Träffar i ordlistan för ”(” (48)
Lista med term i ordlistan:
Fördraget, föregångaren till Världshandelsorganisationen (WTO). Det fungerade som en ram för förhandlingar som syftade till att liberalisera världshandeln och bidrog till att strukturera det multilaterala handelssystemet.
GATT 1947 hänvisar till den tidigare versionen av GATT, medan GATT 1994 är den nya versionen av det allmänna avtalet, som införlivats i WTO och som reglerar varuhandeln.
Ett system med handelsförmåner som antogs 2001 för de 49 minst utvecklade länderna.Det ger tull- och kvotfritt tillträde för nästan alla produkter, utom vapen och ammunition. Det regleras genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 978/2012.
En produkt uppfyller regeln när de icke-ursprungsmaterial som används i dess tillverkning klassificeras enligt ett annat HS-nummer än produkten.
Exempel
Ytterligare information finns i de inledande anmärkningarna i kapitlet om ursprungsregler i det ekonomiska partnerskapsavtalet mellan EU och Japan.
Exempel
Sittmöbler HS-nummer 94.01
I vissa EU-ordningar för förmånshandel krävs följande (HS-nummer 94.01):
”Tillverkning utgående från [icke-ursprungsmaterial] enligt vilket nummer som helst, utom material enligt samma nummer som produkten (CTH)”
Tillverkaren av dessa säten använder följande icke-ursprungsmaterial som importeras till EU från länder utanför EU och till partnerlandet.
- sågat virke (HS-nummer 44.07)
- vävnader (HS-nummer 52.08)
- skum/polaon (HS-nummer 39.03)
Alla icke-ursprungsmaterial som används vid tillverkningen klassificeras enligt andra tulltaxenummer än sittplatserna. Därför uppfyller produkten (säten) ursprungsregeln.
En produkt uppfyller regeln när de icke-ursprungsmaterial som används vid tillverkningen klassificeras enligt ett annat HS-undernummer än den som används för produkten.
Exempel
Rostat kaffe (HS-nummer 0901.21)
I vissa EU-system för förmånshandel krävs enligt regeln för rostat kaffe (HS-undernummer 0901.21)
”Tillverkning [tillverkning] av icke-ursprungsmaterial enligt vilket nummer som helst, utom material av produkten (CTSH)”
Tillverkaren av rostat kaffe använder följande icke-ursprungsmaterial som importeras från länder utanför EU och partnerlandet
- kaffe, orostat, orostat (HS-undernummer 0901.11)
Alla icke-ursprungsmaterial som används i tillverkningen klassificeras enligt ett undernummer i tulltaxan som skiljer sig från det rostade kaffeets undernummer i tulltaxan. Produkten (rostat kaffe) uppfyller därför ursprungsregeln.
Bokstäverna ”CE” verkar på många produkter som är föremål för handel på den utvidgade inre marknaden inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Genom att anbringa CE-märkningen på en produkt förklarar tillverkaren att produkten uppfyller alla rättsliga krav för CE-märkning och kan säljas inom hela EES utan begränsningar. Detta gäller även produkter i andra länder som säljs inom EES. CE-märkningen anger inte att en produkt har godkänts som säker av EU eller någon annan myndighet. Alla produkter måste inte CE-märkas. Det är endast obligatoriskt för de flesta produkter som omfattas av direktiven enligt den nya metoden.
Codex Alimentarius eller livsmedelslagen är en samling normer, riktlinjer och riktlinjer som antagits av Codex Alimentarius-kommissionen och som rör livsmedel, livsmedelsproduktion och livsmedelssäkerhet. Det syftar till att skydda konsumenternas hälsa och främja god praxis inom livsmedelshandeln. CAC fastställs av Förenta nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och Världshälsoorganisationen (WHO).
Eurostat (EU:s statistikkontor) referensdatabas om handel med varor. Comext innehåller all statistik över varuhandeln inom EU mellan medlemsländerna och mellan EU och dess handelspartner i hela världen.
Fördraget mellan Europeiska unionen och staterna i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS-länderna). Den undertecknades i juni 2000 och utgör ramen för samarbetet mellan medlemmarna i AVS-länderna och EU. De grundläggande principerna i Cotonouavtalet inbegriper jämlikhet mellan partner, globalt deltagande (stater och icke-statliga aktörer), dialog och regionalisering.
Handels- och utvecklingsavtal mellan EU och länderna i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS-länderna), som ska underlätta integrationen i världsekonomin genom en gradvis liberalisering av handeln och ett förbättrat handelsrelaterat samarbete. De fastställs inom ramen för AVS-EU-partnerskapsavtalet (det så kallade Cotonouavtalet) som styr förbindelserna mellan EU och AVS-länderna.
Enligt avtalen om ekonomiskt partnerskap är EU:s marknader omedelbart och helt öppna, medan AVS-länderna har 15 år på sig att öppna sig för import från EU (med skydd för känslig import) och i undantagsfall upp till 25 år.
Relaterat innehåll:
Ekonomiska partnerskapsavtal (EPA)
EPA – Östafrikanska gemenskapen
SADC-STATEN: Södra Afrikas utvecklingsgemenskap
Det ekonomiska partnerskapsavtalet mellan EU och Cariforum
Interimsavtalet om partnerskap mellan EU och Stillahavsstaterna
Vad är e-handel?
Handeln underlättas i dag i hög grad av onlineplattformarna för e-handel. Dessa kan antingen vara enskilda e-handelsplattformar, dvs. egna onlinebutiker, eller plattformar där ett företag erbjuder ett gränssnitt och vanligtvis backoffice-programvara för olika säljare och köpare (till exempel Ebay eller Amazon). E-handelsplattformar underlättar handeln eftersom de gör det möjligt för säljare från ett land att lätt komma i kontakt med kunder från andra länder. Försäljare kan marknadsföra och erbjuda sina varor och tjänster på sådana plattformar till många potentiella kunder. På samma sätt underlättar sådana plattformar sökandet efter lämpliga produkter för kunderna, eftersom de kommer att presenteras tillsammans med och jämföra olika säljare. Kunder kan vara antingen slutanvändare eller andra företag som använder dessa varor för sin egen produktionsprocess eller tjänst.
Om du överväger att sälja din produkt via sådana onlinekanaler till kunder på utländska marknader är det ändå nödvändigt att bedöma samma exportkrav som för traditionella försäljningskanaler. Vid försäljning av små mängder till slutanvändare är det viktigt att informera dig om reglerna för stöd av mindre betydelse. Sådana regler undantar ofta poster av lågt värde från taxor och har endast minimala formella krav på den nödvändiga dokumentationen. Läs mer om stöd av mindre betydelse här
Beroende på vilka produkter du vill sälja kan ytterligare krav behöva bedömas. Du behöver t.ex. överväga frågor om de betalningsvägar som används på nätet, om kraven på din målmarknad om dataskydd och gränsöverskridande överföring av data, eller om hur man hanterar lagerhållning och logistik.
Du kan vända dig till handelskamrar, exportfrämjande organ, konsulter eller liknande institutioner för att hjälpa till med denna process (LÄNK till användbara kontakter). Enterprise Europe Network ger också en allmän handledning för små och medelstora företag om e-handel i Europa som innehåller information om utomeuropeiska marknader.