EU:n ja Chilen assosiaatiosopimus

Lyhyesti

EU ja Chile tekivät vuonna 2002 assosiaatiosopimuksen, johon sisältyy kattava vapaakauppasopimus, joka tuli voimaan helmikuussa 2003 ja joka kattaa EU:n ja Chilen kauppasuhteet.

Sopimusta muutettiin vuoden 2004 liittymispöytäkirjalla.

Lue lisää

Alkuperäsäännöt

 

Saadakseen etuuskohtelun tuotteen on täytettävä sopimuksen alkuperäsäännöt. Tarkista kauppa-avustajani  interaktiivisesta”Alkuperäsääntöjen itsearviointityökalusta (ROSA)”,miten voit arvioida, täyttääkö tuotteesi alkuperäsäännöt, ja selvittää, miten voit laatia oikeat asiakirjat.

Yleistä tietoa alkuperäsäännöistä ja alkuperämenettelyistä on tässä osiossa.

Alkuperä on kaupankäynnin kohteena olevien tavaroiden "taloudellinen kansalaisuus". Jos aihe on sinulle uusi, voit tutustua pääkäsitteisiin tavaraosiossa.

Alkuperäsäännöt

Mistä löydän alkuperäsäännöt?

Alkuperäsäännöt vahvistetaan assosiaatiosopimuksen liitteessä III (EYVL L 352, 30.12.2002, s. 935). Linkki viittaa sopimuksen konsolidoituun toisintoon sellaisena kuin se on muutettuna vuoden 2004 liittymispöytäkirjalla (EUVL L 38, 10.2.2005, s. 3) ja 30 päivänä marraskuuta 2015 annetulla EU–Chile-assosiaatiokomitean päätöksellä N:o 2/2015.

Liitteen IIIselittävät huomautukset julkaistiin vuonna 2003 (EUVL C 321, 31.12.2003, s. 22) ja niitä tarkistettiin vuonna 2005 (EUVLC 56, 5.3.2005, s. 36).

Onko tuotteeni peräisin EU:sta tai Chilestä?

Jotta tuotteelle voidaan myöntää EU:n ja Chilen assosiaatiosopimuksen mukainen alempi tullietuus tai tullittomuus, sen on oltava peräisin EU:sta tai Chilestä.

Tuote on peräisin EU:sta tai Chilestä, jos se on

  • kokonaan EU:ssa tai Chilessä tuotettuja, tai
  • jotka on valmistettu EU:ssa tai Chilessä ei-alkuperäaineksista edellyttäen, että kyseisiä aineksia on riittävästi valmistettu tai käsitelty tuotekohtaisten alkuperäsääntöjen lisäyksessä IIvahvistettujen tuotekohtaisten sääntöjen mukaisesti.
    Ks. myös tuotekohtaisten alkuperäsääntöjen lisäys I ”Alkuhuomautukset”.        Tiettyjen tuotteiden
    osalta on olemassa joitakin vaihtoehtoisia tuotekohtaisia sääntöjä (ks. lisäys II a).

 

Esimerkkejä EU:n kauppasopimusten tuotekohtaisista säännöistä

  • arvonlisäystä koskeva sääntö – tuotteen kaikkien ei-alkuperäainesten arvo ei saa ylittää tiettyä prosenttiosuutta sen noudettuna-hinnasta
  • tariffiluokituksen muutos – tuotantoprosessi johtaa tariffiluokituksen muutokseen ei-alkuperäainesten ja lopputuotteen välillä – esimerkiksi paperin tuotanto (harmonoidun järjestelmän 48 ryhmä) ei-alkuperämassasta (harmonoidun järjestelmän 47 ryhmä)
  • erityistoimet – tarvitaan erityinen tuotantoprosessi, esimerkiksi kuitujen kehruu tällaisiksi säännöiksi, joita käytetään pääasiassa tekstiili- ja vaatetusalalla sekä kemianteollisuudessa

Vinkkejä tuotekohtaisten sääntöjen noudattamiseen

Sopimus tarjoaa lisäjoustoa, jonka avulla voit noudattaa tuotekohtaisia sääntöjä, kuten toleranssia tai kumulaatiota.

Suvaitsevaisuus
Kumulaatio
  • Kahdenvälinen kumulaatio – Chilen alkuperäaineksia voidaan pitää EU:n alkuperäaineksina (ja päinvastoin), kun niitä käytetään tuotteen valmistuksessa

Muut vaatimukset

Tuotteen on myös täytettävä kaikki muut pöytäkirjassa täsmennetyt sovellettavat vaatimukset, kuten riittämätön valmistus tai käsittely tai suoraa kuljetusta koskeva sääntö.

Kuljetus kolmannen maan kautta: suoraa kuljetusta koskeva sääntö

Alkuperätuotteet on kuljetettava EU:sta Chileen (ja päinvastoin) ilman jatkojalostusta kolmannessa maassa.

Jälleenlaivaus tai väliaikainen varastointi kolmannessa maassa on sallittua edellyttäen, että tavarat pysyvät tulliviranomaisten valvonnassa ja että niille ei suoriteta muita toimenpiteitä kuin

  • merkkien, etikettien tai sinettien lisääminen tai kiinnittäminen
  • purku
  • uudelleenlataus
  • lähetysten jakaminen
  • kaikki toimet, joiden tarkoituksena on säilyttää ne hyvässä kunnossa

Suorasta kuljetuksesta on esitettävä tuojamaan tulliviranomaisille seuraavat todisteet:

  • sopimusperusteiset kuljetusasiakirjat (esim. konossementit)
  • pakkausten merkitsemiseen tai numerointiin perustuva tosiasiallinen tai konkreettinen näyttö
  • kaikki itse tavaroihin liittyvät todisteet
Tullin haittapuoli

EU:n ja Chilen assosiaatiosopimuksen mukaan ei ole mahdollista saada palautusta tulleista, jotka on aiemmin maksettu ei-alkuperäaineksista, joita on käytetty sellaisen tuotteen tuottamiseen, joka viedään tullietuuskohtelun mukaisesti.

Alkuperämenettelyt

 Jos haluat hakea tullietuuskohtelua, sinun on noudatettava alkuperämenettelyjä ja saatava sen maan tulliviranomaiset, johon tuot tavarat. Menettelyistä säädetään alkuperäselvitystä koskevassa V osastossa ja hallinnollisen yhteistyön järjestelyjä koskevassa IV osastossa.

Etuustullin hakeminen

Saadakseen tullietuuskohtelun tuojien on esitettävä alkuperäselvitys.

Alkuperäselvitys voi olla joko

Lisätietoja alkuperäselvitysten täyttämisestä on liitteen III selittävissä huomautuksissa ja niiden tarkistetussa versiossa.

Alkuperäselvitystä ei vaadita, jos lähetyksen kokonaisarvo on enintään

  • 500 euroa pienille paketeille tai
  • 1 200 euroa henkilökohtaisiin matkatavaroihin

Alkuperäselvitys on voimassa 10 kuukautta sen antamispäivästä.

EUR.1-tavaratodistus

EUR.1-tavaratodistuksia antavat Chilessä ulkoasiainministeriön Dirección General de Relaciones Económicas Internacionales (DIRECON) ja sen paikalliset ProChile-toimistot. DIRECON on myös vastuussa

  • lupien myöntäminen, seuranta ja peruuttaminen "valtuutetuille viejille"
  • EU:n jäsenvaltion tulliviranomaisen pyynnöstä tehtävät jälkitarkastukset

Chilen tulliviranomainen voi pyytää EU:n jäsenvaltioiden tulliviranomaisia tarkastamaan tavaroiden alkuperäaseman tai alkuperäselvityksen aitouden. Todistusta hakevan viejän olisi oltava valmis esittämään asiakirjat, joilla todistetaan kyseisten tuotteiden alkuperäasema.

Lisäyksessä III on EUR.1-tavaratodistuksen malli ja ohjeet sen täyttämisestä.

Alkuperäilmoitus

Viejät voivat itse ilmoittaa, että niiden tuote on peräisin EU:sta tai Chilestä, antamalla alkuperäilmoituksen. Sen voi tehdä

  • valtuutettu viejä, tai
  • kuka tahansa viejä edellyttäen, että lähetyksen kokonaisarvo on enintään 6 000 euroa

Jotta voit tulla valtuutetuksi viejäksi, sinun on pystyttävä osoittamaan toimivaltaisille tulliviranomaisille tuotteidesi alkuperäasema sekä kaikki muut niiden mahdollisesti asettamat vaatimukset. Toimivaltaiset viranomaiset voivat peruuttaa hyväksytyn asemasi, jos väärinkäytät sitä millään tavalla. Lisätietoja menettelyistä saa toimivaltaisilta tulliviranomaisilta (Chilen osalta DIRECON).

Miten alkuperäilmoitus tehdään?

Viejän on kirjoitettava, leimattava tai tulostettava kauppalaskuun, lähetysluetteloon tai muuhun kaupalliseen asiakirjaan (asianmukaisella kielellä) seuraava ilmoitus, jossa tuotteiden kuvaus on riittävän yksityiskohtainen niiden tunnistamiseksi:

”Tässä asiakirjassa tarkoitettujen tuotteiden viejä (tullin lupa nro ...) ilmoittaa, että kyseiset tuotteet ovat etuuskohteluun oikeuttavaa alkuperää, ellei toisin ole selvästi ilmoitettu.”

Alkuperäilmoituksen teksti voidaan laatia millä tahansa EU:n virallisella kielellä, ja se on lisäyksessä IV. Tarkista tulliviranomaisiltasi mahdolliset lisävaatimukset.

Alkuperäilmoitus on allekirjoitettava käsin. Jos olet valtuutettu viejä, sinut vapautetaan tästä vaatimuksesta edellyttäen, että annat tulliviranomaisillesi kirjallisen sitoumuksen siitä, että otat täyden vastuun kaikista tunnistamisilmoituksista.

Alkuperäilmoitusta täytettäessä on oltava valmis toimittamaan asiakirjat, joilla todistetaan tuotteiden alkuperäasema.

Viejä voi antaa alkuperäilmoituksen siinä tarkoitettujen tuotteiden viennin yhteydessä tai viennin jälkeen, jos se esitetään tuojamaan tulliviranomaisille viimeistään kahden vuoden kuluttua siinä tarkoitettujen tuotteiden tuonnista.

Alkuperän tarkastaminen

Tulliviranomaiset voivat tarkistaa, onko tuotu tuote todella alkuperätuote tai täyttääkö se muut alkuperävaatimukset. Todentaminen perustuu

  • tuoja- ja viejäosapuolten tulliviranomaisten välinen hallinnollinen yhteistyö
  • paikallisten tullien tekemät tarkastukset – tuojaosapuolen vierailut viejän luona eivät ole sallittuja

Viejäosapuolen viranomaiset määrittävät alkuperän ja ilmoittavat tuloksista tuojaosapuolen viranomaisille.

Hyödyllisiä linkkejä ja kontakteja

Euroopan unionin edustusto Chilessä

Av Ricardo Lyon 222 Torre Pariisi, 3er piso. Providenciassa. Santiago

Postinumero:10093 Correo Central, Santiago

Puhelin: (56) (2) 24286800

Sähköposti: delegation-chile@eeas.europa.eu

Verkkosivut: eeas.europa.eu/delegations/chile_fi

Jaa tämä sivu: