Associeringsavtal mellan EU och Chile
I korthet
EU och Chile ingick 2002 ett associeringsavtal som omfattar ett omfattande frihandelsavtal som trädde i kraft i februari 2003 och som omfattar handelsförbindelserna mellan EU och Chile.
Avtalet ändrades genom 2004 års anslutningsprotokoll.
Läs mer
Ursprungsregler
För att få förmånsbehandling måste din produkt uppfylla de ursprungsregler som anges i avtalet. Kontrollera det interaktivaverktyget för självbedömning av ursprungsregler (ROSA) i min handelsassistent för att bedöma om din produkt uppfyller ursprungsreglerna och ta reda på hur du utarbetar rätt dokument.
Allmän information om ursprungsregler och ursprungsförfaranden finns i detta avsnitt.
Ursprung är handelsvarornas ”ekonomiska nationalitet”. Om du är ny i ämnet hittar du en introduktion till huvudbegreppen i avsnittet om varor.
Ursprungsregler
Var hittar jag ursprungsreglerna?
Ursprungsreglerna fastställs i bilaga III till associeringsavtalet (EGT L 352, 30.12.2002, s. 935). Kopplingen avser den konsoliderade versionen, ändrad genom 2004 års anslutningsprotokoll till avtalet (EUT L 38, 10.2.2005, s. 3) och beslut nr 2/2015 av associeringskommittén EU-Chile av den 30 november 2015.
Förklarande anmärkningar till bilaga III offentliggjordes 2003 (EUT C 321, 31.12.2003, s. 22) och reviderades 2005(EUT C 56, 5.3.2005, s. 36).
Har min produkt sitt ursprung i EU eller Chile?
För att din produkt ska omfattas av den lägre förmånstullen eller nolltullsatsen enligt associeringsavtalet mellan EU och Chile måste den ha sitt ursprung i EU eller Chile.
En produkt har sitt ursprung i EU eller Chile, om den
- helt framställda i EU eller Chile, eller
- som tillverkats i EU eller Chile med hjälp av icke-ursprungsmaterial, förutsatt att sådana material har bearbetats eller bearbetats tillräckligt i enlighet med de produktspecifika reglerna i tillägg II.
Se även tillägg I ”Inledande anmärkningar” till produktspecifika ursprungsregler.
För vissa produkter finns det några alternativa produktspecifika regler – se tillägg IIa.
Exempel på produktspecifika regler i EU:s handelsavtal
- regeln om mervärde – värdet av allt icke-ursprungsmaterial i en produkt får inte överstiga en viss procentandel av dess pris fritt fabrik
- ändringen av klassificeringen enligt tulltaxan – produktionsprocessen leder till en ändring av klassificeringen enligt tulltaxan mellan icke-ursprungsmaterialet och slutprodukten – t.ex. tillverkning av papper (kapitel 48 i Harmoniserade systemet) av massa utan ursprungsstatus (kapitel 47 i Harmoniserade systemet)
- särskilda åtgärder – det krävs en särskild produktionsprocess, t.ex. spinning av fibrer till sådana regler används främst inom textil- och konfektionssektorn och den kemiska sektorn.
Tips för att hjälpa dig att följa de produktspecifika reglerna
Avtalet ger ytterligare flexibilitet för att hjälpa dig att följa produktspecifika regler, t.ex. tolerans eller kumulation.
Tolerans
- toleransregeln gör det möjligt för tillverkaren att använda icke-ursprungsmaterial som normalt är förbjudna enligt den produktspecifika regeln upp till 10 % av produktens pris fritt fabrik
- toleransnivån får inte användas för att överskrida ett högsta tröskelvärde för icke-ursprungsmaterial som förtecknas i de produktspecifika reglerna.
- särskilda toleranser gäller för textilier och kläder som klassificeras enligt kapitlen 50–63 i Harmoniserade systemet och som ingår i anmärkningarna 5–7 i tillägg I ”Inledande anmärkningar” till produktspecifika ursprungsregler.
Kumulation
- Bilateral kumulation – material med ursprung i Chile kan anses ha ursprung i EU (och vice versa) när det används vid tillverkningen av en produkt
Andra krav
Produkten måste också uppfylla alla andra tillämpliga krav som anges i protokollet, t.ex. otillräcklig bearbetning eller behandling eller regeln om direkttransport.
Transport genom ett tredjeland: regel om direkttransport
Ursprungsprodukter måste transporteras från EU till Chile (och vice versa) utan vidare bearbetning i ett tredjeland.
Omlastning eller tillfällig lagring i ett tredjeland är tillåten, förutsatt att varorna står under tullmyndigheternas övervakning och inte genomgår någon annan verksamhet än
- anbringande eller anbringande av märken, etiketter eller förseglingar
- lossning
- omlastning
- uppdelning av sändningar
- åtgärder för att bevara dem i gott skick.
Du måste styrka den direkta transporten till tullmyndigheterna i importlandet, t.ex. följande:
- transporthandlingar (t.ex. konossement)
- faktisk eller konkret bevisning baserad på märkning eller numrering av kollin
- all bevisning som rör själva varorna.
Tullrestitution
Enligt associeringsavtalet mellan EU och Chile är det inte möjligt att få återbetalning av tullar som tidigare betalats på icke-ursprungsmaterial som använts för att tillverka en produkt som exporteras enligt en förmånstull.
Förfaranden för ursprung
Om du vill ansöka om förmånstull måste du följa ursprungsförfarandena och få din ansökan kontrollerad av tullmyndigheterna i det land till vilket du importerar dina varor. Förfarandena fastställs i avdelning V om ursprungsintyg och i avdelning IV om arrangemang för administrativt samarbete.
Hur man ansöker om förmånstull
För att omfattas av en förmånstull måste importörerna uppvisa ursprungsintyg.
Ursprungsintyget kan vara antingen
Se de förklarande anmärkningarna till bilaga III och deras reviderade version för närmare uppgifter om ifyllande av ursprungsintyg.
Inget ursprungsintyg krävs om försändelsens totala värde inte överstiger
- 500 EUR för små förpackningar, eller
- 1,200 EUR för personligt bagage
Ursprungsintyget är giltigt i 10 månader från och med dagen för utfärdandet.
Varucertifikat EUR.1
Varucertifikat EUR.1 utfärdas i Chile av utrikesministeriets Dirección General de Relaciones Económicas Internacionales (DIRECON) samt av dess lokala kontor i ProChile. DIRECON ansvarar också för
- beviljande, övervakning och återkallande av tillstånd för ”godkända exportörer”
- efterkontroll på begäran av en tullmyndighet i en EU-medlemsstat
Chiles tullmyndighet kan begära att tullmyndigheterna i EU:s medlemsstater kontrollerar varornas ursprungsstatus eller ursprungsintygets äkthet. Den exportör som ansöker om certifikatet bör vara beredd att uppvisa handlingar som styrker de berörda produkternas ursprungsstatus.
Tillägg III innehåller en förlaga till ett varucertifikat EUR.1 och anger hur det ska fyllas i.
Ursprungsdeklaration
Exportörer kan självdeklarera att deras produkt har sitt ursprung i EU eller Chile genom att lämna in en ursprungsdeklaration. Den kan göras av
- en godkänd exportör, eller
- av vilken exportör som helst, förutsatt att försändelsens totala värde inte överstiger 6 000 EUR.
För att bli godkänd exportör måste du kunna visa för de behöriga tullmyndigheterna att era produkter har ursprungsstatus, liksom alla andra krav som de kan ställa. De behöriga myndigheterna kan återkalla din godkända status om du missbrukar den på något sätt. Kontakta de behöriga tullmyndigheterna (DIRECON för den chilenska sidan) för att få mer information om förfarandena.
Hur upprättar man en ursprungsdeklaration?
Exportören bör på fakturan, följesedeln eller någon annan kommersiell handling som beskriver de berörda produkterna tillräckligt noggrant för att kunna identifiera dem skriva, stämpla eller trycka följande deklaration (på lämpligt språk):
”Exportören av de produkter som omfattas av detta dokument (tulltillstånd nr...) försäkrar att dessa produkter, om inte annat tydligt anges, har förmånsberättigande ursprung.”
Ursprungsdeklarationens text kan upprättas på vilket som helst av EU:s officiella språk och återfinns i tillägg IV. Kontrollera med era tullmyndigheter om eventuella ytterligare krav de har.
Du måste underteckna din ursprungsdeklaration för hand. Om du är en godkänd exportör är du befriad från detta krav, förutsatt att du lämnar ett skriftligt åtagande till tullmyndigheterna om att ni tar fullt ansvar för alla deklarationer som identifierar dig.
När du fyller i en ursprungsdeklaration bör du vara beredd att lämna in handlingar som styrker dina produkters ursprungsstatus.
En ursprungsdeklaration får upprättas av exportören när de produkter som den avser exporteras, eller efter exporten på villkor att den uppvisas för tullmyndigheterna i importlandet senast två år efter importen av de produkter som den avser.
Kontroll av ursprung
Tullmyndigheterna kan kontrollera om en importerad vara verkligen har ursprungsstatus eller uppfyller andra krav på ursprung. Kontrollen grundar sig på följande:
- administrativt samarbete mellan de importerande och exporterande parternas tullmyndigheter
- kontroller utförda av lokala tullmyndigheter – den importerande parten får inte besöka exportören
Den exporterande partens myndigheter fastställer ursprunget och informerar den importerande partens myndigheter om resultaten.
Användbara länkar och kontakter
Europeiska unionens delegation i Chile |
Av Ricardo Lyon 222 Torre Paris, 3er piso. Providencia. Santiago Postnummer: 10093 Correo Central, Santiago Tfn: (56) (2) 24286800 E-post: delegation-chile@eeas.europa.eu |