρεσίες ηλεκτρονικών υπολογιστών με βάση τις λειτουργίες τους
- εσωτερική ρύθμιση — ολοκληρωμένες διατάξεις σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης και τα επαγγελματικά προσόντα που διασφαλίζουν ότι, όταν ένας επενδυτής υποβάλλει αίτηση για άδεια παροχής υπηρεσίας ή μη, αντιμετωπίζεται δίκαια και προστατεύεται από αυθαίρετους περιορισμούς, ενώ διασφαλίζεται το δικαίωμα προσφυγής του
Οιυπηρεσίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των οικονομιών της ΕΕ και της Σιγκαπούρης. Η Σιγκαπούρη αποτελεί σημαντικό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ασία για τους παρόχους υπηρεσιών της ΕΕ και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και του ASEAN.
ΕΕ | Σινγκαπούρη | |
---|---|---|
Επαγγελματικές υπηρεσίες |
|
|
Υπηρεσίες πληροφορικής και συναφείς υπηρεσίες | Όλες οι σχετικές υπηρεσίες σε αυτόν τον τομέα | Όλες οι σχετικές υπηρεσίες σε αυτόν τον τομέα |
Έρευνα και ανάπτυξη |
|
|
Επιχειρηματικές υπηρεσίες |
|
|
Ταχυδρομικές υπηρεσίες | Όλες οι σχετικές υπηρεσίες σε αυτόν τον τομέα | Βασικές και ταχείες υπηρεσίες αλληλογραφίας |
Υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών | Υπηρεσίες που συνίστανται στη μετάδοση και λήψη σημάτων με ηλεκτρομαγνητικά μέσα, εξαιρουμένων των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων | Υπηρεσίες (εξαιρουμένων των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων), όπως
|
Περιβαλλοντικές υπηρεσίες |
|
|
Υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό και τα ταξίδια | Ταξιδιωτικά πρακτορεία και υπηρεσίες λειτουργίας τουριστικών περιηγήσεων |
|
Μεταφορές | Ναυτιλιακές υπηρεσίες — υπηρεσίες που σχετίζονται με
|
Ναυτιλιακές υπηρεσίες — υπηρεσίες που σχετίζονται με
Οδικές μεταφορές — υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως
|
Μεταποίηση |
|
|
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Η Σινγκαπούρη και η ΕΕ αναγνωρίζουν τη σημασία της ελεύθερης ροής πληροφοριών και συμφώνησαν να μην επιβάλλουν τελωνειακούς δασμούς στις ηλεκτρονικές μεταδόσεις.
Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι
- το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν θα πρέπει να θίγει τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας
- η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου πρέπει να είναι συμβατή με τα διεθνή πρότυπα προστασίας των δεδομένων
Δημόσιες συμβάσεις
Η Σινγκαπούρη και η ΕΕ είναι μέλη της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις δημόσιες συμβάσεις (ΣΔΣ).
Ακόμη και πριν από την εμπορική συμφωνία, διέθεταν ήδη ανοικτά και σύγχρονα συστήματα δημόσιων συμβάσεων και εφάρμοζαν υψηλά πρότυπα διαφάνειας και δικαιοσύνης στις διαδικασίες υποβολής προσφορών τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις της ΕΕ ήταν ήδη σε θέση να ανταγωνίζονται για δημόσιες συμβάσεις στη Σινγκαπούρη πάνω από ένα ορισμένο όριο αξίας.
Ωστόσο, η εμπορική συμφωνία προσφέρει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις της ΕΕ να ανταγωνίζονται για τις δημόσιες συμβάσεις στη Σινγκαπούρη.
Η Σιγκαπούρη έχει
- συμφώνησε σε πρόσθετους κανόνες για την υποβολή προσφορών
- συμφώνησε να μειωθούν τα κατώτατα όρια αξίας για τις ανοικτές διαδικασίες υποβολής προσφορών για φορείς όπως το συμβούλιο δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και η αρχή για την αγορά ενέργειας
- διεύρυνση των τύπων συμβάσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας που καλύπτονται από δεσμεύσεις σχετικά με τη διαφάνεια και την απαγόρευση των διακρίσεων — αυτό είναι σημαντικό διότι η πρόσβαση σε πληροφορίες αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι μικρότερες επιχειρήσεις της ΕΕ κατά την πρόσβαση στις υπερπόντιες αγορές
Η ΕΕ έχει
- προστίθεται στον κατάλογο των φορέων που είναι ανοικτοί σε διαγωνισμούς για δημόσιες συμβάσεις πρόσθετα υπουργεία, υπηρεσίες και άλλοι φορείς κεντρικής κυβέρνησης — σε σύγκριση με εκείνους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις δημόσιες συμβάσεις — καθώς και οντότητες που δραστηριοποιούνται σε ορισμένους τομείς κοινής ωφέλειας
- περιλάμβαναν περισσότερα είδη δημόσιων συμβάσεων υπηρεσιών που καλύπτονται από ανοικτούς διαγωνισμούς σε σύγκριση με όσα έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του ΠΟΕ, όπως
- σιδηροδρομικές υπηρεσίες
- υπηρεσίες πληροφορικής
- υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών
- υπηρεσίες αρχιτεκτονικής τοπίου
Εμπόριο και αειφόρος ανάπτυξη
Η εμπορική συμφωνία προβλέπει δεσμευτικές υποχρεώσεις για να διασφαλιστεί ότι τα εγχώρια επίπεδα προστασίας του περιβάλλοντος και της εργασίας συνάδουν με τα βασικά διεθνή πρότυπα και συμφωνίες.
Απαγορεύει τις πρακτικές «φυλής προς τα κάτω», όπου η εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία μειώνεται για να προσελκύσει το εμπόριο ή τις επενδύσεις, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα της ΕΕ και της Σιγκαπούρης να καθιερώνουν τα δικά τους επίπεδα προστασίας του περιβάλλοντος και της εργασίας.
Η εμπορική συμφωνία αποσκοπεί στην ενίσχυση της συμβολής του εμπορίου και των επενδύσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη, μεταξύ άλλων
- εταιρική κοινωνική ευθύνη
- πρωτοβουλίες οικολογικής σήμανσης
- δίκαιο και ηθικό εμπόριο
- διατήρηση και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, μεταξύ άλλων μέσω της βιώσιμης διαχείρισης των δασών και της διατήρησης και διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων
Πρότυπα εργασίας
Η ΣΕΣ περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την εφαρμογή των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), τις οποίες τα μέρη έχουν επικυρώσει, αλλά και δεσμεύσεις για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την κύρωση των συμβάσεων της ΔΟΕ σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα, τις οποίες δεν έχουν ακόμη υπογράψει, όπως:
- υπουργική δήλωση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία πλήρους και παραγωγικής απασχόλησης και αξιοπρεπούς εργασίας για όλους το 2006
- η Διακήρυξη της ΔΟΕ σχετικά με τις θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα στην εργασία
- οι θεμελιώδεις συμβάσεις της ΔΟΕ
Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή
Η συμφωνία περιλαμβάνει δεσμεύσεις της ΕΕ και της Σινγκαπούρης για την αποτελεσματική εφαρμογή πολυμερών περιβαλλοντικών συμφωνιών στις οποίες η ΕΕ και/ή η Σινγκαπούρη είναι συμβαλλόμενα μέρη αντίστοιχα, όπως:
- σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη βιολογική ποικιλότητα
- σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές εμπόριο ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES)
- σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC)
Ειδικές διατάξεις για την κλιματική αλλαγή υπογραμμίζουν περαιτέρω τις προσπάθειες της ΕΕ και της Σιγκαπούρης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η ΣΕΣ προβλέπει επίσης συνεργασία μεταξύ των μερών, μεταξύ άλλων όσον αφορά την οικολογική σήμανση και τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις, την άρση των εμποδίων στο εμπόριο για φιλικά προς το κλίμα αγαθά και υπηρεσίες, όπως τα βιώσιμα ανανεώσιμα ενεργειακά αγαθά· η προοδευτική μείωση των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα και η προώθηση πρακτικών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Επενδύσεις
Η συμφωνία προστασίας των επενδύσεων ΕΕ-Σιγκαπούρης (EUSIPA) θα τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ σύμφωνα με τις δικές τους εθνικές διαδικασίες.
Μόλις τεθεί σε ισχύ, θα βελτιώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα και θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στους επενδυτές.
Η συμφωνία θα διασφαλίσει ότι οι ευρωπαίοι επενδυτές και οι επενδυτές της Σινγκαπούρης αντιμετωπίζονται ισότιμα και δίκαια και δεν υπόκεινται σε καμία διακριτική μεταχείριση, όπως:
- αναγκαστική απαλλοτρίωση ή απαλλοτρίωση χωρίς κατάλληλη αποζημίωση
- διακρίσεις
- ανάκληση αδειών άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας
- καταχρήσεις από το κράτος υποδοχής, όπως η έλλειψη δέουσας διαδικασίας ή η αδυναμία πραγματοποίησης διεθνών μεταβιβάσεων κεφαλαίων
Η συμφωνία προστασίας των επενδύσεων θα προσφέρει στους επενδυτές την επιλογή ενός σύγχρονου και μεταρρυθμισμένου μηχανισμού επίλυσης επενδυτικών διαφορών — του Συστήματος Επενδυτικών Δικαστηρίων.
Οι ακρογωνιαίοι λίθοι του νέου συστήματος επενδυτικών δικαστηρίων είναι
- μόνιμο πρωτοδικείο επενδύσεων
- εφετείο εφέσεων
Το σύστημα θα βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας των διαδικασιών και στις διατάξεις κατά της κατάχρησης του συστήματος. Για παράδειγμα, η συμφωνία προστασίας των επενδύσεων περιέχει κανόνες για την πρόληψη δόλιων ή χειραγωγικών αξιώσεων, όπως η αναδιάρθρωση μιας επιχείρησης με σκοπό την υποβολή απαίτησης.
Το σύστημα Επενδυτικών Δικαστηρίων θα διασφαλίζει ότι η συμφωνία προστασίας των επενδύσεων ερμηνεύεται με νομικά ορθό και προβλέψιμο τρόπο.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι και επαφές
Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας | 100 High Street, #09-01, The Treasury, Σιγκαπούρη 179434 Τηλ.: + 65 6225 9911 WEB: www.mti.gov.sg |
Επιχείρηση Σιγκαπούρη (ESG) | 230 Victoria Street, Επίπεδο 10 Bugis Junction Office Tower, Σιγκαπούρη 188024 Τηλ.: + 65 6898 1800 |
Γραφείο ESG της Φρανκφούρτης | Κέντρο Σιγκαπούρης, Μπλάιχστρ. 45, 60313 Φρανκφούρτη, Γερμανία Τηλ.: + 49 699207350 |
Γραφείο ESG του Λονδίνου | Singapore Centre, First Floor, Southwest House, 11a Regent Street, Λονδίνο SW1Y 4LR, Ηνωμένο Βασίλειο Τηλ.: + 44 2074842730 |
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σιγκαπούρη | 250 North Bridge Road, #38-03 Raffles City Tower, Σιγκαπούρη 179101 Τηλ.: + 65 6336 7919 |
Περαιτέρω σύνδεσμοι:
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Σινγκαπούρης και τη συμφωνία προστασίας των επενδύσεων στον ιστότοπο της ΓΔ Εμπορίου. Για μια επισκόπηση, μπορείτε επίσης να συμβουλευθείτε τα ενημερωτικά δελτία.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) παρέχει επίσης λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Σιγκαπούρης.