05 joulukuuta 2019

Komissio pakottaa kiinalaiset pöytäesineiden viejät kiertämään EU:n polkumyyntitulleja

Päätös on jatkoa perusteelliselle tutkimukselle, jonka komissio käynnisti omasta aloitteestaan (viran puolesta) tämän vuoden maaliskuussa, koska joidenkin kiinalaisten yritysten vienti on kasvanut jyrkästi viiden viime vuoden aikana (2014–2018).
Tutkimus
on vahvistanut, että kiinalaiset yritykset kiertävät noin 36 %: n suuruisia polkumyyntitulleja kanavoimalla keraamisen vientinsä muiden yritysten kautta, joihin sovellettiin alhaisempia, noin 18 %: n suuruisia polkumyyntitulleja.

Kiinalaisiin yrityksiin – yhteensä yli 30 yritystä – joiden todettiin auttaneen tullien kiertämisessä, sovelletaan näin ollen myös korkeampaa tullia, joka on noin 36 %.

Uusia tulleja sovelletaan 21. maaliskuuta 2019 alkaen, ja tulleja kannetaan takautuvasti noin 15 miljoonaa euroa.
Tämä
on komission tähän mennessä suurin toimenpiteiden kiertämistä koskeva tutkimus. Siihen käytettiin erittäin merkittäviä resursseja, ja 20 komission tutkijaa teki tarkastuksia paikan päällä 50 kiinalaisessa yrityksessä.

Taustaa EU

on soveltanut polkumyyntitoimenpiteitä Kiinasta peräisin olevien keraamisten pöytä- ja keittiöesineiden tuontiin toukokuusta 2013 alkaen. Komissio päätti heinäkuussa 2019 jatkaa toimenpiteiden voimassaoloa vielä viidellä vuodella, koska polkumyynti jatkui.
Pöytä- ja keittiöesineiden ala
on Euroopan unionissa erittäin hajanainen, ja noin puolet siitä koostuu suuresta määrästä pk-yrityksiä. Alalla työskentelee suoraan noin 27 000 työntekijää, jotka palvelevat eurooppalaisia asiakkaita korkealaatuisilla tuotteilla. Eurooppalaisten tuottajien markkinaosuus on noin 30 %, kun taas kiinalaisten tuottajien markkinaosuus Euroopan unionissa on yli 55 %. Tämänpäiväiset toimenpiteet auttavat palauttamaan terveen kilpailun.

Lisätietoja

Asetus toimenpiteiden kiertämisen estämistä koskevien tullien käyttöönotosta
EU:n kaupan suojatoimet

Jaa tämä sivu: