ΣΟΕΣ ΚΑΜΑ — Κοινότητα Ανάπτυξης της Μεσημβρινής Αφρικής

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΚΑΜΑ (ΣΟΕΣ) διευκολύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τις δύο περιφέρειες να επενδύουν και να συναλλάσσονται μεταξύ τους, καθώς και να προωθούν την ανάπτυξη σε ολόκληρη τη Νότια Αφρική. Μάθετε πώς η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης της ΕΕ με πέντε κράτη της ΚΑΜΑ μπορεί να ωφελήσει το εμπόριο σας.

Η συμφωνία με μια ματιά

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) ΕΕ — Κοινότητας για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (ΣΟΕΣ) που περιλαμβάνει τη Μποτσουάνα, το Λεσόθο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και το Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη) υπέγραψε τη συμφωνία ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ στις 10 Ιουνίου 2016. Η ΣΟΕΣ τέθηκε προσωρινά σε ισχύ από τις 10 Οκτωβρίου 2016, με τη Μοζαμβίκη να την εφαρμόζει προσωρινά από τις 4 Φεβρουαρίου 2018.

Η ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ είναι μια εμπορική συμφωνία με επίκεντρο την ανάπτυξη, η οποία παρέχει ασύμμετρη πρόσβαση στους εταίρους της ομάδας ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ. Μπορούν να προστατεύσουν ευαίσθητα προϊόντα από την πλήρη ελευθέρωση και να εφαρμόσουν διασφαλίσεις όταν οι εισαγωγές από την ΕΕ αυξάνονται πολύ γρήγορα. Ένα κεφάλαιο για τη συνεργασία προσδιορίζει τομείς που σχετίζονται με το εμπόριο και οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν από χρηματοδότηση. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα κεφάλαιο για την αειφόρο ανάπτυξη, το οποίο καλύπτει κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Όσον αφορά το εμπόριο αγαθών, η νέα πρόσβαση στην αγορά περιλαμβάνει καλύτερους εμπορικούς όρους κυρίως στη γεωργία και την αλιεία, συμπεριλαμβανομένου του οίνου, της ζάχαρης, των αλιευτικών προϊόντων, των ανθέων και των κονσερβοποιημένων φρούτων. Από την πλευρά της, η ΕΕ θα αποκτήσει ουσιαστική νέα πρόσβαση στην αγορά στην Τελωνειακή Ένωση της Μεσημβρινής Αφρικής (τα προϊόντα περιλαμβάνουν το σιτάρι, το κριθάρι, το τυρί, τα προϊόντα κρέατος και το βούτυρο).

Επωφελούμενες χώρες

  • Μποτσουάνα
  • Λεσόθο
  • Μοζαμβίκη
  • Ναμίμπια
  • Νότια Αφρική
  • Eswatini (Σουαζιλάνδη)

Τα άλλα έξι μέλη της Κοινότητας για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής — Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μαυρίκιος, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε — αποτελούν μέρος ή διαπραγματεύονται ΣΟΕΣ με την ΕΕ στο πλαίσιο άλλων περιφερειακών ομάδων, δηλαδή της Κεντρικής Αφρικής ή της Ανατολικής και Μεσημβρινής Αφρικής.

Ασύμμετρες διατάξεις υπέρ των χωρών της ΚΑΜΑ

Η ΣΟΕΣ προβλέπει ασύμμετρες διατάξεις υπέρ των χωρών ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, όπως η εξαίρεση ευαίσθητων προϊόντων από την ελευθέρωση, ευέλικτοι κανόνες καταγωγής, επιπλέον των ειδικών διασφαλίσεων και μέτρων για τη γεωργία, τα προϊόντα διατροφής και τις νεοφυείς βιομηχανίες

  • Οι χώρες ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ μπορούν να ενεργοποιήσουν πέντε διμερείς διασφαλίσεις και να αυξήσουν τους εισαγωγικούς δασμούς σε περίπτωση που οι εισαγωγές από την ΕΕ αυξηθούν τόσο πολύ ή τόσο γρήγορα που απειλούν να διαταράξουν την εγχώρια παραγωγή
  • σε περίπτωση που η ΕΕ εφαρμόσει διασφάλιση βάσει των κανόνων του ΠΟΕ, η ΕΕ προσφέρει στους εταίρους της ΣΟΕΣ με την ΚΑΜΑ πενταετή ανανεώσιμη εξαίρεση από την εφαρμογή της, επιτρέποντας στις χώρες ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ να συνεχίσουν τις εξαγωγές τους

Τιμολόγια

  • η ΕΕ χορηγεί 100 % αδασμολόγητη και χωρίς ποσοστώσεις πρόσβαση σε όλες τις εισαγωγές που προέρχονται από τη Μποτσουάνα, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια και τη Σουαζιλάνδη. Η πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ είναι μόνιμη, πλήρης και ελεύθερη για όλα τα προϊόντα. Η ΕΕ καταργεί τους τελωνειακούς δασμούς στο 98,7 % των εισαγωγών που προέρχονται από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο ειδικών ποσοτικών ποσοστώσεων.
  • οι χώρες που αποτελούν μέρος της Τελωνειακής Ένωσης της Μεσημβρινής Αφρικής (Μποτσουάνα, Λεσόθο, Ναμίμπια, Νότια Αφρική και Εσουατίνι) καταργούν τους τελωνειακούς δασμούς στο 86 % περίπου των εισαγωγών από την ΕΕ. Η Μοζαμβίκη καταργεί τους τελωνειακούς δασμούς στο 74 % των εισαγωγών από την ΕΕ
  • όλοι οι τελωνειακοί δασμοί περιλαμβάνονται στα παραρτήματα I, II και III της ΣΟΕΣ ΕΕ-ΚΑΜΑ

 

Χρησιμοποιήστε την επιλογή αναζήτησης του Βοηθού μου για να βρείτε τις ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τους δασμούς και τους δασμούς για το συγκεκριμένο προϊόν σας, λαμβάνοντας υπόψη τη χώρα προέλευσης και προορισμού του. Σε περίπτωση αμφιβολίας, επικοινωνήστε με τις τελωνειακές αρχές σας

Κανόνες καταγωγής

Προκειμένου να τύχει προτιμησιακής μεταχείρισης, το προϊόν σας θα πρέπει να πληροί τους κανόνες καταγωγής βάσει της συμφωνίας. Ελέγξτε το «Εργαλείο Αυτοαξιολόγησης Κανόνων Προέλευσης (ROSA)» στο My Trade Assistant για να αξιολογήσετε εάν το προϊόν σας πληροί τους κανόνες καταγωγής και να μάθετε πώς να προετοιμάσετε τα σωστά έγγραφα.

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες καταγωγής και τις διαδικασίες καταγωγής διατίθενται στο παρόν τμήμα.

Η καταγωγή είναι η «οικονομική ιθαγένεια» των εμπορευμάτων που αποτελούν αντικείμενο εμπορίας. Εάν είστε νέοι στο θέμα, μπορείτε να βρείτε μια εισαγωγή στις κύριες έννοιες στην ενότητα εμπορευμάτων.

Πού μπορώ να βρω τους κανόνες καταγωγής;

Οι κανόνες καταγωγής καθορίζονται στο πρωτόκολλο I σχετικά με τον ορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας (ΕΕ L 250 της 16.9.2016, σ. 1924) της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ — ΚΑΜΑ. Συμβουλευθείτε επίσης τον οδηγό για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου 1 της ΣΟΕΣ ΚΑΜΑ-ΕΕ.

Το προϊόν μου κατάγεται από την ΕΕ ή από κράτος ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ;

Προκειμένου το προϊόν σας να πληροί τις προϋποθέσεις για χαμηλότερο ή μηδενικό προτιμησιακό δασμό βάσει της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΚΑΜΑ, ένα προϊόν πρέπει να είναι καταγωγής ΕΕ ή κράτους ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ.

Ένα προϊόν θεωρείται καταγωγής ΕΕ ή κράτους ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, εάν είναι

Το προϊόν πρέπει επίσης να πληροί όλες τις άλλες εφαρμοστέες απαιτήσεις που καθορίζονται στο κεφάλαιο (π.χ. ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση, ο κανόνας της μη μεταβολής). Υπάρχουν επίσης ορισμένες πρόσθετες δυνατότητες ευελιξίας που θα σας βοηθήσουν να συμμορφωθείτε με τους ειδικούς κανόνες για το προϊόν (για παράδειγμα ανοχή ή σώρευση).

 

Παραδείγματα κανόνων ανά προϊόν στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ

  • Ο κανόνας της προστιθέμενης αξίας — η αξία όλων των χρησιμοποιούμενων μη καταγόμενων υλών δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα ορισμένο ποσοστό της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος
  • Η αλλαγή της δασμολογικής κατάταξης — η διαδικασία παραγωγής οδηγεί σε αλλαγή της δασμολογικής κατάταξης μεταξύ των μη καταγόμενων υλών και του τελικού προϊόντος, για παράδειγμα, παραγωγή χαρτιού (κεφάλαιο 48 του εναρμονισμένου συστήματος) από μη καταγόμενο πολτό (κεφάλαιο 47 του εναρμονισμένου συστήματος)
  • Ειδικές εργασίες — απαιτείται ειδική διαδικασία παραγωγής, π.χ. νηματοποίηση ινών για νήματα, τέτοιοι κανόνες χρησιμοποιούνται κυρίως στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, καθώς και στους χημικούς τομείς
  • Ο συνδυασμός αυτών των διαφορετικών κανόνων είναι δυνατός με τους διαφορετικούς κανόνες να τηρούνται εναλλακτικά ή σε συνδυασμό

Συμβουλές για να σας βοηθήσουν να συμμορφωθείτε με τους ειδικούς κανόνες για το προϊόν

Η συμφωνία παρέχει πρόσθετη ευελιξία που σας βοηθά να συμμορφώνεστε με τους ειδικούς κανόνες για τα προϊόντα, όπως η ανοχή ή η σώρευση.

Ανοχή
  • στη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΚΑΜΑ, ο κανόνας ανοχής επιτρέπει στον παραγωγό να χρησιμοποιεί μη καταγόμενες ύλες που κανονικά απαγορεύονται από τον ειδικό κανόνα του προϊόντος έως το 15 % της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος
  • η ανοχή αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υπέρβαση οποιουδήποτε ανώτατου ορίου μη καταγόμενων υλών εκφρασμένου σε αξία που αναφέρεται στους ειδικούς κανόνες για το προϊόν
  • ειδικά όρια ανοχής ισχύουν για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα ενδύματα που κατατάσσονται στα κεφάλαια 50 έως 63 του Εναρμονισμένου Συστήματος, τα οποία περιλαμβάνονται στις σημειώσεις 5 έως 6 του παραρτήματος 1 «Εισαγωγικές σημειώσεις»
Σώρευση

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΚΑΜΑ προβλέπει

  • διμερής σώρευση, η οποία επιτρέπει στις ύλες καταγωγής κράτους ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ να υπολογίζονται ως καταγόμενες από την ΕΕ (και αντιστρόφως) όταν χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ενός προϊόντος.
  • πλήρης σώρευση, η οποία επιτρέπει την επεξεργασία ή μεταποίηση που διενεργείται σε μη καταγόμενες ύλες στην ΕΕ, να λαμβάνεται υπόψη σε κράτος ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ (και αντιστρόφως) κατά την αξιολόγηση του κατά πόσον συμμορφώνεστε με τον ειδικό κανόνα για το προϊόν.
  • διαγώνια σώρευση, η οποία επιτρέπει i) ύλες καταγωγής οποιουδήποτε κράτους ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, άλλου κράτους ΣΟΕΣ της Αφρικής και του Ειρηνικού ή υπερπόντιας χώρας ή εδάφους της ΕΕ και ii) εργασίες ή μεταποιήσεις που πραγματοποιούνται στις χώρες αυτές, να θεωρούνται, αντίστοιχα, ως καταγόμενες ή ότι έχουν πραγματοποιηθεί σε κράτος ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ ή στην ΕΕ όταν χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός προϊόντος, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών διοικητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών από τις οποίες έχει σωρευθεί η καταγωγή. Η παρούσα σώρευση δεν ισχύει για i) τις ύλες ΕΣ 1604 έως 1605 καταγωγής Ειρηνικού και ii) τις ύλες καταγωγής Νότιας Αφρικής που δεν μπορούν να εισαχθούν στην ΕΕ χωρίς δασμούς.   
    • Στις 12 Νοεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον κατάλογο των υλών καταγωγής Νότιας Αφρικής που δεν μπορούν να εισαχθούν στην ΕΕ χωρίς δασμούς
    • Από την 1η Οκτωβρίου 2018, οι εξαγωγείς της ΕΕ μπορούν να εφαρμόζουν αυτή τη διαγώνια σώρευση με άλλα κράτη ΣΟΕΣ ΑΚΕ και με τις υπερπόντιες χώρες και εδάφη της ΕΕ (ΕΕ C 407. 12.11.2018, σ. 8).
    • Τα κράτη ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ δεν έχουν κοινοποιήσει ακόμη στην ΕΕ ότι έχουν συνάψει συμφωνίες διοικητικής συνεργασίας και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν ακόμη να εφαρμόσουν αυτή τη σώρευση.
  • σώρευση όσον αφορά τις ύλες που υπόκεινται σε δασμολογική ατέλειαΜΕΚστην ΕΕ, η οποία επιτρέπει στους εξαγωγείς σε κράτος ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ να καταλογίζουν μη καταγόμενες ύλες οι οποίες κατά την εισαγωγή τους στην ΕΕ θα τυγχάνουν δασμολογικής ατέλειας και απαλλαγής από ποσοστώσεις βάσει των δασμών του μάλλον ευνοούμενου κράτους της ΕΕ, σαν να είναι καταγωγής του εν λόγω κράτους ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, όταν ενσωματώνονται σε προϊόν που παράγεται εκεί, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εφαρμόζονται δασμοί αντιντάμπινγκ ή κατά της καταστρατήγησης έναντι του εν λόγω υλικού από τη χώρα καταγωγής
  • σώρευση όσον αφορά τις ύλες καταγωγής άλλων χωρών που επωφελούνται από προτιμησιακή αδασμολόγητη και χωρίς ποσοστώσεις πρόσβαση στην ΕΕ, η οποία επιτρέπει στις ύλες καταγωγής χωρών που επωφελούνται από αδασμολόγητη και χωρίς ποσοστώσεις πρόσβαση στην ΕΕ να υπολογίζονται ως καταγόμενες από κράτος ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, εφόσον χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός προϊόντος, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτή η σώρευση δεν ισχύει επί του παρόντος.
Παρεκκλίσεις

Κατόπιν αιτήματος κράτους ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, θα μπορούσε να χορηγηθεί ειδική παρέκκλιση, υπό ειδικές προϋποθέσεις, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή πιο χαλαρών κανόνων καταγωγής για συγκεκριμένα προϊόντα καταγωγής συγκεκριμένων χωρών. Επί του παρόντος, δεν ισχύουν ειδικές παρεκκλίσεις.

Άλλες απαιτήσεις

Το προϊόν πρέπει επίσης να πληροί όλες τις άλλες εφαρμοστέες απαιτήσεις που καθορίζονται στο πρωτόκολλο, όπως η ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση ή ο κανόνας άμεσης μεταφοράς:

Μεταφορά μέσω τρίτης χώρας: κανόνας άμεσης μεταφοράς

Στη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΚΑΜΑ, τα προϊόντα καταγωγής πρέπει να μεταφέρονται από την ΕΕ σε κράτος ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ (και αντιστρόφως) χωρίς περαιτέρω επεξεργασία σε τρίτη χώρα.

Ορισμένες πράξεις μπορούν να διεξαχθούν σε τρίτη χώρα εάν τα προϊόντα παραμένουν υπό τελωνειακή επιτήρηση, όπως:

  • προσθήκη ή τοποθέτηση σημάτων, ετικετών, σφραγίδων ή κάθε τεκμηρίωσης για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις ειδικές εγχώριες απαιτήσεις της χώρας εισαγωγής
  • διατήρηση των προϊόντων σε καλές συνθήκες
  • αποθήκευση
  • διαχωρισμός φορτίων

Σε περίπτωση αμφιβολίας, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ζητήσουν από τον διασαφιστή να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία συμμόρφωσης, τα οποία μπορεί να παρέχονται με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των συμβατικών εγγράφων μεταφοράς, όπως φορτωτικές ή πραγματικά ή συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που βασίζονται στη σήμανση ή την αρίθμηση των δεμάτων ή οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τα ίδια τα εμπορεύματα.

Επιστροφή δασμών

Η επιστροφή των δασμών που καταβλήθηκαν προηγουμένως για τις μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή προϊόντος το οποίο εξάγεται βάσει προτιμησιακού δασμού επιτρέπεται βάσει της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΚΑΜΑ.

Διαδικασίες καταγωγής

Οι διαδικασίες καταγωγής που σχετίζονται με την υποβολή αίτησης προτιμησιακού δασμού και τον έλεγχο από τις τελωνειακές αρχές καθορίζονται στον τίτλο IV σχετικά με το πιστοποιητικό καταγωγής και στον τίτλο V σχετικά με τις ρυθμίσεις διοικητικής συνεργασίας.

Πώς να διεκδικήσετε ένα προτιμησιακό τιμολόγιο;

Για να επωφεληθείτε από την προτιμησιακή μεταχείριση, πρέπει να προσκομίσετε πιστοποιητικό καταγωγής

  • θα χρειαστείτε είτε
  • το πιστοποιητικό καταγωγής εξακολουθεί να ισχύει για 10 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης
  • δεν απαιτείται απόδειξη καταγωγής όταν
    • η συνολική αξία των προϊόντων δεν υπερβαίνει τα 500 EUR στην περίπτωση μικρών συσκευασιών, ή
    • 1,200 EUR για τα προϊόντα που αποτελούν μέρος των προσωπικών αποσκευών ταξιδιωτών
Πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1
  • υπόδειγμα πιστοποιητικού EUR.1 περιλαμβάνεται στο παράρτημα III και παρέχει οδηγίες για τη συμπλήρωσή του
  • Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 εκδίδονται από τις τελωνειακές αρχές της χώρας εξαγωγής
  • ο εξαγωγέας που υποβάλλει αίτηση για το πιστοποιητικό πρέπει να είναι έτοιμος να υποβάλει έγγραφα που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα καταγωγής των σχετικών προϊόντων.
Δήλωση καταγωγής (αυτοδήλωση από τον εξαγωγέα)

Οι εξαγωγείς μπορούν να δηλώνουν αυτοπροσώπως ότι το προϊόν τους κατάγεται από την ΕΕ ή από κράτος ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, προσκομίζοντας δήλωση καταγωγής. Μπορεί να γίνει από

  • εγκεκριμένο εξαγωγέα, ή
  • από οποιονδήποτε εξαγωγέα, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική αξία της αποστολής δεν υπερβαίνει τα 6,000 EUR

 

Εγκεκριμένοι εξαγωγείς

Οι τελωνειακές αρχές της χώρας εξαγωγής μπορούν να επιτρέπουν σε κάθε εξαγωγέα που πραγματοποιεί συχνές αποστολές προϊόντων στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας να συντάσσει δηλώσεις καταγωγής ανεξάρτητα από την αξία των σχετικών προϊόντων.

Ο εξαγωγέας που ζητεί την εν λόγω άδεια πρέπει να παρέχει στις τελωνειακές αρχές όλες τις αναγκαίες εγγυήσεις για την επαλήθευση του χαρακτήρα καταγωγής των προϊόντων, καθώς και της εκπλήρωσης των λοιπών απαιτήσεων του παρόντος πρωτοκόλλου.

Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ανακαλέσουν το καθεστώς εγκεκριμένου εξαγωγέα σε περίπτωση κατάχρησης.

 

Τι πρέπει να περιέχει η δήλωση καταγωγής;

  • για την υποβολή δήλωσης καταγωγής, ο εξαγωγέας πρέπει να πληκτρολογεί, να σφραγίζει ή να τυπώνει την ακόλουθη δήλωση (στην κατάλληλη γλώσσα) στο τιμολόγιο, το δελτίο παράδοσης ή άλλο εμπορικό έγγραφο: «Ο εξαγωγέας των προϊόντων που καλύπτονται από το παρόν έγγραφο (τελωνειακή άδεια αριθ.... ) δηλώνει ότι, εκτός αν αναφέρεται σαφώς διαφορετικά, τα προϊόντα αυτά είναι προτιμησιακής καταγωγής.»
  • το κείμενο της δήλωσης καταγωγής συντάσσεται σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και παρατίθεται στο παράρτημα IV. Επικοινωνήστε με τις τελωνειακές αρχές σας για τυχόν πρόσθετες απαιτήσεις που ενδέχεται να έχουν.
  • πρέπει να υπογράψετε τη δήλωση καταγωγής σας με το χέρι. Εάν είστε εγκεκριμένος εξαγωγέας, απαλλάσσεστε από την υποχρέωση αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι αναθέτετε στις τελωνειακές αρχές σας γραπτή δέσμευση ότι αποδέχεστε την πλήρη ευθύνη για κάθε δήλωση που σας ταυτοποιεί.

Υποβολή

  • δήλωση καταγωγής μπορεί να υποβάλλεται από τον εξαγωγέα κατά την εξαγωγή των προϊόντων τα οποία αφορά ή μετά την εξαγωγή, υπό τον όρο ότι προσκομίζεται στη χώρα εισαγωγής το αργότερο δύο έτη μετά την εισαγωγή των προϊόντων τα οποία αφορά.
  • κατά τη συμπλήρωση δήλωσης καταγωγής, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να υποβάλετε έγγραφα που αποδεικνύουν τον χαρακτήρα καταγωγής των προϊόντων σας

Επαλήθευση καταγωγής

Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επαληθεύουν αν ένα εισαγόμενο προϊόν είναι πράγματι καταγόμενο ή πληροί άλλες απαιτήσεις καταγωγής. Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΚΑΜΑ βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:

  • ο έλεγχος βασίζεται στη διοικητική συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών του εισάγοντος μέρους και του εξάγοντος μέρους
  • έλεγχοι σχετικά με την καταγωγή των προϊόντων διενεργούνται από τα τοπικά τελωνεία — δεν επιτρέπονται επισκέψεις του εισάγοντος μέρους στον εξαγωγέα

Οι αρχές του εξάγοντος μέρους καθορίζουν την καταγωγή και ενημερώνουν σχετικά με τα αποτελέσματα τις αρχές του συμβαλλόμενου μέρους εισαγωγής.

Απαιτήσεις για τα προϊόντα

ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ και ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

  • ενημερωθείτε για τις τεχνικές απαιτήσεις, τους κανόνες και τις διαδικασίες που πρέπει να πληρούν τα εμπορεύματα για να εισαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • αναζητήστε τους ειδικούς κανόνες και κανονισμούς που ισχύουν για το προϊόν σας και τη χώρα προέλευσής του στη βάση δεδομένων My Trade Assistant

Απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας ΚΕΕ

Έγγραφα και διαδικασίες εκτελωνισμού

Για να περιγράψετε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να αποδείξετε την καταγωγή των προϊόντων σας για να διεκδικήσετε προτιμησιακούς δασμούς, καθώς και τους κανόνες που αφορούν τον έλεγχο της καταγωγής από τις τελωνειακές αρχές, ανατρέξτε στο ανωτέρω τμήμα σχετικά με τους κανόνες καταγωγής.

Ενημερωθείτε για άλλα έγγραφα και διαδικασίες εκτελωνισμού που απαιτούνται για την εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για πληροφορίες σχετικά με τις τελωνειακές διαδικασίες εισαγωγής και εξαγωγής εν γένει, επισκεφθείτε τον ιστότοπο της ΓΔ Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης.

Πνευματική ιδιοκτησία και γεωγραφικές ενδείξεις

Η ΣΟΕΣ περιλαμβάνει ένα διμερές πρωτόκολλο μεταξύ της ΕΕ και της Νότιας Αφρικής σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και το εμπόριο οίνων και οινοπνευματωδών ποτών.

  • η ΕΕ προστατεύει περισσότερα από 100 νοτιοαφρικανικά ονόματα όπως το Rooibos, το διάσημο έγχυμα από τη Νότια Αφρική και πολλά ονόματα κρασιών όπως το Stellenbosch και το Paarl.
  • Η Νότια Αφρική προστατεύει περισσότερα από 250 ονόματα της ΕΕ κατανεμημένα στις κατηγορίες τροφίμων, οίνων και οινοπνευματωδών ποτών

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ένας παραγωγός σε μια χώρα άλλη από τη Νότια Αφρική δεν μπορεί να εμπορεύεται τσάι που έχει υποστεί επεξεργασία από ένα φυτό από το έδαφός του με τη συμβολικά σημαντική ονομασία Rooibos. Το ίδιο ισχύει και για τις παραδοσιακές ονομασίες προϊόντων της ΕΕ.

Εμπόριο υπηρεσιών

Δημόσιες συμβάσεις

Επενδύσεις

Άλλες περιοχές

Ανταγωνισμού

  • η ΕΕ σταμάτησε τις εξαγωγικές επιδοτήσεις για όλα τα προϊόντα που εξάγονται στις χώρες ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ
  • η ΕΕ έχει ελαχιστοποιήσει τα μέτρα με επιπτώσεις στρέβλωσης της παραγωγής και του εμπορίου
  • εάν η τοπική βιομηχανία απειλείται λόγω της αύξησης των εισαγωγών από την Ευρώπη, οι ΣΟΕΣ επιτρέπουν την ενεργοποίηση μέτρων για την προστασία των βιομηχανικών τομέων και της νεοφυούς βιομηχανίας.

Επίλυση διαφορών

Στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, οι διαφορές επιλύονται μέσω διαβούλευσης ή διαμεσολάβησης και, τελικά, μέσω διαιτησίας. Μετά από διαδικασία διαιτησίας, το μέρος κατά του οποίου στρέφεται η καταγγελία λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί με την απόφαση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το άλλο μέρος έχει δικαίωμα αποζημίωσης ή του επιτρέπεται να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, όπως η αύξηση των δασμών.

Αειφόρος ανάπτυξη

Η ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ βασίζεται ρητά στα «ουσιώδη και θεμελιώδη» στοιχεία που ορίζονται στη συμφωνία του Κοτονού, δηλαδή τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και τη χρηστή διακυβέρνηση. Ως εκ τούτου, η συμφωνία περιέχει ορισμένες από τις ισχυρότερες γλώσσες για τα δικαιώματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη που είναι διαθέσιμες στις συμφωνίες της ΕΕ.

  • η «ρήτρα μη εκτέλεσης» σημαίνει ότι τα «κατάλληλα μέτρα» (όπως ορίζονται στη συμφωνία του Κοτονού) μπορούν να ληφθούν εάν οποιοδήποτε μέρος δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τα ουσιώδη στοιχεία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναστολή των εμπορικών οφελών.
  • τα κοινά θεσμικά όργανα ΣΟΕΣ είναι επιφορτισμένα με την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του αντικτύπου της εφαρμογής των ΣΟΕΣ στη βιώσιμη ανάπτυξη των μερών. Σύμφωνα με τη συμφωνία του Κοτονού, υπάρχει σαφής ρόλος για την κοινωνία των πολιτών και τα μέλη του κοινοβουλίου.

Περιφερειακή ολοκλήρωση

Η ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ αφορά τόσο το εμπόριο μεταξύ των χωρών ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ όσο και το εμπόριο με την ΕΕ.

  • οι κανόνες καταγωγής ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ στηρίζουν την ανάπτυξη νέων αλυσίδων αξίας στην περιοχή. Οι διατάξεις για τη σώρευση επιτρέπουν την εφαρμογή εκπτωτικών τιμολογίων στα σύνορα της ΕΕ για τους καρπούς που συγκομίζονται σε μια χώρα της περιοχής και στη συνέχεια διατηρούνται και κονσερβοποιούνται σε μια άλλη. Αυτός ο τύπος ευέλικτων κανόνων καταγωγής ωφελεί τις επιχειρήσεις στους τομείς των γεωργικών προϊόντων διατροφής, της αλιείας και της βιομηχανίας.
  • η ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ εναρμονίζει τους δασμούς της τελωνειακής ένωσης της Νότιας Αφρικής που επιβάλλονται στις εισαγωγές καταγωγής ΕΕ και, κατά συνέπεια, βελτιώνει τη λειτουργία της τελωνειακής ένωσης. Με τον τρόπο αυτό, η ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ ενισχύει την περιφερειακή ολοκλήρωση
  • κάθε κράτος ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ έχει συμφωνήσει ότι κάθε πλεονέκτημα που έχει χορηγήσει στην ΕΕ επεκτείνεται και στα άλλα κράτη ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ.

Ανάπτυξη ικανοτήτων και τεχνική βοήθεια

Η ΕΕ παρέχει τεχνική βοήθεια για το εμπόριο. Αυτό βοηθά τις χώρες να προσαρμόσουν τις τελωνειακές διαδικασίες τους και να μειώσουν τη γραφειοκρατία. Για εσάς, αυτό σημαίνει λιγότερη ταλαιπωρία όταν ασχολείστε με τα τελωνεία.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι και έγγραφα

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις